Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Η απόφαση της Ελλάδος να πληρώσει τα 450 εκατ στο ΔΝΤ θα θέσει σε κίνδυνο μισθούς, συντάξεις

Economist: Η απόφαση της Ελλάδος να πληρώσει τα 450 εκατ στο ΔΝΤ θα θέσει σε κίνδυνο μισθούς, συντάξεις
Oι βόρειοευρωπαίοι αγνοούν ότι μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν περιορίσει από το 2012 τις συνταξιοδοτικές δαπάνες 
Την πιθανότητα να κινδυνεύσουν οι μισθοί και οι συντάξεις στην Ελλάδα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλει τα χρήματα της δόσης δανείου ύψους 450 εκατ ευρώ περίπου, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάνει λόγο ο Economist.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η αριστερή ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στους «θεσμούς» και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις της σε μια προσπάθεια να λάβει μια μικρή ανάσα από την ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας.
Όμως για μια ακόμη φορά, κινδυνεύουν οι συντάξεις οι οποίες σύμφωνα με τον economist η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό συντάξεων ανά ΑΕΠ στην Ευρώπη με 17,5% το 2012 όταν στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει 12,3%.
Η διαπίστωση αυτή έχει δημιουργήσει έντονη αντίδραση στις χώρες της βόρειας Ευρώπης οι οποίες καλούνται συνεχώς να διασώσουν την εύθραυστη ελληνική οικονομία.
Η Γερμανία για παράδειγμα είχε το 2012, προχωρήσει σε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης της στα 65-67 χρόνια σε γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα, διάρκειας έως το 2029.
Αυτό έκανε τους Γερμανούς ιδιαίτερα σκληρούς απέναντι στους έλληνες οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα και με ιδιαίτερα γενναιόδωρες συντάξεις.
Ωστόσο αυτό που φαίνεται ότι αγνοούν από τότε οι βόρειοευρωπαίοι πολίτες είναι ότι στην πραγματικότητα, μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν περιορίσει έκτοτε τις συνταξιοδοτικές δαπάνες.
Το 2010, για παράδειγμα, μια σημαντική μεταρρύθμιση της τότε κυβέρνησης μείωσε τις δαπάνες για συντάξεις στο 25% του ΑΕΠ μέχρι το 2050 ενώ το 2013 η ηλικία συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 67 έτη για τους άνδρες και τις γυναίκες.
Το "ποσοστό αναπλήρωσης" - η αξία της σύνταξης σε σχέση με τις προηγούμενες αποδοχές - μειώθηκε από 96% για το μέσο εισόδημα, το δεύτερο υψηλότερο στις χώρες του ΟΟΣΑ, σε 54% το 2012.
Αλλά οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν προχωρήσει αρκετά ώστε να γίνουν και πιο δίκαιες για τους έλληνες, οι οποίοι φαίνεται ότι καταβάλλουν σημαντικά αυξημένες εισφορές για τις παροχές που απολαμβάνουν.
Και σε αυτό συμβάλλει καθοριστικά και το γεγονός ότι το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 55-64 ετών που εργάζονται στην Ελλάδα, ήταν 36% το 2013, σε ασυνήθιστα χαμηλό επίπεδο όταν στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 63%.






www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης