Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΜΝΙ: Κυβερνήσεις και τράπεζες στην Ευρώπη ετοιμάζονται για Grexit, αλλά δεν το παραδέχονται

tags :
ΜΝΙ: Κυβερνήσεις και τράπεζες στην Ευρώπη ετοιμάζονται για Grexit, αλλά δεν το παραδέχονται
Πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ακριβώς ποια είναι τα «τείχη προστασίας» της Ευρωζώνης
Σχέδια αντιμετώπισης μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη καταρτίζουν οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι ευρωπαϊκές χώρες και οι τράπεζές τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας ΜΝΙ του γερμανικού χρηματιστηρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΜΝΙ, αρκετοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επιβεβαίωσαν ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες έχουν μελετήσει τις πιθανές επιπτώσεις μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ, ή τουλάχιστον μια χρεοκοπία, παρά το γεγονός ότι δεν το αναφέρουν δημοσίως.
Όλοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία των ασκήσεων προγραμματισμού, αλλά όλοι έχουν καταρτίσει σχέδια για το μετριασμό των επιπτώσεων του Grexit.
"Οι αγορές θα πρέπει να είναι πολύ, πολύ, ανήσυχες σε αυτό το στάδιο ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει", δήλωσε ο Flemming Larsen, πρώην αναπληρωτής διευθυντής του ερευνητικού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι το Ταμείο θα μπορούσε πιθανώς να συγκεντρώσει μια πολύ μικρή, μυστικοπαθής ομάδα ανώτερων επιτελικών στελεχών για να συζητήσουν το ενδεχόμενο μιας ελληνικής εξόδου ή αθέτησης πληρωμών, και τους τρόπους για να περιοριστούν οι πιθανές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία.
Η Angela Gaviria, εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές, σύμφωνα με το ΜΝΙ.
Τόσο η Γερμανία και η Πορτογαλία, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Eurogroup έχουν καταρτίσει κάποια σχέδια έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ΜΝΙ.
Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ότι οι υπάλληλοι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν ξεκινήσει την κατάρτιση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για μια ελληνική αποχώρηση από τη ζώνη του κοινού νομίσματος.
Για τον Larsen, τα σχέδια έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ θα είναι τα πιο κρίσιμα για τον περιορισμό των κινδύνων μετάδοσης στην περίπτωση αναταράξεων.
Η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι η διατραπεζική ρευστότητα θα παραμείνει ισχυρή για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ζημία στην αγορά ή επιπτώσεις ντόμινο όπως έγινε όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers το 2008.
Μάλιστα, όπως είπε, ένας παράγοντας περιορισμού της μετάδοσης έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή από την ΕΚΤ: πρόκειται για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, συνιστώσα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Ο Jan von Gerich, οικονομολόγος της Nordea, είπε ότι οι κίνδυνοι ενός Grexit είναι πλέον «πολύ πραγματικοί».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η πιθανότητα του Grexit είναι πλέον 30%, η οποία είναι «αρκετά υψηλή» και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τους επίσημους σχεδιασμούς.
«Είναι πολύ σαφές ότι κάθε σοβαρό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα πρέπει να έχει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για μια ελληνική έξοδο», είπε, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών της Φινλανδίας δεν θα κάνει «καλή δουλειά» αν δεν έχει προετοιμαστεί για αυτό. Μόλις την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό, από την Helsingin Sanomat, ότι το Ελσίνκι είχε καταρτίσει σχέδια σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν παρουσιάσει ή δεν υλοποιήσει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν τις εκταμιεύσεις κεφαλαίων από το πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ.
Παράλληλα, το γραφείο του βρετανού πρωθυπουργού επιβεβαίωσε το Φεβρουάριο ότι ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με εκπροσώπους από το Υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Αγγλίας, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Επιχειρήσεων, ώστε να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες απρόβλεπτες συνέπειες μιας διάσπασης της Ευρωζώνης.
Την ίδια ώρα, η πορτογαλική κυβέρνηση μελέτησε, πριν από πολύ καιρό, τις επιπτώσεις αυτού του σεναρίου [Grexit], αλλά για λόγους δήθεν αλληλεγγύης και σύνεσης, αρνήθηκε να το παραδεχτεί δημόσια, δήλωσε ο Marcelo Rebelo de Sousa, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας.
Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, "κατανοεί ότι είναι αρνητικό για τον καθένα να πει, έστω και ως απλή υπόθεση, ότι υπάρχει η δυνατότητα για ένα Grexit".
Εν τω μεταξύ ο António Bagão Felix, ένας πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός Grexit, λέγοντας ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας, και ακόμη λιγότερο της Ευρώπης.
Όμως πρόσθεσε ότι η Πορτογαλία είναι ασφαλέστερη τώρα από τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης ελληνικής εξόδου από το ευρώ, από ότι ήταν το 2011.
Σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο οποίος δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλήσει για το θέμα δημοσίως, η ύπαρξη των σχεδίων έκτακτης ανάγκης μεταξύ των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, είναι πολύ πιθανή, αλλά οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να λαμβάνουν αυτά τα προγράμματα ως απόδειξη ότι η Ευρώπη προετοιμάζεται στην πραγματικότητα για μια ελληνική έξοδο.
"Υποθέτω ότι υπάρχει κάπου στην Ευρώπη, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που υπάρχει ένα ατύχημα σε ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας, αλλά εγώ δεν περιμένω να γίνει ένα ατύχημα σε ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας", είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εκπρόσωπος Mina Andreeva, είπε, ότι "το μόνο σχέδιο του προέδρου Juncker έχει είναι να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη".
"Εργαζόμαστε μέρα και νύχτα με τους εταίρους μας για να συμβεί αυτό και δεν θα πρέπει να αποσπάται η προσοχή με οποιεσδήποτε φήμες στον Τύπο", πρόσθεσε.
Εκτός από το φόβο των αγορών, υπάρχει επίσης μια πολιτική φόβου γύρω από Grexit - ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα θα μπορούσε να επαναληφθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν οι λαϊκιστές αναλάβουν την εξουσία και αλλού.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Olivier Blanchard, δήλωσε χτες ότι η Ευρωζώνη είναι σε καλύτερη θέση να αντέξει τις συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ένωση, αλλά αυτό δεν θα είναι ομαλή μετάβαση και ότι οι προσπάθειες για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στην αγορά με την ενίσχυση της δημοσιονομικής και πολιτικής ένωσης θα είναι αναγκαία.
Σε αυτό το στάδιο, υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι που γνωρίζουν ακριβώς ποια είναι αυτά τα «τείχη προστασίας».
Και αυτοί ελπίζουν ότι δεν θα χρειαστούν, καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης