Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Λεπτές ισορροπίες από τον M. Draghi για το QE της ΕΚΤ

CNBC: Λεπτές ισορροπίες από τον M. Draghi για το QE της ΕΚΤ
Θα προσπαθήσει να ισορροπήσει μεταξύ της αισιοδοξίας για την επιτυχία του προγράμματος και της σύνεσης
Μεταξύ λεπτών ισορροπιών αναμένεται να κινηθεί ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, στην αυριανή συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, καθώς όπως επισημαίνεται, αν και πιθανόν θα ήθελε να διακηρύξει την επιτυχία του ευρείας κλίμακας προγράμματος αγοράς ομολόγων, το πιθανότερο είναι ότι θα προσπαθήσει να ισορροπήσει μεταξύ της αισιοδοξίας και της σύνεσης.
Αν και ορισμένοι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται, η πραγματική οικονομία ακόμη δεν έχει σημειώσει με ίδιο ρυθμό βελτίωση.
Έτσι, ο M. Draghi θα θέλει να αποφύγει οποιοδήποτε περιθώριο συζήτησης για σταδιακή εξομάλυνση στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΕΚΤ, μόλις έναν μήνα από την εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
«Θα ήταν ο ευκολότερος τρόπος για τον M. Draghi να ανακηρύξει εκ νέου νίκη, όπως έκανε και στην Κύπρο τον περασμένο μήνα, όμως πρέπει να είναι προσεκτικός να το κάνει αυτό ιδιωτικά και όχι μπροστά στις κάμερες των τηλεοράσεων», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING Γερμανίας, Carsten Brzeski, σε δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Αν τα πράγματα δείχνουν τώρα πολύ καλά, οι σκεπτικιστές σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα αρχίσουν πολύ γρήγορα τις συζητήσεις για έναρξη σταδιακής εξομάλυνσης, σημειώνει.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ ξεκίνησε να αγοράζει κρατικά ομολόγα στις 9 Μαρτίου, θέτοντας σε εφαρμογή το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, συνολικού ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, που είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο.
Στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Μάρτιο, στην Κύπρο, ο Draghi ανακήρυξε τη νίκη του, μια άποψη που συμμερίζονται οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters, με τα τρία τέταρτα αυτών να σημειώνουν ότι η ΕΚΤ είχε δίκιο να λέει ότι το πρόγραμμα θα είχε θετικό αντίκτυπο πριν ακόμη ξεκινήσει.
Σύμφωνα με το μέλος της ΕΚΤ, Yves Mersch, αν οι πληθωριστικές προσδοκίες αναπτυχθούν ταχύτερα του αναμενόμενου σχετικά με τον στόχο της ΕΚΤ να διαμορφωθεί κάτω, αλλά πολύ κοντά στο 2%, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσε να σταματήσει νωρίτερα του προγραμματισμένου, ήτοι νωρίτερα του Σεπτεμβρίου του 2016.
Αυτό βεβαίως έρχεται να τροφοδοτήσει τις συζητήσεις για μια εν δυνάμει νωρίτερη σταδιακή εξομάλυνση του προγράμματος της ΕΚΤ και καταδεικνύει ένα ρήγμα μέσα στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.
«Την Τετάρτη, ο Draghi θα προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσει τα σχόλια του Mersch και να σταματήσει τις συζητήσεις περί σταδιακής εξομάλυνσης του προγράμματος», σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Stefan Schneider, σε δηλώσεις του στο CNBC τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι θα θέλει να μεταφέρει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκτίμηση πριν από τις αρχές του επόμενου έτους το νωρίτερο».
«Το αν η οικονομία της Ευρωζώνης έχει επιτύχει να διαφύγει ταχύτατα προκειμένου να απολαύσει την επιστροφή της σε μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη παραμένει ακόμη αβέβαιο, όμως είναι σίγουρο ότι η ζώνη του ευρώ "βλέπει" την καλύτερη δυναμική ανάπτυξης από το 2011», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson.
Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν επίσης ότι οι αποπληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν, με τις τιμές τον Μάρτιο να υποχωρούν κατά 0,1% σε ετήσια βάση, ύστερα από πτώση 0,3% τον Φεβρουάριο και 0,6% τον Ιανουάριο.
Το ευρώ έχει υποχωρήσει 8,7% έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τον Ιανουάριο, που βοηθά την εύθραυστη ανάκαμψη.
«Η χαμηλότερη ισοτιμία του ευρώ βοηθά μερικούς από τους γείτονες της Γερμανίας να αναπτυχθούν λίγο περισσότερο από ό,τι πριν, όμως αυτό είναι μόνο μια πρώτη βελτίωση. Η ζώνη του ευρώ θα αναπτυχθεί κάτω του δυνητικού στόχου και το επόμενο έτος», σημειώνει ο Schneider της Deutsche Bank.
Ωστόσο, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν περαιτέρω στη ζώνη του ευρώ, η συζήτηση πιθανότατα θα περιστραφεί γύρω από την πιθανή έλλειψη «επιλέξιμων» ομολόγων προς αγορά από την ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι τα 10ετή γερμανικά ομόλογα είναι πολύ κοντά στο να διαπραγματεύονται με αρνητικές αποδόσεις και η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι δεν θα αγοράσει κρατικά ομόλογα που έχουν απόδοση κάτω του -0,20%.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης