Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

RBS: Ευρύτατες οι συνέπειες ενός Grexit για την Ευρωζώνη - Έλεγχος κεφαλαίων και εκλογές

tags :
RBS: Ευρύτατες οι συνέπειες ενός Grexit για την Ευρωζώνη - Έλεγχος κεφαλαίων και εκλογές
Σε περίπτωση κλιμάκωσης των προβλημάτων χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, τότε θα ενεργοποιηθεί ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων
Για ευρύτατες συνέπειες στην ευρωζώνη από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, κάνει λόγο o αναλυτής της RBS, Richard Barwell, με άρθρο του στη Wall Street Journal.
Σε περίπτωση Grexit, θα δημιουργηθεί ένα προηγούμενο, επηρεάζοντας ενδεχομένως την ψήφο των πολιτών στην Ευρώπη αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτικών.
Εάν οι Έλληνες πολίτες επιλέξουν έξοδο από το ευρώ με δημοψήφισμα, θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη.
Αυτό είναι ότι η τύχη του ευρώ βρίσκεται στα χέρια των πολιτών και όχι της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του Βερολίνου.
Στην περίπτωση όμως που η απόφαση εξόδου από το ευρώ ληφθεί από τους Έλληνες πολιτικούς, με βάση την εκλογική εντολή που έλαβαν και όχι το δημοψήφισμα, θα μπορούσε να μετατρέψει τους ψηφοφόρους σε άλλες χώρες να σκεφτούν σοβαρά πριν ψηφίσουν πολιτικούς που είναι κατά της λιτότητας.
Το Grexit θα αποτελέσει ένα μάθημα για τους πολιτικούς σχετικά με τους κινδύνους της παρακινδυνευμένης πολιτικής, ειδικά σε περίπτωση που η έξοδος συμβεί σχεδόν από ατύχημα.
Σε περίπτωση κλιμάκωσης των προβλημάτων χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, τότε θα ενεργοποιηθεί ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων, με την προσφυγή στις κάλπες ή τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος να καθίσταται πολύ πιθανή.
Μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει τους πολιτικούς των μικρών χωρών, ώστε να είναι πιο θετικοί στην επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές τους, σημειώνει η RBS. 
Εφόσον η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κηρύξει πτώχευση.
Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από το ευρώ, θα είναι οδυνηρές, προειδοποιεί ο οικονομολόγος της RBS.
H ευρωζώνη μετά το Grexit θα ήταν πιο ευάλωτη σε κερδοσκοπικές επιθέσεις στο ευρώ, όπως συνέβη το 2012, γεγονός που θα αποθαρρύνει τους επενδυτές και θα οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης