Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Irish Times: Grexit, Grexodus ή Greccident; - Ολοένα και πιο αβέβαιη η κατάσταση στην Ελλάδα

Irish Times: Grexit, Grexodus ή Greccident; - Ολοένα και πιο αβέβαιη η κατάσταση στην Ελλάδα
Ό,τι κι αν επιφυλάσσει το μέλλον για την Ελλάδα, οι κίνδυνοι μετάδοσης της κρίσης είναι λιγότεροι έναντι του 2012
Πρόσφατα οι Financial Times είχαν δημοσιεύσει μια ενδιαφέρουσα επιστολή ενός αναγνώστη, ο οποίος επισήμαινε ότι αντί να μιλάμε για «Grexit», το σωστότερο θα ήταν να γίνεται χρήση του όρου «Grexodus», σημειώνοντας ότι η προέλευση της λέξης exit είναι λατινική, ενώ της λέξης exodus είναι ελληνική και επιπλέον είναι προτιμότερη διότι έχει περισσότερο θετική έννοια.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα των Irish Times, το ερώτημα που πλανάται είναι κατά πόσο είναι πιθανό η Ελλάδα να εξέλθει της ζώνης του ευρώ, είτε αυτό αποκληθεί «Grexit», «Grexodus» ή «Greccident».
Η κατάσταση στην Ελλάδα βαίνει ολοένα και πιο αβέβαιη και επισφαλής, σημειώνεται στο άρθρο, με τη χώρα να είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να βυθιστεί υπό το βάρος τους χρέους.
Σε πρόσφατο σημείωμά της η Deutsche Bank προειδοποιούσε ότι ο κίνδυνος ενός «πολιτικού ατυχήματος» παραμένει υψηλός στην Ελλάδα, καθώς οι τράπεζες της χώρας ξεμένουν από ρευστότητα και η κυβέρνηση από χρήματα.
Παράλληλα, υπογράμμιζε ότι η αποπληρωμή ποσού περί τα 450 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ θα μπορούσε να πυροδοτήσει τις εξελίξεις για τη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Σε δηλώσεις του στους Irish Times, εκπρόσωπος της Deutsche Bank σημειώνει ότι «για τη διασφάλιση περαιτέρω κεφαλαίων του προγράμματος διάσωσης, η λίστα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας θα πρέπει να περάσει από το Κοινοβούλιο της χώρας», προσθέτοντας ότι η τράπεζα διατηρεί την εκτίμησή της ότι «μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία, αν και η αβεβαιότητα παραμένει πολύ υψηλή».
Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως ακόμη είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς τι μπορεί να συμβεί και επισημαίνεται ότι από την αποπληρωμή ή μη του ποσού των 450 εκατ. ευρώ αυτή την εβδομάδα προς το ΔΝΤ θα διαφανεί αν μπορεί να αποφευχθεί μια έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
Σημειώνεται ακόμη πως, ό,τι και αν επιφυλάσσει το μέλλον για την Ελλάδα, η γενική αίσθηση είναι ότι η τελευταία πράξη αυτού του δράματος δεν κρύβει τους ίδιους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης, όπως το 2012, καθώς πλέον υφίσταται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ενώ η ζώνη του ευρώ προστατεύεται περαιτέρω από μια αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει θέσει σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης