Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MarketWatch: Ένα ανορθόδοξο σχέδιο που μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη

MarketWatch: Ένα ανορθόδοξο σχέδιο που μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη
H ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να υιοθετήσει αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα»
Η ιδέα ακουγόταν εδώ και χρόνια από οικονομολόγους που φοβούνταν ότι μια έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα πυροδοτούσε μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Σύμφωνα με το MarketWatch, για να δημιουργηθεί η δημοσιονομική ευελιξία που τόσο πολύ χρειάζεται η ελληνική οικονομία προκειμένου να αναζωογονηθεί η οικονομική ανάπτυξη, να ανταποκριθεί στις αποπληρωμές χρέους της και τελικά να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να υιοθετήσει αυτό που οι οικονομολόγοι στο Levy Institute αποκαλούν «παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα», που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις αποπληρωμές χωρίς να χρησιμοποιεί σκληρό νόμισμα.
Με απλά λόγια, αυτό θα ήταν ένα ΙΟU, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Η ιδέα φαίνεται ότι προσείλκυσε πολλή προσοχή τον Φεβρουάριο, όταν ο Wolfgang Munchau των Financial Times το αποκάλεσε «τη δεύτερη καλύτερη επιλογή» για την Ελλάδα, σε περίπτωση που οι πιστωτές της αρνούνταν να εγκαταλείψουν αυτό που αναφέρεται ως «αποτυχημένες πολιτικές των τελευταίων πέντε ετών».
Καθώς η Ελλάδα φαίνεται να οδεύει προς την πτώχευση και η έξοδος από τη ζώνη του ευρώ φαίνεται να υπάρχει ως δεύτερη σκέψη, ιδού πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το σχέδιο IOU, το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες χωρίς περαιτέρω επιβάρυνσή της από τους τόκους χρέους.
Σύμφωνα με τον Robert Parenteau, επιστημονικό συνεργάτη του Οικονομικού Ινστιτούτου Levy του Bard College, θα υπήρχαν μερικά καθοριστικά χαρακτηριστικά:
• Τα IOUs θα έχουν μηδενικό επιτόκιο.
• Θα είναι αόριστης διάρκειας ομόλογα (perpetual bonds) χωρίς ημερομηνία λήξης, για να αποπληρώσει η ελληνική κυβέρνηση το αρχικό κεφάλαια.
• Θα είναι μεταβιβάσιμα.
• Οι κάτοχοι των ομολόγων θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να πληρώνουν φόρους, με μια αποδεκτή τιμή ισοτιμίας με το ευρώ.
Όπως σημειώνουν οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου Levy, τα IOUs δεν θα είναι σε αντίθεση με τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός αν η κυβέρνηση επιμείνει ότι είναι το μόνο μέσο χρηματοδότησης.
Ωστόσο, το αν το σύστημα αυτό παραβιάζει συνθήκες ή όχι, ενδεχομένως να μην έχει σημασία, διότι ήδη έχει παραβιαστεί «με όχι σοβαρές συνέπειες για το ευρώ».
Ορισμένοι οικονομολόγοι, όμως, βλέπουν διάφορα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν σε περίπτωση που υιοθετηθεί αυτό το σύστημα.
Οι εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας κατά πάσα πιθανότητα θα αρνηθούν να τα δεχθούν ως μέσο πληρωμής για προϊόντα και υπηρεσίες, εκτός και αν με αυτά θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε φορολογικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι θα χρησιμοποιούνταν μόνο στην εγχώρια αγορά.
Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί πρόβλημα, διότι οι Έλληνες, που έχουν ένα μεγάλο μέρος του πλούτου τους σε ευρώ, θα έχουν μεγαλύτερη οικονομική δύναμη.
«Αυτό είναι το σύστημα που έχει η Κούβα -υπάρχει κουβανικό νόμισμα και υπάρχουν και δολάρια» σημειώνει ο John Cochrane, οικονομολόγος και καθηγητής στο Booth School of Business του Σικάγου.
Η ξαφνική αύξηση των κρατικών δαπανών θα μπορούσε να προκαλέσει υπερπληθωρισμό, προειδοποιεί ο Parenteau, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος πρότεινε διάφορα μέτρα για τη βελτίωσή του.
Έλληνες αξιωματούχοι έχουν σίγουρα εξετάσει το σχέδιο αυτό.
Ο έλληνας οικονομολόγος και τώρα υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, είχε γράψει σε ένα blog από τον Φεβρουάριο του 2014, είχε περιγράψει εναλλακτικό νόμισμα τύπου Bitcoin που θα υποστηριζόταν από μελλοντικούς φόρους.
Σε συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει την προθεσμία της Πέμπτης για την αποπληρωμή του ποσού των 450 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο.
Με τα χρήματα για την Ελλάδα να τελειώνουν και με κανένα νέο κεφάλαιο να μην έχει εκτιμάται προς το παρόν ότι θα αποδεσμευθεί, η πίεση για την ελληνική ηγεσία είναι μεγάλη για να επιτευχθεί ένα πραγματικό σχέδιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης