Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δημοσκόπηση Bloomberg: Στο 40% οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας τις επόμενες εβδομάδες - Στο 30% για Grexit

tags :
Δημοσκόπηση Bloomberg: Στο 40% οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας τις επόμενες εβδομάδες - Στο 30% για Grexit
Οι αναλυτές είναι διχασμένοι για το αν η κυβέρνηση θα εισαγάγει ελέγχους κεφαλαίων
Μια χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι αναγκαίο να σημάνει την έξοδό της από το ευρώ, αναφέρουν οι αναλυτές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο βλέπει τις πιθανότητες να χαθεί μια πληρωμή προς τους δανειστές τις επόμενες εβδομάδες στο 40%.
Οι πιθανότητες εξόδου από την Ευρωζώνη διαμορφώνονται στο 30%, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ 29 αναλυτών του Bloomberg, ενώ σχεδόν τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες επιβεβαιώνουν ότι μια χρεοκοπία δεν θα προκαλέσει το Grexit.
"Παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες αθέτησης των υποχρεώσεων και Grexit έχουν σίγουρα αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η μια επιλογή αναγκαστικά θα ακολουθήσει την άλλη", δήλωσε ο Δανάη Κυριακοπούλου, ανώτερος οικονομολόγος στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών και Επιχειρήσεων (Center for Economics and Business Research) στο Λονδίνο.
"Αν η ρευστότητα μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και στην περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων, τότε αυτό σημαίνει ότι το Grexit δεν θα ακολουθήσει", πρόσθεσε.
Ο χρόνος όμως για την Ελλάδα εξαντλείται, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραμένει σε διαμάχη με τους πιστωτές της χώρας του για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να ξεκλειδώσουν τα κεφάλαια από πακέτο διάσωσης της χώρας.

Ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων

Οι αναλυτές είναι διχασμένοι για το αν η κυβέρνηση θα εισαγάγει ελέγχους κεφαλαίων, με τις πιθανότητες να κυμαίνονται από 20% έως 100%, σύμφωνα με την έρευνα.
Η μέση εκτίμηση αναφέρει πιθανότητες στο 50%.
Επίσης, οι αναλυτές τοποθετούν τις πιθανότητες να μην καλυφθεί μια πληρωμή του χρέους της στις επόμενες τέσσερις έως έξι εβδομάδες μεταξύ 10% και 100%.
Το εύρος των πιθανοτήτων είναι το ίδιο και για την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης