Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

StormHarbour: Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ και τι αν επιστρέψει στην δραχμή

StormHarbour: Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ και τι αν επιστρέψει στην δραχμή
Πως θα κινηθούν τα ομόλογα, το χρηματιστήριο, η οικονομία
Τις επιπτώσεις των δύο σεναρίων που αφορούν την Ελλάδα, δηλαδή να παραμείνει ή να φύγει από τη ζώνη του Ευρώ, περιγράφει με "λίγα λόγια" η νέα ανάλυση της StormHarbour, παρουσιάζοντας τις συνέπειες που μπορεί να έχουν σε κάθε τομέα της οικονομικής δραστηριότητας.
Στην 3σέλιδη ανάλυση με τίτλο "Grin and Grexit in a nutshell - risks & prospects" (Θετικό και αρνητικό σενάριο για την Ελλάδα με λίγα λόγια - κίνδυνοι και προοπτικές), την οποία συνέταξε ο αναλυτής Γ. Κοφινάκος, που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η StormHarbour παρουσάζει τις προοπτικές των δύο σεναρίων.
Αναλυτικά:

Εάν η Ελλάδα παραμείνει στην Ευρωζώνη (Grin)

Νόμισμα

Το ευρώ έχει ήδη υποχωρήσει κατά 20% -25% έναντι δολαρίου και άλλων σημαντικών νομισμάτων κατά το τελευταίο έτος και αναμένεται να οδηγηθεί τουλάχιστον στην απόλυτη ισοτιμία έναντι του δολαρίου, δεδομένου του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.

Έλεγχοι κεφαλαίων

Θα επιβληθούν από την ΕΚΤ μόνο εφόσον οι λογαριασμοί των τοπικών ταμιευτηρίων συνεχίσουν την καθοδική τους πορεία (κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν μειωθεί κατά 120 δισ. ευρώ).
Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα κρατήσουν την Ελλάδα εκτός των διεθνών κεφαλαιαγορών για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα αυξήσει την εξάρτηση δανεισμού της Ελλάδας απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της και θα οδηγήσει σε πρόσθετα μέτρα λιτότητας.
Μόλις επιβεβαιωθεί η σταθερότητα, οι έλεγχοι κεφαλαίων θα πρέπει να αποσυρθούν και οι καταθέσεις θα επαναπατριστούν  καθώς αναμένεται να αυξηθούν τα φορολογικά κίνητρα.

Πληθωρισμός

Αναμένεται να παραμείνει κάτω του 2% για τα επόμενα 5 χρόνια.
Ο κίνδυνος είναι ο αποπληθωρισμός, με ποσοστά πληθωρισμού κοντά ή κάτω από το μηδέν για τα επόμενα χρόνια, όπως και στην Ιαπωνία

Επιτόκια

Όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση, το κόστος κρατικών και εταιρικών ομολόγων θα μειωθεί κάτω από το 5%, ενώ το κράτος θα είναι σε θέση να δανειστεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Αναμένεται αργή συρρίκνωση εάν οι ιδιωτικοποιήσεις καθυστερήσουν, παρόλο που ο τουρισμός συνεχίζει την ανοδική δυναμική του.
Πιο γρήγορη συρρίκνωση θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα της νέας ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, του προγράμματος επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της μαζικής διολίσθησης του ευρώ, καθώς η αύξηση της ρευστότητας θα αυξήσει την ανάπτυξη και θα μειώσει την ανεργία.

Ανταγωνιστικότητα

Ήδη υπάρχουν οφέλη τόσο από την εσωτερική υποτίμηση του κόστους και των μισθών όσο και από την διολίσθηση του ευρώ

Ανεργία

Ο δρόμος προς την ανάκαμψη θα είναι αργή (5-10 ετών), αποδεικνύοντας ότι η εσωτερική υποτίμηση (μείωση μισθών, αύξηση των φόρων), δεν είναι αποδοτική.
Η νέα ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και το πρόγραμμα επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα τονώσει την εγχώρια ζήτηση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας

Ύφεση

Η Ελλάδα είχε απώλεια στο ΑΕΠ της κατά 25% και άνοδο της ανεργίας στο 26%.
Για να αντιμετωπιστούν αυτά η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ισχυρή ανάπτυξη, μέσω της συνέχισης των ιδιωτικοποιήσεων, τη μείωση των εταιρικών και προσωπικών φορολογικών επιβαρύνσεων (10% -15%), διατηρηθεί το πλεόνασμα σε λογικά επίπεδα και το εργατικό δίκαιο γίνεται πιο ευέλικτο.

Δημόσιο χρέος

Το κούρεμα δεν είναι μια επιλογή, ενώ αντίθετα μια επέκταση του ελληνικού χρέους για 50-60 χρόνια με σταθερό επιτόκιο 1% θα μειώσει ουσιαστικά το ελληνικό χρέος κατά 30% και θα το καταστήσει βιώσιμο.

Ομόλογα

Μετά την επίλυση των ανοικτών θεμάτων, τα ελληνικά κρατικά και εταιρικά ομόλογα θα ενισχυθούν, με τις αποδόσεις να κινούνται προς τα κάτω στο 2% -5%.
Με γενικά επιτόκια στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών, η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει πολύ γρήγορα την προσοχή των επενδυτών και νέα χρήματα θα εισρεύσουν στη χώρα.

Μετοχές

Μετά την επίλυση των ανοιχτών θεμάτων με την ΕΕ, ένα ελάχιστο ποσοστό 50% ανόδου της χρηματιστηριακής αγοράς θα μπορούσε να αναμένεται, δεδομένου ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αυτή τη στιγμή είναι υποτιμημένη.

Επενδύσεις

Αν επιτευχθεί μια λύση στο ζήτημα του χρέους στην Ελλάδα με τους ευρωπαίους εταίρους της, θα υπάρξει μια τεράστια θετική αλλαγή στην διάθεση των ξένων και των τοπικών επενδυτών.
Κάποια κίνητρα ΕΕ/ΕΚΤ θα προστεθούν προς την ίδια κατεύθυνση, η οποία θα υποστηρίζεται περαιτέρω από ένα σοβαρό οικονομικό πρόγραμμα και σταθερό φορολογικό πλαίσιο για τα επόμενα 10 χρόνια.

Κοινωνία

Οι Έλληνες πολίτες θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στην ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ (Σέγκεν).
Ωστόσο, η Κομισιόν θα πρέπει να καταλήξει σε μια άμεση λύση στις σημαντικές αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των μεταναστευτικών ροών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική προς την Ελλάδα.

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Η Ελλάδα χρησιμεύει ως "μαξιλάρι" για την Ευρώπη ώστε να αποφύγει την επέκταση του ISIS και της ουκρανικής κρίσης πιο κοντά στα σύνορά της.

Εάν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη (Grexit)

Νόμισμα

Το νέο νόμισμα (δραχμή) θα υποτιμηθεί πολύ γρήγορα κατά 30% -50%.
Η συνεχιζόμενη οικονομική και πολιτική αναταραχή θα προκαλέσει περαιτέρω διολίσθηση.

Έλεγχοι κεφαλαίων

Θα τεθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι, αλλά πρώτα μια μαζική φυγή κεφαλαίων θα λάβει χώρα, καθώς οι ξένοι και οι εγχώριοι επενδυτές θα τραβήξουν τα κεφάλαιά τους έξω από τη χώρα.
Οι αξιολογήσεις της χώρας θα παραμείνουν σε επίπεδα junk για τα επόμενα χρόνια, λόγω της νομικής αβεβαιότητας σχετικά με τις διεθνείς συμβάσεις, διατηρώντας τις ξένες επενδύσεις μακρυά.

Πληθωρισμός

Το άμεσο αποτέλεσμα θα είναι υπερπληθωρισμός και πιθανώς σταθεροποίηση μεταξύ 15-20%.
Ο εισαγόμενος πληθωρισμός αργότερα θα προσθέσει νέες αυξήσεις, επειδή η τοπική κατανάλωση θα στραφεί σε ξένα αγαθά

Επιτόκια

Με υψηλό, διψήφιο πληθωρισμό, τα επιτόκια θα οδηγηθούν πάνω από το 20%, καθιστώντας το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και των ιδιωτών απαγορευτικό, προκαλώντας πτωχεύσεις

Έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Αιφνίδια συρρίκνωση στην αρχή, καθώς τα ξένα αγαθά θα γίνουν πάρα πολύ ακριβά για κατανάλωση.
Το έλλειμμα θα αρχίσει σιγά-σιγά διευρύνεται και καθώς η τοπική κατανάλωση θα στραφεί σε ξένα αγαθά, καθώς η χαμηλή εγχώρια παραγωγή θα εξακολουθεί να υφίσταται, τόσο για τις πρώτες ύλες όσο και ως επενδύσεις.

Ανταγωνιστικότητα

Με αδύναμες τις εξαγωγές, η ευεργετική επίδραση από το ενδεχομένως ακόμο μεγαλύτερο τουριστικό εισόδημα θα είναι βραχύβια, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν είναι μια οικονομία υψηλής προστιθέμενης αξίας παραγωγής του προϊόντος

Ανεργία

Με υψηλό πληθωρισμό και υψηλά επιτόκια, οι εγχώριες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δεν θα είναι σε θέση πλέον να αντέξουν οικονομικά να αγοράζουν εγχώρια αγαθά και υπηρεσίες, οι εταιρείες θα χρεοκοπήσουν και η ανεργία θα αυξηθεί.
Ο ρυθμός της προσαρμογής πιθανότατα θα είναι αργός.

Ύφεση

Η ύφεση θα βαθύνει, καθώς η οικονομική επίπτωση της υποτίμησης, του υπερπληθωρισμού, της συρρίκνωσης του επιχειρηματικού κλάδου και της ανεργίας θα επικρατήσουν, επιφέροντας σημαντική οικονομική συρρίκνωση.

Δημόσιο χρέος

Με την πλειοψηφία του ελληνικού χρέους υπό το αγγλικό δίκαιο, η έξοδος από την Ευρωζώνης χωρίς μια φιλική διευθέτηση του χρέους θα απαιτούσε τεράστια κεφάλαια για την αποπληρωμή.
Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να υποχρεούται να εξοφλήσει το χρέος της σε ευρώ, και ως εκ τούτου, να εκτεθεί στον κίνδυνο του ξένου νομίσματος.

Ομόλογα

Λόγω του υψηλού πληθωρισμού, οι τιμές των ομολόγων θα συντριβούν κοντά στο 0 και οι αποδόσεις θα κινηθούν σε διψήφια περιοχή, πιθανώς ακόμη υψηλότερα από το 20%.
Θα εκδοθούν νέα ομόλογα μεσοπρόθεσμα (μέχρι 3 έτη, με την πλειοψηφία έως 1 έτος).
Τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα, οι υψηλές αποδόσεις και η χαμηλή ζήτηση από τους επενδυτές θα βλάψουν σοβαρά την οικονομική δραστηριότητα.

Μετοχές

Ο υπερπληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια θα οδηγήσουν την αγορά προς μια συντριβή, με υψηλή μεταβλητότητα και χαμηλούς όγκους για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα

Επενδύσεις

Οι υπάρχουσες ξένες επενδύσεις θα πληγούν σοβαρά και οι νέες ξένες επενδύσεις θα εμποδιστούν από τα νέα υποτίμηση του νομίσματος, τον υπερπληθωρισμό και τους κεφαλαιακούς ελέγχους, οι οποίες θα επηρεάσουν επίσης τις πιστώσεις.
Οι γειτονικές βαλκανικές χώρες θα αναλάβουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Κοινωνία

Ακόμη και αν η Ελλάδα παραμένει στην ΕΕ, αλλά είναι έξω από την ευρωζώνη, οι Έλληνες πολίτες θα αντιμετωπίσουν περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία.
Μεγάλη πτώση θα υπάρξει στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και τη μείωση των μισθών.
Η κοινωνική αστάθεια θα οδηγήσει σε συχνές απεργίες που θα επηρεάζουν τις δημόσιες υπηρεσίες και την περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών της οικονομίας.
Στην αγορά θα υπάρξουν ελλείψεις σε προϊόντα πρώτης ανάγκης και η ανεργία θα υποκινήσει μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές παρενέργειες.

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Αν την έξοδο από την Ευρωζώνη γίνει με έναν ανεξέλεγκτο τρόπο, η πιθανότητα μιας αποχώρησης από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι υψηλή.
Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει ένα κενό σε ένα κρίσιμο περιφερειακό ασταθές περιβάλλον και οι κίνδυνοι τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη θα αυξηθούν σημαντικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης