Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το ISIS και η προπαγάνδα του τρόμου - Φίλτρα κατά της τρομοκρατίας αναζητά η Δύση

Το ISIS και η προπαγάνδα του τρόμου - Φίλτρα κατά της τρομοκρατίας αναζητά η Δύση
Βίντεο χολιγουντιανών προδιαγραφών, μονταρισμένα με μαεστρία από το Ισλαμικό Κράτος, προκαλούν τρόμο στη Δύση
Αίμα, όμηροι, μαζικοί αποκεφαλισμοί και ανήλικοι εκτελεστές, υπηρετούν την ανελέητη προπαγάνδα των τζιχαντιστών μαχητών, με έναν σαφή στόχο.
Την τρομοκράτηση, την πρόκληση αισθημάτων οργής, τα οποία τροφοδοτούν την τρομοκρατική μηχανή που έχει στηθεί στη Μέση Ανατολή και απειλεί με αφανισμό τους λαούς και την ιστορία τους.
Ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο ενδεχόμενο αντίστροφης επιρροής της προπαγάνδας του φόβου.
Η εξοικείωση με σκηνές εκτελέσεων και αποτρόπαιων εγκλημάτων ενδεχομένως να οδηγήσει σε απάθεια απέναντι στις πράξεις του ISIS, γεγονός που είναι ακόμη πιο επικίνδυνο για τη σύγχρονη κοινωνία.
Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζονται οι μαχητές του ISIS την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εντυπωσιακός.
Η μηχανή της προπαγάνδας είναι τόσο καλά στημένη, σαν έτοιμη από καιρό να υπηρετήσει τους σκοτεινούς σκοπούς της πιο ακραίας ισλαμικής τρομοκρατίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ISIS ελέγχει πάνω από 90 χιλ. λογαριασμούς στο Twitter, δημιούργησε το δικό του Facebook, το Khelafabook, ενώ διαθέτει κανάλι στο You Tube.
Δεν είναι η πρώτη φορά που παρακολουθούμε βίντεο ομηριών και εκτελέσεων ως μέσο προπαγάνδας, κυρίως από ισλαμιστικές οργανώσεις, ωστόσο δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν ανάλογη «επαγγελματική» και συστηματική διείσδυση.
Η Δύση παρακολουθεί αποσβολωμένη τον πόλεμο της προπαγάνδας και αναζητά «φίλτρα» προκειμένου να δώσει τέλος στη διείσδυση του Ισλαμικού Κράτους στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές δισεκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον πλανήτη.
Ήδη τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εφαρμόζουν μια πιο προσεκτική πολιτική όσον αφορά το περιεχόμενο που «ανεβαίνει» και προέρχεται από το Ισλαμικό Κράτος.
Είναι όμως αυτό αρκετό για να φρενάρει την εξάπλωση του φόβου και τη στρατολόγηση νέων μελών;
Μία λύση θα ήταν η αντίστροφη προπαγάνδα από τις χώρες που πολεμούν την εξάπλωση του ISIS, μέσω της συστηματικής προβολής της καταστροφής και της δυστυχίας που προκαλεί στο πέρασμά της.
Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η ιδεολογική απομόνωση των Ισλαμιστών, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των μουσουλμάνων θρησκευτικών ηγετών, όπως τονίζει ο κ. Richard N. Haass, πρόεδρος του αμερικανικού think tank Council on Foreign Relations, με άρθρο του στο Project Syndicate.
Ενδεικτική της προσπάθειας για επικοινωνιακή απομόνωση του ISIS είναι η απόφαση του δικτύου Rai News της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης, να πάψει τη μετάδοση βίντεο που προέρχονται από τους ισλαμιστές τρομοκράτες του ISIS.
Όπως υποστηρίζει η διευθύντρια του Rai News Mόνικα Ματζιόνι, «πρέπει να σταματήσει η μηχανή της προπαγάνδας, διότι το ISIS έχει σχεδόν μετατραπεί σε ένα Χόλιγουντ του τρόμου, με μελετημένες σκηνοθεσίες και το ειδησεογραφικό κανάλι της Rai δεν θέλει να γίνει μέρος αυτής της προπαγάνδας».

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης