Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Forbes: Σε μια καθυστέρηση πληρωμής της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, περισσότερη σημασία θα είχε η στάση της ΕΚΤ

Forbes: Σε μια καθυστέρηση πληρωμής της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, περισσότερη σημασία θα είχε η στάση της ΕΚΤ
Όλα εξαρτώνται από το πώς τα μέλη της Ευρωζώνης πιστεύουν ότι οι Έλληνες παίζουν το παιχνίδι, αν εκτιμήσουν ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, τότε θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα
Το να μην αποπληρώνεις τα χρέη σου στο ΔΝΤ είναι κάτι που δεν κάνει μια πολιτισμένη χώρα, όπως σημειώνεται σε άρθρο του Forbes, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη ότι η επικεφαλής του Ταμείου, Christine Lagarde σημείωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να κάνει κάτι τέτοιο, διότι δεν είναι κάτι που κάνουν οι προηγμένες χώρες.
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος του Forbes, Tim Worstall, ακόμη και στην περίπτωση που η Ελλάδα καθυστερούσε να αποπληρώσει το χρέος της προς το ΔΝΤ, θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένας μήνας προτού το Ταμείο να δει ότι δεν έχει γίνει η πληρωμή μέσω των εσωτερικών διαδικασιών και έπειτα θα απαιτούνταν ακόμη μια-δυο εβδομάδες προκειμένου να κηρύξει την στάση πληρωμών.
Παράλληλα, σημειώνει ότι εδώ παρεισφρέουν και πολιτικές κινήσεις, καθώς θα μπορούσε να ειπωθεί ότι καταβλήθηκε προσπάθεια για την αποπληρωμή, ότι ίσως υπήρξε μια μικρή καταβολή και επομένως ίσως να μην πουν πραγματικά ότι υπάρχει στάση πληρωμών.
Όμως, εκείνο που μετρά περισσότερο κατά τον αρθρογράφο του Forbes, που είναι και το πιο σημαντικό, είναι τι στάση θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σε περίπτωση στάσης πληρωμών δεν θα συνέβαινε κάτι πολύ σημαντικό ως άμεσο αποτέλεσμα, όμως θα είχε μεγάλη σημασία τι θα έκανε η ΕΚΤ.
Με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων την Πέμπτη να διευρύνονται, αξίζει να επανεξεταστεί τι πραγματικά θα συνέβαινε αν έφθανε η 1η Μαΐου και η Ελλάδα αποτύγχανε να αποπληρώσει τα 200 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
Σε αυτήν την περίπτωση, σημειώνεται, η ΕΚΤ θα απέσυρε την έκτακτη βοήθεια ρευστότητας (ELA), οδηγώντας σε κατάρρευση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η κυβέρνηση Τσίπρα θα αναγκαζόταν να επαναφέρει τη δραχμή και η Ελλάδα θα οδηγούνταν στην έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.
Όμως, τι πραγματικά λένε οι κανόνες, διερωτάται ο αρθρογράφος, ο οποίος προσθέτει ότι οι κανόνες στην πραγματικότητα είναι γραμμένοι με τέτοιον τρόπο, που η ΕΚΤ θα μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει.
Θα μπορούσε να συμπεράνει ότι αυτή η στάση πληρωμών είναι κάτι προσωρινό και να συνεχίσει να υποστηρίζει τις ελληνικές τράπεζες ή θα μπορούσε να πει ότι δεν είναι και να τις οδηγήσει στο κλείσιμο και την Ελλάδα στην έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, μια στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ δεν αλλάζει την κατάσταση, καθώς οι κανόνες είναι αρκετά «χαλαροί» ως προς την ερμηνεία τους, που θα μπορούσε να συμβεί οτιδήποτε.
Ζούμε σε έναν κόσμο που δεν βασίζεται στους κανόνες, αλλά σε έναν κόσμο που καθορίζεται από την πολιτική, σημειώνει ο Τ. Worstall και προσθέτει ότι υπό αυτή την έννοια, αν τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης εκτιμούν ότι το να διατηρήσουν την Ελλάδα φερέγγυα και στην ζώνη του ευρώ είναι το σημαντικό, τότε αυτό θα πράξουν.
Αν όχι, τότε δεν υπάρχουν κανόνες για το τι θα μπορούσε να συμβεί.
Αυτό σημαίνει ότι όλα εξαρτώνται από το πώς τα μέλη της Ευρωζώνης πιστεύουν ότι οι Έλληνες παίζουν το παιχνίδι, σημειώνοντας ότι αν εκτιμήσουν ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, τότε θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης