Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Στις 20 Ιουλίου θα κριθεί το Grexit – «Δρόμος χωρίς επιστροφή» η αθέτηση πληρωμών προς την ΕΚΤ

tags :
HSBC: Στις 20 Ιουλίου θα κριθεί το Grexit – «Δρόμος χωρίς επιστροφή» η αθέτηση πληρωμών προς την ΕΚΤ
Εάν δεν γίνει κάποια εκταμίευση κεφαλαίων πριν από τις 12 Μαΐου η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να καθυστερήσει τις πληρωμές του ΔΝΤ
Η κρίσιμη στιγμή για ένα πιθανό Grexit παραμένει η αποπληρωμή ομολόγων στην ΕΚΤ (3,6 δισ. ευρώ) στις 20 Ιουλίου.
Αυτό αναφέρει η HSBC στην τελευταία 6σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο «Don't be alarmed by the latest jitters (yet)» (Μην ανησυχήσετε από τον τελευταίο πανικό - ακόμη), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, και στην οποία τονίζει ότι μια καθυστέρηση πληρωμής του ΔΝΤ, δεν θα οδηγήσει σε cross-default τα ελληνικά ομόλογα.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας 20ης Φεβρουαρίου, ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων, ο οποίος στη συνέχεια θα αποτελέσει τη βάση για την αναθεώρηση του προγράμματος, πρέπει να συμφωνηθεί έως το τέλος Απριλίου.
Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 24 Απριλίου, θα κάποια φημολογία στον Τύπο ότι θα μπορούσε να υπάρξει και άλλη συνάντηση του Eurogroup στις 29 Απριλίου ώστε να υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη Απριλίου.
Αλλά αυτό φαίνεται ότι είναι μια "ελαστική" προθεσμία, και το πραγματικό σημείο κρίσης είναι, όπως επισημάνθηκε σε προηγούμενες εκθέσεις της HSBC, η ημερομηνία αποπληρωμής του ΔΝΤ ύψους 780 εκατ. ευρώ στις 12 Μαΐου.
(Υπάρχει μια μικρότερη αποπληρωμή, 205 εκατ. ευρώ, την 1η Μαΐου, αλλά θα είναι δυνατόν ακόμη η Ελλάδα να ανταποκριθεί σ' αυτό).
Υπάρχει ήδη μια προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου, η οποία είναι πιθανό να κεντρίσει σύντομα την προσοχή των αγορών.
Μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι μια συμφωνία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσει σε μια πρόωρη εκταμίευση από τους πιστωτές, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανταποκριθεί στις πληρωμές του ΔΝΤ.
Πράγματι, η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ορίζει ότι η πλήρης εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ θα γίνει όταν η αναθεώρηση του προγράμματος έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία.
Αυτή θα μπορούσε να γίνει μέχρι το τέλος του Ιουνίου.
Ωστόσο, χωρίς καμιά πληρωμή από τους πιστωτές, φαίνεται δύσκολο να δούμε πώς η Ελλάδα - η οποία αγωνίζεται ήδη να πληρώσει τις συντάξεις και τους μισθούς στα τέλη Απριλίου - θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην πληρωμή του ΔΝΤ στις 12 Μαΐου.

Υποχρεώσεις της Ελλάδας σε πιστωτές, δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους

Embedded image permalink

Ως εκ τούτου, θεωρείται βέβαιο ότι, αν μια συμφωνία έχει επιτευχθεί για τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων, κάποια ρύθμιση θα υπάρξει ώστε να αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία.
Κατά την άποψη της HSBC, η πιο πιθανή λύση είναι ότι η ευρωζώνη θα συμφωνήσει να καταβάλει τα 1,8 δισ. ευρώ των κερδών της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε το 2010.
Άλλες πιθανές λύσεις περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, η αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων ή καθυστέρηση της αποπληρωμής του ΔΝΤ.
Αλλά αυτό φαίνεται να είναι περισσότερο περίπλοκο.
Η ΕΚΤ, ως επόπτης των ελληνικών τραπεζών, έχει ήδη εκφράσει τις ανησυχίες της με το ποσό των εντόκων που κατέχουν οι τράπεζες, ενώ το ΔΝΤ έχει ουσιαστικά αποκλείσει μια πιθανή αναδιάταξη των αποπληρωμών, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο εάν ένα νέο πρόγραμμα συμφωνηθεί.
Έτσι δεν θα υπήρχε αρκετός χρόνος και για αυτό.

Το κρίσιμο σημείο για ένα πιθανό «Grexit» παραμένει η 20ή Ιουλίου

Εάν δεν γίνει η εκταμίευση από τους πιστωτές πριν από τις 12 Μαΐου και με τα ελάχιστα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδα σε πολύ κακή κατάσταση, η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να καθυστερήσει τις πληρωμές του ΔΝΤ.
Επί του παρόντος, η Σομαλία, το Σουδάν και η Ζιμπάμπουε είναι οι μόνες χώρες που έχουν καθυστερήσει για πάνω από 6 μήνες τις πληρωμές στο ΔΝΤ.
Αν και καμία χώρα δεν έχει ποτέ αθετήσει τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ, υπήρξαν πολλές χώρες στο παρελθόν που έχουν καθυστερήσει τις οφειλές (π.χ. το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Λιβερία και η Σερβία).
Αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ από χώρα του ΟΟΣΑ.
Μια καθυστέρηση πληρωμής του ΔΝΤ, ωστόσο, δεν θα οδηγήσει σε cross-default τα ελληνικά ομόλογα.
Έτσι δεν συνεπάγεται άμεσος κίνδυνος μιας ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη, ή ένα Grexit.
Η κρίσιμη στιγμή για ένα πιθανό Grexit παραμένει η αποπληρωμή ομολόγων στην ΕΚΤ (3,6 δισ. ευρώ) στις 20 Ιουλίου.
Δεδομένης της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα της ΕΚΤ, εάν η ΕΚΤ κλείσει την παροχή ρευστότητας, αυτό θα ήταν ένα σημείο χωρίς επιστροφή, καθώς ο μόνος τρόπος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ήταν η έκδοση μετοχών με τη χρήση εγχώριου νομίσματος.
Μια γερμανική εφημερίδα, η Die Zeit, ανέφερε χθες ότι υπάρχει σχέδιο από τη γερμανική Κυβέρνηση που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση την χρεοκοπία, αλλά η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.
Αλλά κατά την άποψη της HSBC, αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει τον Ιούλιο, θα θέσει την ΕΚΤ σε πολύ δύσκολη θέση να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητας προς τις τράπεζες.
Συνολικά, το κεντρικό σενάριο της παραμένει ότι ένα Grexit θα πρέπει να αποφευχθεί.
Με τους πιστωτές να δείχνουν μια πολύ σκληρή διαπραγματευτική στάση, είναι σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει το μεγαλύτερο βήμα προς την επίτευξη μιας συμφωνία - τόσο για το τρέχον πρόγραμμα όσο και για την παρακολούθηση που απαιτείται μετά το τέλος του Ιουνίου.
Αυτό θα σήμαινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπαναχωρήσει από τις πολλές προεκλογικές υποσχέδεις του, θέτοντας τον σε μια δύσκολη δοκιμασία εντός των συνόρων.
Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη που είπε ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ότι η ελληνική κυβέρνηση "μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος εάν οι συνομιλίες καταλήξουν σε αδιέξοδο".
Ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές, αλλά μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στις 2-4 Απριλίου της Metron Analysis δείχνει ότι το 82% των Ελλήνων παραμένουν υπέρ της ευρωζώνης.
Υπό αυτό το πρίσμα, φαίνει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να παραμείνει στο ευρώ.

Χρονοδιάγραμμα υποχρεώσεων

Embedded image permalink


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης