Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Αβέβαιο πότε και εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδος – Ευρωπαίων

tags :
Citigroup: Αβέβαιο πότε και εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδος – Ευρωπαίων
Ο ρυθμός μεταβολής του ελληνικού ΑΕΠ το 2015 αναμένεται στο 0,5-(-0,7%)
Υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2015 η Citigroup, εκτιμώντας ότι αναμένεται να μεταβληθεί κατά 0,5--0,7%.
Στην τελευταία 52σέλιδη ανάλυσή της για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, η Citigroup εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία πιθανότατα να συρρικνωθεί το 2015, εξαιτίας της μείωσης των κρατικών δαπανών και των ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς και της κατάρρευσης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.
Το βασικό σενάριο είναι μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας στο τέλος Ιουνίου, αλλά παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο ως προς το αν μια τέτοια συμφωνία θα συμβεί και, εάν ναι, πότε, αναφέρει η Citigroup.
Οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν μια σειρά από περιορισμούς, που καθιστούν μια πρόωρη επιτυχία των διαπραγματεύσεων απίθανη, συμπεριλαμβανομένου ενός αριθμού αρχικών προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση που θα ήταν απαράδεκτες για τους πιστωτές (Π.χ. αναίρεση των μέτρων που ήδη έχουν εφαρμοστεί). '
Η όποια πρόοδος έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις έχει απογοητεύσει περαιτέρω, κυρίως για τρεις λόγους:
1) Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει κάποιο βήμα.
Επιπλέον, η συγκρουσιακή ρητορική και από τις δύο πλευρές και η πολύ αργή πρόοδος των διαπραγματεύσεων έχουν δημιουργήσει θέματα εμπιστοσύνης.
2) Το μακροοικονομικό περιβάλλον έχει αποδυναμωθεί για την Ελλάδα.
Η απότομη αποδυνάμωση της οικονομίας και η μείωση των φορολογικών εσόδων συνεπάγεται ότι για να είναι βιώσιμη δημοσιονομική πορεία θα απαιτηθούν πιθανώς σημαντικά πρόσθετα μέτρα λιτότητας.
Με τις σημερινές τάσεις, η Ελλάδα είναι πιθανόν να οδεύει προς ένα πρωτογενές έλλειμμα και ύφεση το τρέχον έτος
3) Οι πιστωτές είναι όλο και λιγότερο ανήσυχοι για τις πιθανές επιπτώσεις ενός Grexit
Σύμφωνα με την Citigroup, αν και ένα Grexit θα μπορούσε να είναι «διαχειρίσιμο», παρ 'όλα αυτά, μια ελληνική χρεοκοπία στο ΔΝΤ ή την ΕΚΤ, θα προκαλούσε σίγουρα κάποια αύξηση των spreads των κρατικών ομολόγων στην περιφέρεια της ζώνης του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης