Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El-Erian (Allianz): Σε επικίνδυνα μονοπάτια η ελληνική κρίση – Οι 11 πράξεις μέχρι το «δράμα»

El-Erian (Allianz): Σε επικίνδυνα μονοπάτια η ελληνική κρίση – Οι 11 πράξεις μέχρι το «δράμα»
Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είτε λόγω ατυχήματος είτε μετά από πολιτική απόφαση, είναι πλέον ορατός
Σε επικίνδυνα μονοπάτια εισέρχεται η ελληνική κρίση, σύμφωνα με τον Mohamed El-Erian, διευθύνοντα σύμβουλο της Allianz, ο οποίος επισημαίνει ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είτε λόγω ατυχήματος είτε μετά από πολιτική απόφαση, είναι πλέον ορατός.
Σύμφωνα με τον El-Erian, οι διαπραγματεύσεις παραπαίουν, η ρητορική ρήξης κλιμακώνεται και ένα τρομακτικό χρονοδιάγραμμα πληρωμών βρίσκεται ενόψει.
Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι οι πρόσφατες διαφωνίες για Ελλάδα μπορεί να είναι περισσότερο από ένα άλλο στάδιο στο παρατεταμένο επαναλαμβανόμενο παιχνίδι που αφορά το δράμα του χρέους της χώρας.
Η ανησυχία είναι ότι, αυτή τη φορά, ένα άθλιο σύνολο περιστάσεων έρχεται να σχηματίσει μια αναπόφευκτη πραγματικότητα:
Ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από τη ζώνη του ευρώ («Grexit»), το οποία δεν θα μπορούσε να προκληθεί από μια συνειδητή απόφαση, αλλά θα ήταν το αποτέλεσμα ενός τεράστιου ατυχήματος ("Graccident").
Μάλιστα, ο El-Erian στοιχειοθετεί τα 11 πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές για το ζήτημα:
1) Τα χρήματα της Ελλάδας τελειώνουν και η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που είναι αδιανόητο να μην είναι στο τραπέζι μια χρεοκοπία απέναντι στις υποχρεώσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
2) Οι κάτοχοι του ελληνικού χρέους προσπαθούν να απαλλαχθούν από το βάρος. Οι εκροές τραπεζικών καταθέσεων είναι πιθανόν να επιταχυνθούν, ενώ ήδη μεγάλα ποσά έχουν εγκαταλείψει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
3) Οι τελευταίες κινήσεις αφαιρούν περισσότερο το οξυγόνο από μια οικονομία που έχει ήδη καταπονηθεί ισχυρά.
Επίσης, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο από την εξάρτηση στον μηχανισμό "δανεισμού έκτακτης ανάγκης".
4) Η λύση περιλαμβάνει τέσσερις κύριες συνιστώσες: Οι μεταρρυθμίσεις, άμεση χρηματοδότηση από τους πιστωτές, πρόσθετη μείωση του χρέους και χαλάρωση ορισμένων από τις απαιτήσεις για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία.
Οι όροι αυτοί θα πρέπει να εφαρμοστούν ταυτόχρονα, και θα πρέπει να συνοδεύεται από στενή συνεργασία και συνεχείς εποικοδομητικές διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και του ΔΝΤ.
5) Περισσότερο από ποτέ, τώρα, η μικροπολιτική συσκοτίζει την οικονομική και χρηματοδοτική πραγματικότητα.
6) Ακόμα κι αν έχει οικονομική λογική, η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει αποτύχει, χάνοντας την στήριξη των πιστωτών της.
Μέρος αυτού αντανακλά την ατυχή διαπραγματευτική τακτική, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων τοποθετήσεων όπου τα βήματα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης χάνονται στη μετάφραση.
7) Η αδιάλλακτη στάση της Ευρώπης αντανακλά κάτι περισσότερο από την απλή αποδοκιμασία του τρόπου που η νέα ελληνική κυβέρνηση χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις.
Η ΕΕ είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει την ελληνική κατάσταση, οικονομικά ή τεχνικά, ιδίως σε σύγκριση με το 2010 και το 2012.
Έχουν σημειώσει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση του κινδύνου της μετάδοσης από τη θέσπιση ισχυρότερων ρυθμίσεων.
Επίσης, οι αγορές έχουν γίνει πολύ πιο ήρεμες, τιμολογώντας τους ακραίους κινδύνους για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.
Επιπλέον, οι περισσότερες από τις περιφερειακές χώρες έχουν λάβει μέτρα για να αυξήσουν τη δική τους άμυνα, ειδικά σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2012, όταν υπήρξε η δραματική δέσμευση του Προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi να κάνει "ό, τι χρειάζεται" για το ευρώ.
8) Όντας σε μια καλύτερη σχετική θέση δεν σημαίνει κατ 'ανάγκη ότι η ΕΕ είναι απολύτως ασφαλής.
Η εύθραυστη ανάπτυξη στην Ευρώπη θα δεχτεί κατά πάσα πιθανότητα ένα χτύπημα από την ελληνική κατάσταση.
Ορισμένα τραπεζικά ιδρύματα θα αντιμετωπίσουν οικονομικές πιέσεις.
Και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τις περιφερειακές επιπτώσεις ενός πιθανού Grexit / Graccident, δεδομένου ότι αυτά τα ενδεχόμενα δεν είχαν προβλεφθεί κατά το σχεδιασμό της ζώνης του ευρώ.
9) Με βάση τα παραπάνω υπάρχει μια κατανομή πιθανοτήτων 45/10/45: Υπάρχει ένα 45% στις πιθανότητες ότι θα υπάρξει ένας συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής, ένα 10% ότι θα επιτευχθεί μια ουσιαστική πολιτική επανάσταση, και ένα 45% ότι το αποτέλεσμα θα είναι ένα Graccident στην οποία τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα χάσουν τον έλεγχο της κατάστασης.
10) Οι αισιόδοξοι ασπάζονται το 45% ότι ένα χάος θα αποτραπεί, μέσω ενός συμβιβασμού κατά την 11η ώρα (ή για να είμαστε πιο ακριβείς, 5 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα).
Ο ρεαλιστής υπενθυμίζει ότι υπάρχει ένα 90% στις πιθανότητας να επιτευχθεί αποφασιστική πρόοδος, με αποτέλεσμα η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι θα εντατικοποίησουν τις εντάσεις.
11) Αυτές οι πιθανότητες δεν έχουν παγιωθεί.
Θα μπορούσαν - και θα έπρεπε - να μεταβληθούν, μαζί με τα πρώτα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Η πρόκληση είναι ότι ο χρόνος για να γίνει κάτι τέτοιο εξαντλείται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης