Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Irish Times: Ένα ατύχημα δεν θα έπρεπε να καθορίσει τη μοίρα της Ελλάδας

Irish Times: Ένα ατύχημα δεν θα έπρεπε να καθορίσει τη μοίρα της Ελλάδας
Μια έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη από ατύχημα είναι πιθανή, όχι όμως επειδή το επιθυμούν η Ελλάδα ή οι εταίροι της
Από τη στιγμή που αναδείχθηκε η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη θέση της χώρας στην Ευρώπη έχουν πάει πολύ άσκημα, εξαιτίας της στάσης της μιας πλευράς και της ενόχλησης της άλλης.
Μια έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, επισημαίνεται σε άρθρο των Irish Times, θεωρείται πολύ πιθανή και αυτό όχι επειδή το επιθυμεί η Ελλάδα ή οι εταίροι της, αλλά διότι η Ελλάδα ξεμένει από ελπίδα, η υπομονή των εταίρων της εξαντλείται και ο χρόνος των διαπραγματεύσεων εκπνέει.
Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά από μια διακλάδωση, όμως η κατεύθυνση που θα ακολουθηθεί θα πρέπει να επιλεγεί ύστερα από σκέψη και όχι από ατύχημα, ενώ η διαφαινόμενη κρίση ρευστότητας είναι ο λόγος που εκφράζονται φόβοι για μια βεβιασμένη απόφαση.
Η χώρα είναι πολύ πιθανό να εξέλθει της ζώνης του ευρώ αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, οι τράπεζες κλείσουν τις πόρτες τους και η οικονομία είναι σε ύφεση.
Η Ελλάδα, σημειώνεται, είναι πολύ πιθανόν σύντομα να βρεθεί σε αυτή την κατάσταση και τότε ενδεχομένως να προκύψει μια χαοτική έξοδός της από την Ευρωζώνη.
Είναι ζωτικό να αποφευχθεί ένα τέτοιο «Greccident», σημειώνει ο αρθρογράφος των Irish Times, Martin Wolf, ο οποίος σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι απαραίτητο να «αγοράσει» χρόνο σε αναζήτηση μιας συμφωνίας, ενώ προσθέτει ότι ο καταστροφικός αμοραλισμός που ήταν εμφανής από την πρώτη στιγμή της εκλογής της, θα ήταν καλό να μπει στο πλάι.
Αν υποθέσουμε ότι αποφεύγεται ένα ατύχημα, τότε η Ευρωζώνη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια μεγάλη και μια μικρότερη επιλογή.
Η μεγάλη έχει να κάνει με το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ ή αν θα φύγει, ενώ η μικρότερη είναι εναλλακτικές λύσεις για να παραμείνει μέσα σε αυτή.
Αν η Ελλάδα μείνει στη ζώνη του ευρώ, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας εξόδου της, όμως η έξοδος αυτή θα είναι πιθανότητα χωρίς επιστροφή.
Τα επιχειρήματα όσων τάσσονται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ υποστηρίζουν ότι το κόστος μετάδοσης της κρίσης στις υπόλοιπες χώρες είναι πολύ μικρότερος απ' ό,τι νωρίτερα, ότι η Ελλάδα έχει αποδειχθεί ανίκανη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και ότι παραμένει διεθνώς μη ανταγωνιστική, όπως άλλωστε φαίνεται και από τα στοιχεία για τις εξαγωγές της.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, υποστηρίζεται ότι μια έξοδος της χώρας θα μεταμόρφωνε την Ευρωζώνη σε ένα καθεστώς σκληρών συναλλαγματικών ισοτιμιών, κάτι που δεν είναι επιθυμητό.
Παράλληλα, ένα Grexit θα μπορούσε να προκαλέσει επώδυνες οικονομικές και γεωπολιτικές συνέπειες, με την Ελλάδα να βυθίζεται σε μια οικονομική άβυσσο.
Εγκαταλειμμένη από την Ευρώπη, ενδεχομένως να στραφεί σε μη φίλιες δυνάμεις, κάτι που θα αποτελούσε στρατηγικό όλεθρο.
Εν τέλει, η Ελλάδα έχει ήδη υποφέρει από τη λιτότητα και από τούδε και στο εξής, τα πράγματα θα έπρεπε να πάνε καλύτερα, υπό την προϋπόθεση ότι θα βελτιωθούν οι ακολουθούμενες πολιτικές.
Η προσπάθεια να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ είναι η καλύτερη λύση και αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε με ένα περαιτέρω πρόγραμμα διάσωσης είτε με το να μπει τέλος στην πολιτική «επέκταση και προσποίησης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η εξυπηρέτηση του χρέους θα μπορούσε να γίνει σε πιο διαχειρήσιμα επίπεδα, όμως δεν θα υπήρχε επιπλέον βοήθεια.
Η Ελλάδα θα έμενε μόνη της, θα κρατούσε το ευρώ, όμως ενδεχομένως να έπρεπε να επιβάλλει ελέγχους κεφαλαίου και ίσως ένα παράλληλο νόμισμα, είτε προσωρινά είτε ημιπροσωρινά.
Η άλλη μεγάλη επιλογή για την ζώνη του ευρώ είναι να συμφωνηθεί ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει η παραμονή της Ελλάδας και η καλύτερη εξήγηση γι' αυτό θα μπορούσε να είναι ότι η ελληνική οικονομία θα είναι ανίκανη να είναι ανταγωνιστική μέσα στην Ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης