Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Πως θα κινηθούν τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε περίπτωση ελληνική χρεοκοπίας και Grexit;

Goldman Sachs: Πως θα κινηθούν τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε περίπτωση ελληνική χρεοκοπίας και Grexit;
Τα spread των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων έναντι των Bunds θα μπορούσαν να διευρυνθούν κατά περίπου 350-400 μ.β.
Πως θα κινηθούν τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας και εξόδου της από το ευρώ;, αναρωτιέται η Goldman Sachs στην τελευταία της ανάλυση για την πορεία των ευρωπαϊκών ομολόγων, εκτιμώντας ότι τα spread θα αυξηθούν σημαντικά.
Στην 7σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο "Navigating Through the Greek Crisis - A Volatile Q2 for EMU Peripheral Bonds" (Οδηγός για την ελληνική κρίση - τρίμηνο μεταβλητότητας για τα ευρωπαϊκά περιφερειακά ομόλογα), η Goldman Sachs επισημαίνει ότι η αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και οι διαπραγματεύσεις οδηγήσουν σε Grexit, θα παρατηρηθεί μια συστημική εκδήλωση στις αγορές.
Οι αποδόσεις των περιφερειακών ομολόγων, τα spreads, θα αυξηθούν, και οι καμπύλες απόδοσης θα λάβουν απότομη κλίση λόγω της πιθανότητας ενεργοποίησης του OMT, το οποίο θα προκαλέσει αγορές ομολόγων από ΕΚΤ προς τους βραχυπρόθεσμους τίτλους.
Το μήκος και το μέγεθος του sell-off θα εξαρτηθεί από το πόσο καιρό θα χρειαστούν οι πολιτικοί να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, η διαφορά μεταξύ των 10ετών γερμανικών ομολόγων και περιφερειακών ομολόγων κορυφώθηκε στις 470 - 512  μονάδες.
Αυτή τη φορά, η Ευρωζώνη είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο αρνητικό σοκ μέσω του ESM και του OMT και της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, οι οποίοι θα πρέπει να παρέχουν μια πρώτη γραμμή άμυνας.
Επίσης, στην περιφέρεια, ένα μεγαλύτερο ποσοστό του δημόσιου χρέους συγκρατείται τώρα από εγχώριους επενδυτές, οι οποίοι θα πρέπει να μειώσουν την πιθανότητα ενός ξεπουλήματος.
Τέλος, η οικονομική δραστηριότητα βελτιώνεται, ενώ μετά την αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα το 2012, οι πολιτικοί πρέπει να είναι περισσότερο ενήμεροι για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε μια «πιστωτική κρίση» στην πραγματική οικονομία, ώστε να επιταχύνουν την πολιτική απάντηση τους.
Ωστόσο, τα spread των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων έναντι των Bunds θα μπορούσαν να διευρυνθούν κατά περίπου 350-400 μ.β. πριν θεσπιστεί μια πολιτική απάντηση.
Τέλος, η αποχώρηση μιας χώρας από την «αμετάκλητη» ΟΝΕ, θα οδηγήσει σε άγνωστα νερά και είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο αρνητική θα είναι η αντίδραση της αγοράς.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η Goldman Sachs θα περίμενε την Ιρλανδία να κινηθεί σχετικά καλύτερα από ό, τι η Ιταλία και η Ισπανία, και η Πορτογαλία
σχετικά χειρότερα, τουλάχιστον κατά την αρχική φάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης