Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Προέχει για την Ελλάδα να επανέλθουν εντός τροχιάς τα έσοδα - Η εικόνα του πλεονάσματος

Bruegel: Προέχει για την Ελλάδα να επανέλθουν εντός τροχιάς τα έσοδα - Η εικόνα του πλεονάσματος
Οι δαπάνες, που τον Ιανουάριο του 2015 ήταν σχεδόν απόλυτα σύμφωνες με το στόχο, έχουν μειωθεί σημαντικά το Φεβρουάριο του 2015
Την κρισιμότητα του να επανέλθουν τα έσοδα της ελληνικής κυβέρνησης κοντά στο στόχο, υπερτονίζει στη νέα του ανάλυση το Ινστιτούτο Bruegel, σχολιάζοντας το προκαταρκτικό δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το Φεβρουάριο, το οποίο ανακοίνωσε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού έχει επιστρέψει σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το στόχο, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως σε περικοπές δαπανών.
Τα έσοδα συνεχίζουν να υστερούν.
Όπως φαίνεται, η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιανουάριο 2015 ήταν σημαντικά κατώτερη των προσδοκιών.
Για την 12-μηνη περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2014, το αποτέλεσμα για το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 1,9 δισ. έναντι 4,9 δισ. του στόχου, κυρίως λόγω της μειωμένης απόδοσης των καθαρών εσόδων.
Η κατώτερη των προσδοκιών πορεία συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο του 2015, όταν το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 443 εκατ. ευρώ έναντι 1,4 δισ. του στόχου, με τα έσοδα να υπολοίπονται του στόχου κατά 935 εκατ.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η υστέρηση τον Ιανουάριο του 2015 οφείλεται κυρίως στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής του ΦΠΑ, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2015 και στην υποαπόδοση των αναμενόμενων εσόδων από την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ως εκ τούτου, τα στοιχεία για το Φεβρουάριο που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα είναι το κλειδί στην εκτίμηση των προοπτικών.
Εκ πρώτης όψεως, η κατάσταση έχει βελτιωθεί.
Το πρωτογενές πλεόνασμα για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2015, ήταν στα 1,2 δισ. έναντι 1,4 δισ. του στόχου, δηλαδή μόνο κατά 168 εκατ. κάτω από το στόχο.





Σε σύγκριση με το έλλειμμα των 900 εκατ. που καταγράφηκε τον Ιανουάριο, αυτό αποτελεί σημαντική βελτίωση, σύμφωνα με το Bruegel.
Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά στα έσοδα και τις δαπάνες δείχνει ότι η βελτίωση του πρωτογενούς αποτελέσματος έχει επιτευχθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη μείωση των δαπανών.
Τα έσοδα για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου ήταν στα 7,8 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα 8,8 δισ. του στόχου, δηλαδή 963 εκατ. μακριά από το στόχο.
Ωστόσο οι δαπάνες, που τον Ιανουάριο του 2015 ήταν σχεδόν απόλυτα σύμφωνες με το στόχο, έχουν μειωθεί σημαντικά το Φεβρουάριο.






Για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2015, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 7,98 δισ. ευρώ, έναντι 8,8 του στόχου, δηλαδή 844 εκατ. κάτω από το στόχο, εξηγώντας έτσι την βελτίωση του πρωτογενούς αποτελέσματος.
Η μείωση αυτή προέρχεται κυρίως από τις πρωτογενείς δαπάνες και αυτό το μοτίβο είναι πιθανώς να συνεχιστεί επίσης τον Μάρτιο, καθώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει μπλοκάρει τις κρατικές δαπάνες που δεν συνδέονται με τους μισθούς και τις συντάξεις.
Αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να λειτουργήσει για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί εκτός αν τα έσοδα επανέλθουν σύντομα κοντά στον στόχο, καταλήγει το Bruegel.

(πρώτη ενημέρωση 17 Μαρτίου 2015, 08:13)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης