Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Telegraph: Οι αγορές έχουν υποτιμήσει τον κίνδυνο ενός «Grexident» - Αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας

Telegraph: Οι αγορές έχουν υποτιμήσει τον κίνδυνο ενός «Grexident» - Αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας
Ακόμη και αν υπάρξει κάποιου είδους διευθέτηση στο τωρινό αδιέξοδο, το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη παραμένει αβέβαιο
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν υποτιμήσει τον κίνδυνο η Ελλάδα να εξέλθει της Ευρωζώνης ακουσίως, επισημαίνουν οικονομολόγοι, καθώς το εδώ και δύο μήνες αδιέξοδο στις συζητήσεις της χώρας με τους πιστωτές της δεν παρουσιάζει σημάδια ότι θα ξεπεραστεί.
Η πιθανότητα μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εξαιτίας κάποιου ατυχήματος, του λεγόμενου Grexident, έχει αυξηθεί καθώς η ελληνική κυβέρνηση παλεύει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, χωρίς να έχει λάβει κεφάλαια από το πρόγραμμα διάσωσης.
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση – έρευνα ανάμεσα σε παγκόσμιους επενδυτές, στην οποία αναφέρεται δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, μόνον μια μειοψηφία όσων συμμετείχαν σε αυτήν εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα είναι το πρώτο μέλος της Ευρωζώνης που θα αφήσει την ένωση μέσα στον επόμενο χρόνο.
Βάσει της έρευνας, που έγινε από τη γερμανική εταιρεία Sentix, μόνον το 36,8% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι μία ή περισσότερες χώρες θα εξέλθουν της ζώνης του ευρώ μέσα στους επόμενους 12 μήνες, όταν στην προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα το ποσοστό αυτό διαμορφωνόταν στο 38%.
Παράλληλα, δεν φαίνεται να ανησυχεί τους επενδυτές ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλα κράτη με υψηλό χρέος, με το εν λόγω ποσοστό να υποχωρεί στο χαμηλό όλων των εποχών του 27,5% τον Μάρτιο.
Η αισιοδοξία αυτή υπάρχει παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της βαίνει εντεινόμενη, μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου για την τετράμηνη επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.
Η γερμανίδα καγκελάριος έχει σημειώσει ότι o χρόνος για την Ελλάδα αρχίζει να εκπνέει προκειμένου να εξασφαλίσει την τετράμηνη επέκταση, καθώς η αριστερή ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να απογοητεύει όσων αφορά τις απαιτήσεις των πιστωτών για αυξήσεις φόρων, περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση και εφαρμογή σειρά μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.
Ωστόσο, «οι επενδυτές επιθυμούν να συμπεριφέρονται στην Ελλάδα ως μια ειδική περίπτωση», σημειώνει ο Julian Jessop, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics.
Όπως αναφέρει, η γενική αίσθηση παραμένει ότι τελικά θα υπάρξει μια συμφωνία, τουλάχιστον επιμήκυνσης του τρέχοντος πακέτου για τους επόμενους λίγους μήνες.
Όσο η ελληνική κρίση συνεχίζεται, όλοι και περισσότεροι τείνουν να πιστεύουν ότι η χώρα αποτελεί μια ειδική περίπτωση και η ΕΚΤ θα ενεργήσει προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα υπόλοιπα μέλη θα παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ.
Πάντως, όπως επισημαίνει ο οικονομολόγος της Capital Economics, ακόμη και αν υπάρξει μια διέξοδος στην παρούσα στασιμότητα που καταγράφεται, το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ παραμένει αμφίβολο.
«Θα υπάρξει μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία μέχρι το καλοκαίρι», σημειώνει ο J. Jessop, όμως προσθέτει ότι «κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα οικονομικά δεδομένα επιδεινώνονται, καθώς η Ελλάδα είναι πιθανόν να επιστρέψει στην ύφεση και τον αποπληθωρισμό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης