Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Ο μεγάλος «μπελάς» της Ευρωζώνης δεν είναι η Ελλάδα… αλλά η Ιταλία!

WSJ: Ο μεγάλος «μπελάς» της Ευρωζώνης δεν είναι η Ελλάδα… αλλά η Ιταλία!
«Τα προβλήματα της Ιταλίας είναι διαχρονικά και πηγάζουν από την ήμερα ένταξης στο ευρώ»
Η Ιταλία - και όχι η Ελλάδα - είναι ο μεγάλος ασθενής της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, εάν η ελληνική κρίση χαρακτηρίζεται «οξεία», τότε η Ιταλία διαθέτει μία διαχρονική ασθένεια, η οποία εάν εκδηλωθεί, θα συμπαρασύρει το σύνολο της Ευρωζώνης.
Παρά τις βραχυπρόθεσμες ανησυχίες για την Ελλάδα, οι μακροπρόθεσμοι προβληματισμοί εστιάζουν στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
«Τα προβλήματα της Ιταλίας είναι διαχρονικά και πηγάζουν από την ήμερα ένταξης στο ευρώ» σχολιάζει η Wall Street Journal.





Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, η ιταλική ανάπτυξη επιβραδύνεται διαρκώς τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ το τρέχον ΑΕΠ υπολείπεται κατά -9% του αντίστοιχου το 2008.
Βέβαια, συμπληρώνει η εφημερίδα, οι τελευταίες εξελίξεις – ποσοτική χαλάρωση, πτώση της τιμής του πετρελαίου και αδύναμο ευρώ – ανοίγουν χαραμάδα ελπίδας για την ιταλική οικονομία, η οποία αντικατοπτρίστηκε και σε μερίδα των μακροοικονομικών μεγεθών.
Ωστόσο, συνεχίζει, η πλειονότητα των οικονομικών δεδομένων διατηρούνται σε αρνητικό έδαφος, με χαρακτηριστικότερη όλων τη βιομηχανική παραγωγή και την ανεργία.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία της JP Morgan, οι προοπτικές ανάπτυξης της Ιταλίας παραμένουν ανησυχητικά αδύναμες.
«Στις 9 Απριλίου θα μάθουμε εάν η Ελλάδα κατέβαλε τη δόση των 450 εκ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Στις 13 Μαΐου, θα μάθουμε εάν η Ιταλία κατάφερε να ξεφύγει από την 3ετή ύφεση. Εάν όχι, τότε η Ευρωζώνη πρέπει να αναζητήσει τι κάνει λάθος…» καταλήγει η Wall Street Journal.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης