Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Απόλυτη ισοτιμία ευρώ - δολαρίου στο 1 προς 1 έως τον Μάρτιο του 2016 - Τι εκτιμούν Goldman, BofA

Societe Generale: Απόλυτη ισοτιμία ευρώ - δολαρίου στο 1 προς 1 έως τον Μάρτιο του 2016 - Τι εκτιμούν Goldman, BofA
Ευρώ - δολάριο στο 1 προς 1 βλέπουν Goldman Sachs και Bank of America
Την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου 1 προς 1 αναμένει στο α’ 3μηνο του 2016 η Societe Generale.
Eιδικότερα, η γαλλική επενδυτική τράπεζα εκτιμά πως το ευρωπαϊκό νόμισμα θα υποχωρήσει έως τα τέλη του 2015 στα επίπεδα των 1,03 δολαρίων.
Ας σημειωθεί πως η πρότερη εκτίμηση της Societe Generale ήταν στα 1,10 δολάρια.
Παράλληλα, αναμένει πως έως τον Μάρτιο του 2016, ευρώ και δολάριο θα βρίσκονται στην απόλυτη ισοτιμία 1 προς 1.
Σήμερα το ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται στα 1,0513 δολάρια, όταν τον Μάιο του 2014 βρισκόταν στα 1,40 δολάρια.
Χαμηλότερες εκτιμήσεις για την συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου υιοθετεί και η Goldman Sachs, η οποία «βλέπει» την ισοτιμία να πέφτει στα 0,80 δολάρια έως τα τέλη του 2017.
Αν και το ευρώ φαίνεται να σταθεροποιείται σήμερα, στα 1,0586 δολάρια, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι σύντομα θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία.
Η επιβεβαίωση της εκτίμησης της GS θα μεταφραστεί ως απώλεια του 40% της αξίας του κοινού νομίσματος της Ευρωζώνης έναντι του δολαρίου, μόλις μέσα σε μια 4ετία.
Σημειώνεται ότι και το ιαπωνικό νόμισμα γεν έχει χάσει το 47% της αξίας του την τελευταία 4ετία.
Η όμοια πορεία που ακολουθούν τα δύο νομίσματα, αντικατοπτρίζουν ακριβώς την αδυναμία της Ευρωζώνης και Ιαπωνίας, απέναντι στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η GS αναφέρει ότι η δυναμική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του δολαρίου, με το αντίθετο να συμβαίνει σε Ευρωζώνη και Ιαπωνία.
Ενώ η ΕΚΤ και η Bank of Japan προβαίνουν σε πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια από το ερχόμενο καλοκαίρι.
Δεδομένων των συνθηκών, η Goldman Sachs, αναφέρει «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα μειωθεί σημαντικά, αντικατοπτρίζοντας το χάσμα της οικονομικής ανάπτυξης και της νομισματικής πολιτικής, που ασκείται».
Οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν πως το QE της ΕΚΤ θα δημιουργήσει ρεύμα κεφαλαιακών εκροών προς τις ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές θα αναζητήσουν καλύτερες αποδόσεις από αυτές των ευρωπαϊκών ομολόγων, που σημειώνουν ιστορικά χαμηλά ρεκόρ.
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό ήταν στα 0,8225 δολάρια ανά ευρώ τον Οκτώβριο του 2000, όταν κυκλοφόρησε πρώτη φορά το ευρώ.

Bank of America Merrill Lynch: Στην απόλυτη ισοτιμία 1 προς 1 το ευρώ έναντι του δολαρίου έως το τέλος του 2015

Bearish στο ευρώ παραμένει η Bank of America Merrill Lynch, η οποία βλέπει το ευρωπαϊκό νόμισμα να φτάνει στην απόλυτη ισοτιμία έναντι του δολαρίου.
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η νομισματική πολιτική τόσο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και της Federal Reserve θα οδηγήσουν το ευρωπαϊκό νόμισμα χαμηλότερα και το αμερικανικό υψηλότερα.
Η σύνδεση των δεδομένων και των θεμελιωδών από την αμερικανική και την ευρωπαϊκή οικονομία δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του 2015 η ισοτιμία θα είναι η απόλυτη, εξέλιξη που θα συνεχιστεί και το 2016.
Εάν τα στοιχεία της Ευρωζώνης βελτιωθούν, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ δεν θα συνεχιστεί μετά το Σεπτέμβριο.
Τότε θα πρέπει οι επενδυτές να γυρίσουν bullish στο ευρώ.
Σε διαφορετική περίπτωση οι επενδυτές θα πρέπει να συνεχίσουν bearish.


Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης