Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Στο βασικό σενάριο η χρεοκοπία της Ελλάδας - Κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στην ΕΕ

tags :
UBS: Στο βασικό σενάριο η χρεοκοπία της Ελλάδας - Κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στην ΕΕ
"Μία ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα διασπείρει κινδύνους σε ολόκληρη την Ευρωζώνη"
Στο βασικό σενάριο εντάσσει πλέον την ελληνική χρεοκοπία η UBS, η οποία εκτιμά πως πλέον είναι αργά για να υπάρξει πρόοδος και να αποφευχθεί το ελληνικό ατύχημα.
Ειδικότερα, ο Thomas Wacker, αναλυτής της UBS, επισημαίνει πως η ελληνική χρεοκοπία, ως αποτέλεσμα των τρεχουσών διαπραγματεύσεων, συνιστά το βασικό σενάριο.
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, η Ελλάδα επιταχύνει πλέον τις προσπάθειες εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, αλλά ο ρυθμός προόδου παραμένει εξαιρετικά αργός.
Παράλληλα, ο Th. Wacker εκτιμά πως μία ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα διασπείρει κινδύνους σ’ όλη την Ευρωζώνη.
«Η αδυναμία αποπληρωμής του ΔΝΤ θα επιφέρει περαιτέρω αδυναμία στην Ιταλία και την Ισπανία» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Την προηγούμενη εβδομάδα άλλωστε, ήταν η πρώτη φορά πως έγινε αισθητός ο κίνδυνος της μετάδοσης, επισημαίνει ο αναλυτής της UBS.
Πάντως, καταλήγοντας, διαβεβαιώνει πως το μέγεθος της μετάδοσης της ελληνικής κρίσης θα είναι περιορισμένο.
Η Ελλάδα δεν φαίνεται να απειλεί τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, συμπεραίνει από την άλλη πλευρά η JP Morgan, καθιστώντας σχεδόν απίθανη τη μετάδοση της ελληνικής κρίσης στην Ευρωζώνη.
Επικαλούμενη τις τιμές και τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, η JP Morgan επισημαίνει πως η κατάσταση σήμερα είναι τελείως διαφορετική από το 2011 και το 2012.
«Δεδομένης της δράσης της ΕΚΤ, είναι σαφές πως η αγορά θεωρεί πως η Ελλάδα είναι μόνη της, καθώς Ιταλία και Ισπανία για παράδειγμα, φαίνονται πως επωφελούνται σημαντικά από το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης» εξηγεί χαρακτηριστικά ο Iain Stealey, αναλυτής της επενδυτικής τράπεζας.
Μάλιστα, ενδεικτική είναι και οι πορεία των τριών χρηματιστηρίων, καθώς η Αθήνα «μετρά» απώλειες -15% για το 2015, ενώ η Ρώμη κέρδη +22% και η Μαδρίτη +11%.
Την ίδια ώρα, το επιτόκιο των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ το 2ετές ελληνικό ομόλογο εκτινάσσεται στο 28%.
«Υπάρχει μία σταθερή επιδείνωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Ακόμη και εάν οι προθέσεις στοχεύουν στην επίτευξη συμφωνίας, η αγορά θεωρεί πως δεν έχει αναπτυχθεί το κατάλληλο περιβάλλον για να συντελεστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο» αναλύει ο J. Adams, εκτελεστικός διευθυντής της Adelante Asset.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης