Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merrill Lynch: Πρέπει να σκεφτόμαστε το «αδιανόητο» - Ακόμη και το Grexit

BofA Merrill Lynch: Πρέπει να σκεφτόμαστε το «αδιανόητο» - Ακόμη και το Grexit
Οι επιπτώσεις στην αγορά θα εξαρτηθούν από το πόσο η υπόλοιπη Ευρωζώνη θα αντιδράσει για να περιοριστεί η μετάδοση
Τις πραγματικές συνέπειες ενός Grexit επιχειρεί να σκιαγραφήσει η Bank of America Merrill Lynch, καθώς αν και θεωρεί ότι δεν είναι το βασικό σενάριο, πλέον οι αγορές θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται αυτό που πριν από λίγο καιρό ήταν αδιανόητο.
Στην σημερινή 25σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο «Who is afraid of Grexit?» (Ποιος φοβάται το Grexit), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Bank of America Merrill Lynch διοργάνωσε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με 10 αναλυτές της, για τις επιπτώσεις ενός Grexit.
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι εξής αναλυτές:
Athanasios (Thanos) Vamvakidis (Head G10 FX Strategist in Europe), Gilles Moec (Head European Economist), Ralf Preusser (Head European rates strategist), James Barty (Head European equities strategist), David Hauner (Head European emerging markets strategy), Barnaby Martin (European credit strategist), Alastair Ryan (Head European bank equity analyst), Sphia Salim (European rates strategist), Ruben Segura-Cayuela (Eurozone periphery economist) και Olga Veselova (Greek bank equity analyst).

Μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τις επιπτώσεις από Grexit

Το Grexit είναι ένα αποτέλεσμα που η Bank of America Merrill Lynch πιστεύει ότι τόσο η Ελλάδα όσο και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα δεν θέλουν.
Ωστόσο, χωρίς νέα δάνεια, θα μπορούσε να καταστεί αναπόφευκτο αργότερα μέσα στο έτος.
Για να δοθούν νέα δάνεια απαιτείται συμφωνία για ένα πρόγραμμα προσαρμογής και μεταρρυθμίσεις.
Οι καθυστερήσεις και η μικροπολιτική μέχρι στιγμής, έχουν αυξημένο κίνδυνο.
Αν και δεν είναι βασικό της σενάριο, η Bank of America Merrill Lynch επισημαίνει ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε αυτό που ήταν αδιανόητο.
Στο πλαίσιο αυτό, η Bank of America Merrill Lynch οργάνωσε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τους οικονομολόγους και τους στρατηγικούς αναλυτές της για να συζητήσουν τις επιβλαβείς συνέπειες στην αγορά ενός Grexit.
Μερικές από αυτές τις συνέπειες είναι σχετικές με το εάν οι αγορές να ανησυχούν περισσότερο για Grexit, ακόμα και αν η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη.

Εναύσματα και η πορεία προς Grexit

Η Ελλάδα μπορεί να έχει αρκετά μετρητά για τις πληρωμές του χρέους μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι και σε αυτό.
Οι κίνδυνοι ρευστότητας, κεφαλαίων και ποιότητας ενεργητικού έχουν αυξηθεί για τις ελληνικές τράπεζες.
Δεδομένου ότι η ΕΚΤ θα τηρήσει τους κανόνες, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι η διαθεσιμότητα του ELA εξαρτάται από τη φερεγγυότητα των τραπεζών και την αξία των εξασφαλίσεων.
Χωρίς συμφωνία για ένα επίσημο πρόγραμμα, οι τραπεζικές αργίες και οι έλεγχοι κεφαλαίων είναι πιθανοί, αυξάνοντας τις πιθανότητες για Grexit.

Grexit - τεχνικές λεπτομέρειες και επιπτώσεις

Περιμένουμε από την Ελλάδα να επιστρέψει στην ύφεση φέτος, αλλά η οικονομία θα υποστεί μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση μετά από ένα Grexit.
Ένα ασθενέστερο νόμισμα μπορεί να βοηθήσει τελικά, αλλά μόνο αν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να την είχαν διατηρήσει στο ευρώ.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να μείνει στο ευρώ μετά από μια χρεοκοπία, μόνο εάν υπάρξει συμφωνία σχετικά με ένα πρόγραμμα αμέσως μετά.
Χωρίς πρόσβαση σε μετρητά, η Αθήνα θα πρέπει να ξεκινήσει την έκδοση IOUs, αλλά αυτό δεν θα ήταν μια μόνιμη λύση.
Μια πρόχειρη εκτίμηση κάνει λόγο για υποτίμηση της τάξεως του 50% μετά το Grexit, αλλά θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη.
Το σύνολο έκθεση της Ευρωζώνης στην Ελλάδα μέσω των επίσημων δανείων και της ΕΚΤ είναι έως 320 δισ. ευρώ.
Η ΕΚΤ μπορεί να καταγράψει ζημίες από το σύστημα Target II, αλλά πιθανότατα χαμηλότερες σε σχέση με την άμεση έκθεση της, ενώ διαθέτει ασφάλειες για να αποφευχθεί η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης.
Οι επιπτώσεις του Grexit στα ελληνικά ομόλογα εξαρτώνται από το σενάριο που θα ακολουθηθεί.
Ωστόσο, η αξία των ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να είναι κοντά στο μηδέν.

Αξιολόγηση της μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην αγορά

Σε περίπτωση που η πιθανότητα Grexit αυξηθεί, περιμένουμε οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ και οι ισχυρότερες χώρες να "αγκαλιάσουν" την περιφέρεια ώστε να ανακόψουν την εξάπλωση των κινδύνων.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι μπορούν να επανέλθουν όταν κάποια χώρα βιώσει ακραίες οικονομικές δυσκολίες.
Μια σπασμωδική αντίδραση της αγοράς θα ήταν αρνητική για το ευρώ, τα επιτόκια στην περιφέρεια, τις ευρωπαϊκές μετοχές και τις πιστώσεις.
Ωστόσο, οι επιπτώσεις στην αγορά θα εξαρτηθούν από το πόσο η υπόλοιπη Ευρωζώνη θα αντιδράσει για να περιοριστεί η μετάδοση.
Η κατάλληλη πολιτική απάντηση μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης