Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Stratfor: Διχασμός, έκρηξη ακροδεξιάς και έλλειψη δημοκρατίας… οι συνέπειες της μεταναστευτικής κρίσης

Stratfor: Διχασμός, έκρηξη ακροδεξιάς και έλλειψη δημοκρατίας… οι συνέπειες της μεταναστευτικής κρίσης
Το μεταναστευτικό πρόβλημα θα οξυνθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες
Η Ευρώπη είναι για ακόμη μία φορά χωρισμένη στα… δύο, προειδοποιεί η Stratfor αναφερόμενη στο μείζον πρόβλημα των μεταναστών.
Ειδικότερα, το αμερικανικό κέντρο ερευνών επισημαίνει πως η αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη έχει παράξει νέες έριδες μεταξύ των κρατών – μελών, συνεπάγοντας την αύξηση της κριτικής εναντίον της Συμφωνίας του Σένγκεν, αλλά και την ενίσχυση της απήχησης των ακροδεξιών – εθνικιστικών ευρωπαϊκών κομμάτων.
Παράλληλα, η Stratfor στηλιτεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διστάζει να αναθεωρήσει την πολιτική του ασύλου, η οποία διχάζει τις χώρες της Ευρώπης για ακόμη μία φορά.
Μάλιστα, προειδοποιεί πως το μεταναστευτικό πρόβλημα θα οξυνθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, βάζοντας «φρένο» σε μία από τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης: την ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων!

Κρίση ασύλου λόγω αντιμαχόμενων πολιτικών
Σύμφωνα με τη Stratfor, η κρίση προσφύγων στην Ευρώπη αντανακλά μία σειρά διαρθρωτικών προβλημάτων.
Τα κράτη – μέλη στερούνται μία κοινής και κατανοητής προσέγγισης του ζητήματος.
Η κρίση σε Λιβύη, Ιράκ, Συρία και η μόνιμη ένταση στην υποσαχάρια Αφρική έχει επιτείνει τα προσφυγικά κύματα προς την ΕΕ.
Ως αποτέλεσμα, οι χώρες του Νότου, δηλαδή η Ιταλία και η Ελλάδα, επωμίζονται το κύριο βάρος.
Όπως εξηγεί η Stratfor, η Ρώμη πολλάκις έχει ασκήσει κριτική στη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, ενώ διαρκώς ζητά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, μέσω της αύξησης της χρηματοδότησης και της πιο ισορροπημένη κατανομής των μεταναστών στα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης.
Αμφότερες οι ιταλικές αξιώσεις προκαλούν πονοκέφαλο στις χώρες της Ε.Ε., καθώς αρκετές – όπως η Μεγάλη Βρετανία – εκτιμούν πως η αύξηση των κοινοτικών κονδυλίων θα προσελκύσει περισσότερους πρόσφυγες.
Επίσης, η ιδέα της ανακατανομής των μεταναστών στις χώρες της Ε.Ε. είναι μη αρεστή στον ευρωπαϊκό Βορρά.
Η μεταναστευτική κρίση, εξηγεί το αμερικανικό think tank, αναπόφευκτα οδηγεί σε κρίση τις σχέσεις των ευρωπαϊκών κρατών.
Για παράδειγμα, Αυστρία και Γερμανία ασκούν κριτική στην Ιταλία για την αποτυχημένη καταγραφή των προσφύγων.
Αξίζει να σημειωθεί πως εάν δεν υπάρξει καταγραφή στη χώρα εισόδου, τότε οι πρόσφυγες δύνανται να μετακινηθούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για να αιτηθούν ασύλου.
Την ίδια ώρα, Γαλλία και Βρετανία αλληλοκατηγορούνται για τη διέλευση μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή νότιας της Αγγλίας, ενώ η Ελλάδα απειλεί να απελευθερώσει κύματα εκατομμυρίων μεταναστών, μεταξύ των οποίων και τζιχαντιστών, εάν η Ευρώπη δεν αποκλιμακώσει τη λιτότητα.
«Όλες αυτές οι διαμάχες συνδέονται με τη Συνθήκη του Σένγκεν, η οποία εξαλείφει τους ελέγχους στα ευρωπαϊκά σύνορα.
Εάν κάποιος εισέλθει στη ζώνη Σένγεν, μπορεί να μετακινηθεί σε οποιοδήποτε μέρος επιθυμεί.
Τα εθνικιστικά κόμμα ασκούν κριτική στη Συνθήκη του Σένγκεν και προωθούν αυστηρότερες νομοθεσίες, βάζοντας τέλος στην ευρωπαϊκή αρχή της ελεύθερης διακίνησης των ανθρώπων.





Τα πολιτικά απόνερα
Σύμφωνα με τη Stratfor, η μεταναστευτική κρίση θα επιφέρει σημαντικές επιδράσεις στην πολιτική σκηνή.
Η απήχηση των εθνικιστικών κομμάτων θα αυξηθεί, ενόσω η Ευρώπη αδυνατεί να δώσει λύσεις στο μεταναστευτικό πρόβλημα.
Η ιταλική Λίγκα του Βορά και οι Σουηδοί Δημοκράτες αναμένεται να φθάσουν σε επίπεδα ρεκόρ, εκτιμά το αμερικανικό κέντρο ερευνών.
Όμως, εξηγεί, η άνοδος των εθνικιστικών κομμάτων επηρεάζει και τη συμπεριφορά των μετριοπαθών κομμάτων.
Χώρες, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, οι οποίες αντιτίθενται στην αναδιανομή των μεταναστών, αναμένεται να υποστούν την ενδυνάμωση του Ukip και του Εθνικού Μετώπου.
Σ’ αυτό συμβάλλουν και οι πρόσθετες τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών σε Γαλλία και Βέλγιο.

Περιορισμένες οι επιλογές
Δεδομένων των πολιτικών συσχετισμών, επισημαίνει η Stratfor, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απίθανο να διατηρήσει την αυξημένη χρηματοδότηση αλλά και να αναμορφώσει την πολιτική του ασύλου.
Πιθανώς, οι επιχειρήσεις διάσωσης να ενισχυθούν, αλλά η μεταρρύθμιση του ασύλου δεν πρόκειται να καταστεί πραγματικότητα.
Έτσι, καταλήγει η Stratfor, οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να εισέρχονται στην Ε.Ε., αναθερμαίνοντας τις εντάσεις μεταξύ της ΕΕ, ενισχύοντας τα εθνικιστικά κόμματα και εξαλείφοντας τη λαϊκή στήριξη προς τις ιδρυτικές αρχές της Ε.Ε.


Γεράσιμος Χιόνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης