Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Οι αναλυτές προειδοποιούν - Υψηλός ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε περίπτωση Grexit

CNBC: Οι αναλυτές προειδοποιούν - Υψηλός ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε περίπτωση Grexit
Επικίνδυνη η θεώρηση ότι μια έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα αποτελούσε «μεμονωμένο γεγονός», σύμφωνα με τους αναλυτές
Άστοχο, ακόμη και επικίνδυνο εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές την εκτίμηση ότι μια έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα είχε περιορισμένο αντίκτυπο στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC.
Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της UBS, Paul Donovan, το βασικό σενάριο της UBS είναι ότι η Ελλάδα δεν θα εξέλθει της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, όπως σημειώνει, φαίνεται στις αγορές να υπάρχει μια εκτίμηση ότι αν η Ελλάδα αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ, αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως «μεμονωμένο γεγονός», η οποία υπογραμμίζει φαίνεται να είναι επικίνδυνη.
Η άποψη ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι διαφορετικά από αυτά της υπόλοιπης Ευρωζώνης, επισημαίνει ο P. Donovan, αντικατοπτρίζονται στις πρόσφατες αναζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στις μηχανές αναζήτησης στο Διαδίκτυο.
Οι αναζητήσεις στην Google για το όρο «Grexit» έχουν αυξηθεί, ενώ εκείνες για τον όρο «ευρωκρίση» ή «κατάρρευση του ευρώ» όχι, παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2012 στην Ευρωζώνη ήταν αυξημένες.
Από την άλλη πλευρά, ο οικονομικός ανταποκριτής του περιοδικού Politico, Ben White, σημειώνει ότι «δεν έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μια διαδεδομένη άποψη ότι αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία και η Ελλάδα εξέλθει της ζώνης του ευρώ, θα υπήρχε μια μαζική μετάδοση της κρίσης».
Ο Donovan επισημαίνει ότι οποιαδήποτε μετάδοση από ένα Grexit θα ερχόταν από το τραπεζικό σύστημα, προσθέτοντας ότι αν η Ελλάδα όντως εξέλθει της Ευρωζώνης, όλα τα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες θα μετατρέπονταν στο νέο νόμισμα, κάτι που θα μείωνε την αξία τους και θα έθλιβε τους καταθέτες.
Καταθέτες σε άλλες χώρες μπορεί να πιστεύουν ότι οι δικές τους καταθέσεις είναι ασφαλείς, από τη στιγμή που η χώρα δεν πρόκειται να φύγει από τη ζώνη του ευρώ, ή ίσως να αποφασίσουν να αποφύγουν τον κίνδυνο και να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους, σημειώνει ο Donovan.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, «ένα ευρώ που διακρατείται σήμερα ως ρευστό, είναι ένα ευρώ αύριο» και προσθέτει ότι «ένα ευρώ που τηρείται σε έναν λογαριασμό σήμερα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό νόμισμα αύριο, αν παύσει να υπάρχει η νομισματική ένωση».
Οι επενδυτές σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανόν να επιλέξουν τη ρευστοποίηση των καταθέσεών τους, αναφέρει.
Ο Antonio Roldan Mones, αναλυτής του Eurasia Group, επισημαίνει ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι που οι αγορές βλέπουν τώρα τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης διαφορετικά σε σχέση με μερικά χρόνια πριν.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ έχει πλέον τους θεσμούς εκείνους που θα βοηθήσουν οποιαδήποτε χώρα βρεθεί σε πρόβλημα, έχει σε εφαρμογή το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, συνολικού ύψους 1 τρισ. ευρώ και μικρότερες οικονομίες, όπως της Πορτογαλίας και της Ισπανίας έχουν προχωρήσει σε βήματα ενδυνάμωσης των τραπεζικών συστημάτων τους, σημειώνει ο Mones.
Ωστόσο, υπογραμμίζει, είναι αλήθεια ότι αν ανοίξει η πιθανότητα μιας εξόδου από τη ζώνη του ευρώ και αν υπάρξουν προβλήματα (ένα λαϊκίστικο κόμμα ανέβει στην εξουσία ή υποχωρήσουν τα νούμερα ανάπτυξης), τότε η πιθανότητα μιας εξόδου είναι υπαρκτή και οι αγορές ίσως αρχίσουν να στοιχηματίζουν σε αυτή.
Το άλλο θέμα είναι ότι ακόμη υφίστανται διαρθρωτικές προκλήσεις σε κάποιες χώρες, αναφέρει και συμπληρώνει ότι η Πορτογαλία ακόμη παρουσιάζει μεγάλο λόγο χρέους προς ΑΕΠ, στο 130%, η ανάπτυξη είναι καλύτερη απ' ό,τι πριν αν και ακόμη αδύναμη, υπάρχουν προβλήματα στον τραπεζικό τομέα, οπότε δεν θα έπρεπε να αποδυναμωθεί το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης αν τα πράγματα δεν ευοδωθούν στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης