Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Expansion: Η πιο ωφελημένη χώρα από το QE της ΕΚΤ, εκείνη που το στήριξε λιγότερο

Expansion: Η πιο ωφελημένη χώρα από το QE της ΕΚΤ, εκείνη που το στήριξε λιγότερο
Προφανής ο θετικός αντίκτυπος του προγράμματος στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, επισημαίνει ο Javier Montoya, αναλυτής της ισπανικής Alpha Plus
Για να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έπρεπε να κάμψει την αντίσταση της γερμανικής Bundesbank, που έθετε όλων των ειδών τα εμπόδια για την έγκρισή του, επισημαίνει ο αναλυτής της ισπανικής επενδυτικής εταιρείας Alpha Plus, Javier Montoya, σε άρθρο του στην ισπανική εφημερίδα Expansion.
Παρά την επιφυλακτικότητα, ο Mario Draghi ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα λίγο περισσότερο επιθετικό από το αναμενόμενο και το οποίο επικεντρωνόταν στην αγορά κρατικών ομολόγων.
Ύστερα από έναν μήνα και κάτι που έχει τεθεί σε εφαρμογή, το QE έχει ένα προφανή θετικό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων.
Η κατανομή του μεγέθους αγοράς ομολόγων που υποσχέθηκε αρχικώς η ΕΚΤ είχε ως συνέπεια μια πτωτική κίνηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη, όμως αυτή η κίνηση επικεντρώθηκε στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και όχι σε αυτές της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Παρά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας σχετικά με την αναγκαιότητα εφαρμογής ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων, το σίγουρο είναι ότι τα ομόλογά της είναι τα περισσότερο ωφελημένα μέχρι τώρα.
Τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας είναι πολύ κοντά στο μηδέν (0,05% στις 17 Απριλίου) και αυτά των 30ετών βρίσκονται κάτω του 0,5%.
Για τα ομόλογα μικρότερης διάρκειας των 10 ετών, τα γερμανικά ομόλογα έχουν αρνητικά επιτόκια, κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές πληρώνουν χρήματα στη Γερμανία για να αγοράσουν τα ομόλογά της, κάτι που όπως σημειώνει ο αναλυτής της Alpha Plus ξεφεύγει της οικονομικής λογικής, όμως οφείλεται στις αγορές της ΕΚΤ και των εκτιμήσεων των επενδυτών ότι αυτές θα συνεχίσουν να διατηρούν τα επιτόκια στα τωρινά επίπεδα.
Η εμπειρία από παρόμοια προγράμματα σε άλλες χώρες δεν είναι πειστική όσον αφορά τις επιπτώσεις τους στην πραγματική οικονομία, όμως σε καμία περίπτωση τα επιτόκια δεν υποχώρησαν σε τόσο χαμηλά επίπεδα όσο αυτά που απολαμβάνει τώρα η Γερμανία.
Προφανώς, ο οικονομικός αντίκτυπος αυτού του σκηνικού είναι πολύ θετικός για τη Γερμανία.
Η χώρα έκλεισε το 2014 με πλεόνασμα και γι' αυτό φέτος θα προχωρήσει σε λιγότερες εκδόσεις ομολόγων.
Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι εδώ και λίγους μήνες χρηματοδοτείται με αρνητικά επιτόκια, η συνέπεια θα είναι η γερμανική κυβέρνηση να βρίσκεται σε εξαιρετική οικονομική κατάσταση.
Τα χρηματοοικονομικά έξοδα για τη χώρα θα είναι λιγότερα και υπό την αίρεση ότι οι νέες εκδόσεις θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τα τωρινά επίπεδα, τα χρηματοοικονομικά έξοδα για τα επόμενα χρόνια θα είναι μηδενικά ή επίσης θετικά αν τα επιτόκια συνεχίσουν να είναι αρνητικά.
Οι γερμανικές εταιρείες επίσης χρηματοδοτούνται με επιτόκια κοντά στο μηδέν, έτσι τα χρηματοοικονομικά τους έξοδα τους επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία και καλύτερη ανταγωνιστικότητα.
Η πτώση του ευρώ προσθέτει περισσότερη ανταγωνιστικότητα σε μια χώρα, οι εξαγωγές της οποίας αντιπροσωπεύουν υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ και γι' αυτό εκτιμάται ότι η οικονομική ανάπτυξη τα προσεχή τρίμηνα θα δοθεί προς τα πάνω ώθηση.
Παρακολουθώντας την εξέλιξη των αγορών από την αρχή της ανακοίνωσης του QE της ΕΚΤ, οι γερμανικές αντιδράσεις δεν φαίνεται να δικαιολογούνται, εκτός και αν η Bundesbank βλέπει κάποιον μελλοντικό κίνδυνο σχετικά με τον πληθωρισμό ή τις αγορές ομολόγων που τώρα δεν έχει γίνει αντιληπτός.
Όπως και να έχει, η κατάσταση στην Ελλάδα ρίχνει περισσότερο λάδι στη φωτιά.
Οι συνεχείς φημολογίες σχετικά με μια στάση πληρωμών ή μια έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ προκαλούν έντονες αυξήσεις στα spreads των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, που θεωρητικά θα έπρεπε να έχουν επωφεληθεί από το QE της ΕΚΤ.
Επίσης στη θεωρία, οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι εκείνες που χρειάζονται μια μεγαλύτερη ώθηση και βελτίωση του κόστους δανεισμού της, κάτι που μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει.
Θα πρέπει να παρακολουθήσουμε εκ του σύνεγγυς τα δεδομένα της πιστωτικής επέκτασης στην Ευρωζώνη τους επόμενους μήνες, σημειώνει ο ισπανός αναλυτής, προκειμένου να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε ότι το QE δρα επωφελώς για αυτούς που το χρειάζονται περισσότερο ή αν αντιθέτως ωφελεί χώρες που ούτε το χρειάζονταν ούτε ήθελαν την εφαρμογή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης