Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fischer (Γερμανία): Μόνο να λυπηθεί την Ελλάδα μπορεί κάποιος - Ο Τσίπρας βρίσκεται στη χώρα των ονείρων

Fischer (Γερμανία): Μόνο να λυπηθεί την Ελλάδα μπορεί κάποιος - Ο Τσίπρας βρίσκεται στη χώρα των ονείρων
Στην Ευρώπη, πρέπει να αφήσουμε τις ψευδαισθήσεις
«Μόνο να λυπηθεί την Ελλάδα μπορεί κάποιος», αναφέρει σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο project-syndicate ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Joschka Fischer, το οποίο τιτλοφορείται ως «ο Τσίπρας στη χώρα των ονείρων».
Ο Fischer παραδέχεται ότι για περισσότερο από πέντε χρόνια η τρόικα έχει κάνει την Ελλάδα αντικείμενο ενός αποτυχημένου πειράματος με τη λιτότητα που έχει επιδεινώσει την οικονομική κρίση της χώρας.
Αλλά τώρα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται αποφασισμένη να βυθίσει την Ελλάδα στην άβυσσο.
Ποτέ δεν έπρεπε να γίνει έτσι.
Μέχρι τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία τον Ιανουάριο, ένας νέος, περισσότερο προσανατολισμένος στην ανάπτυξη συμβιβασμός είχε γίνει πιθανός.
Ακόμη και οι hardcore γερμανοί υποστηρικτές της λιτότητας - και σίγουρα η καγκελάριος Angela Merkel - είχαν αρχίσει να επανεξετάζουν τη θέση τους, λόγω των αναμφισβήτητα αρνητικών συνεπειών της πολιτικής συνταγής τους για το ευρώ και της σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κυβέρνηση του Τσίπρα θα μπορούσε να είχε παρουσιαστεί ως ο καλύτερος συνεργάτης της Ευρώπης για την εφαρμογή ενός μεγαλεπήβολου προγράμματος μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού της Ελλάδας.
Μέτρα για την αποζημίωση των φτωχότερων θα είχε αρκετή συμπαράσταση στις πρωτεύουσες της ΕΕ και τα ευνοϊκά συναισθήματα θα είχαν ενισχυθεί εάν η Ελλάδα άρχιζε να έκοβε τον φουσκωμένο αμυντικό προϋπολογισμό της (ως αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να αναμένεται να κάνει).
Αλλά ο Τσίπρας σπατάλησε την ευκαιρία για την Ελλάδα, γιατί ο ίδιος και οι άλλοι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν σε θέση να δουν πέρα ​​από τον ορίζοντα της προέλευσης του κόμματός τους, τη ριζοσπαστική δράση της αντιπολίτευσης.
Δεν καταλαβαίνουν - και δεν θέλουν να καταλάβουν - τη διαφορά μεταξύ της αντιπολίτευσης και της διακυβέρνησης.
Η Realpolitik, κατά την άποψή τους, ήταν ένα ξεπούλημα.
Φυσικά, αυτό είναι ακριβώς η αποδοχή της αναγκαιότητας που σηματοδοτεί η διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Ένα κόμμα της αντιπολίτευσης μπορεί να εκφράζει τις φιλοδοξίες, να κάνει υποσχέσεις, και ακόμη και να ονειρεύεται λίγο.
Αλλά ένα κυβερνητικό κόμμα δεν μπορεί να παραμείνει σε κάποιο φανταστικό κόσμο ή θεωρητικό σύστημα.
Και όσο μεγαλύτερες είναι οι υποσχέσεις ενός κόμματος της αντιπολίτευσης, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πρόκληση να γεφυρώσει το χάσμα με την πραγματικότητα,  αν- όπως ο ΣΥΡΙΖΑ- τελικά κερδίσει τις εκλογές και βρεθεί στην εξουσία.
Πράγματι, ο Τσίπρας φαίνεται να έχει ξεχάσει την έμφαση που δίνει η μαρξιστική παράδοση σχετικά με την διαλεκτική ενότητα της θεωρίας και της πρακτικής.
Αν θέλει να διαπραγματευτεί μια αλλαγή πλεύσης με τους πιστωτές, είναι απίθανο να πετύχει, αν καταστρέψει τη δική του αξιοπιστία και αλαζονικά παραληρεί έναντι εκείνων των οποίων τα χρήματα που χρειάζεται για να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Αυτό, τουλάχιστον, είναι το μάθημα που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μάθει από τη θεωρία και την πράξη (επίσης γνωστή ως η ζωή).
Αλλά η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να ξεφύγει από τη ριζοσπαστική φούσκα δεν εξηγεί γιατί σχημάτισε συνασπισμό με τους ακροδεξιούς Ανεξάρτητους Έλληνες, όταν θα μπορούσε να κυβερνήσει με ένα από τα κεντρώα φιλοευρωπαϊκά κόμματα.
Ελπίζω ότι δεν συμμερίζονται τις προτεραιότητες της πολιτικής, ιδίως την αλλαγή των στρατηγικών συμμαχιών, η οποία θα είναι εξίσου κακή για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.
Όμως, δύο βήματα που έκανε ο Τσίπρας αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων αύξησαν τον σκεπτικισμό μου: το φλερτ του με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin και η προσπάθειά του να απομονώσει τη Γερμανία εντός της ευρωζώνης, η οποία ποτέ δεν θα μπορούσε να είχε αποτέλεσμα.
Στη νομισματική ένωση, μία συναίνεση έχει εδραιωθεί, ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να κρατήσουν την Ελλάδα εντός.
Αλλά η κυβέρνηση στην Ελλάδα πρέπει να καταλάβει ότι άλλα μέλη της ευρωζώνης δεν θα είναι πρόθυμα να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της, αν αυτό σημαίνει απονομιμοποίηση των δικών τους επώδυνων μεταρρυθμίσεων.
Πιο σημαντικό, με το ρολόι κυλά αμείλικτα, οι ελληνικές αρχές πρέπει να πείσουν τους εταίρους τους μέσω της δράσης, όχι με υποσχέσεις.
Μια άτακτη ελληνική έξοδος από το ευρώ - σήμερα ο μεγαλύτερος κίνδυνος - μπορεί να αποτραπεί μόνο εάν και οι δύο πλευρές λειτουργήσουν με βάση την υπόθεση ότι οι επικείμενες διαπραγματεύσεις δεν είναι για το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει.
Αυτό δεν θα είναι εύκολο: όλες οι πλευρές αντιμετωπίζουν σημαντικές εγχώριες πιέσεις, και οποιοσδήποτε συμβιβασμός θα αφήσει τους πάντες με την υποχρέωση να δώσουν εξηγήσεις στην πατρίδα τους.
Αλλά ακόμα και αν δεν υπήρχε η τρόικα και η νομισματική ένωση, η Ελλάδα θα πρέπει επειγόντως να προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις για να σταθεί και πάλι στα πόδια της.
Αυτό που χρειάζεται, επίσης, είναι χρόνος και χρήματα, τα οποία η ΕΕ θα πρέπει να παρέχει, αν και όταν, οι ελληνικές αρχές αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα.
Άλλοι, όμως, στην Ευρώπη, πρέπει να αφήσουμε τις ψευδαισθήσεις.
Η ελληνική κρίση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε για να αποδυναμωθούν οι Ευρωπαίοι συντηρητικοί και να αλλάξει η ισορροπία της εξουσίας μέσα στην ΕΕ, ούτε για να απομακρυνθεί η ελληνική Αριστερά από την εξουσία.
Η τρέχουσα κρίση και οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης αφορούν για μόνο ένα πράγμα: το μέλλον της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη και το μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού σχεδίου.
Το να βοηθηθεί η Ελλάδα να πατήσει στα πόδια της και να μείνει στην Ευρωζώνη είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, τόσο πολιτικά, όσο και οικονομικά. Αλλά κάθε συμφωνία για το πώς θα επιτευχθεί αυτό τώρα, απαιτεί να αποδείξει η Ελλάδα ότι έχει τον ίδιο στόχο, καταλήγει ο Fischer.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης