Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Παγιδευμένη στην οικονομική... μέγκενη η Ελλάδα – Περιορίζονται οι επιλογές του Τσίπρα

Bloomberg: Παγιδευμένη στην οικονομική... μέγκενη η Ελλάδα – Περιορίζονται οι επιλογές του Τσίπρα
Μια χρεοκοπία, έκδοση πιστωτικών σημειωμάτων ή επιβολή ελέγχων κεφαλαίου θα δημιουργούσε πανικό, σημειώνει οικονομολόγος της Berenberg Bank
Στο ολοένα και πιο επικίνδυνο οικονομικό μονοπάτι που ακολουθεί ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφέρεται σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ συνεδριάζουν σήμερα στη Ρίγα, προκειμένου να δουν πώς θα προχωρήσουν καθώς οι συνομιλίες σχετικά με την απελευθέρωση περισσότερων χρημάτων για την Ελλάδα εισέρχονται ήδη στον τέταρτο μήνα.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας, απογοητευμένοι από τις άκαρπες εκκλήσεις τους στον Τσίπρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας του, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να διατηρήσουν τη στήριξη που θα του επέτρεπε να προστατεύσει του Έλληνες από την οικονομική πραγματικότητα, διατηρώντας παράλληλα τη χώρα στο ευρώ.
«Αυτό είναι το επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο James Nixon, επικεφαλής ευρωπαίος οικονομολόγος στο Oxford Economics στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαίοι θα δουν πώς εξελίσσεται η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα αν αυξήσουν τις πιέσεις.
Με τα χρήματα να λιγοστεύουν και χωρίς κανένα σημάδι συμφωνίας, ο Αλέξης Τσίπρας ξεμένει από επιλογές, καθώς οι ευρωπαίοι πιστωτές επισημαίνουν ότι οι προεκλογικές του υποσχέσεις για τέλος της λιτότητας δεν είναι σύμφωνες με τις απαιτήσεις τους για περισσότερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ξεκλειδώσουν τα ζωτικά για την Ελλάδα κεφάλαια.
Ένα σημείο στο οποίο συμφωνούν οι πιστωτές είναι αυτό το μονοπάτι που ακολουθείται δεν θα καταλήξει στην έξοδο της χώρας από το ευρώ, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis να σημειώνει ότι ακόμη μένει πολλή δουλειά να γίνει, με αφετηρία όμως ότι η χώρα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.
Όπως ανέφερε στην τηλεόραση του Bloomberg ο James Bevan, επικεφαλής επενδυτικό στέλεχος της CCLA Investment Management, «υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη συζήτηση σχετικά με το τι θα συμβεί όσον αφορά το χρέος», προσθέτοντας ότι «είναι μια εντελώς διαφορετική συζήτηση για το αν θα πρέπει η Ελλάδα να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ».
Πάντως, σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Γερμανία εξετάζει κάθε δυνατότητα για τη διατήρηση της Ελλάδας στο ευρώ, σύμφωνα και με δηλώσεις γερμανού αξιωματούχου την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει ότι ακόμη και αν αποδεσμευθεί η τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, που ανέρχεται σε περίπου 7,2 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον οικονομική βοήθεια για να αποφευχθεί μια αθέτηση χρέους τον επόμενο χρόνο.
Μια συμφωνία τώρα θα πρέπει να περιλαμβάνει τη βελτίωση των πιθανοτήτων ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει σταθερός στις δεσμεύσεις του μακροπρόθεσμα, σημειώνεται.
Μα χρεοκοπία, η έκδοση πιστωτικών σημειωμάτων για την αποπληρωμή λογαριασμών ή επιβολή ελέγχων κεφαλαίου θα μπορούσαν πολύ εύκολα να αποτελέσουν την αφορμή για την εκδήλωση πανικού, κάτι που θα μπορούσε να καταστήσει την έξοδο της χώρας για την κυβέρνηση αναπόφευκτη, τονίζει ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης