Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Forbes: Πιθανό το σενάριο του Grexit - Πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι θέσεις της Ελλάδας

Forbes: Πιθανό το σενάριο του Grexit - Πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι θέσεις της Ελλάδας
Ευρωπαίοι και επενδυτές βιώνουν ένα... déjà vu
Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν έχει εξαλειφθεί ακόμη…
Το άνωθεν εκτιμά το αμερικανικό περιοδικό Forbes, το οποίο επισημαίνει πως παρά την συμφωνία Ελλάδα - Βρυξελλών, το σενάριο του Grexit ακόμη δεν έχει αποκλειστεί παντελώς.
«Ευρωπαίοι και επενδυτές βιώνουν ένα déjà vu, καθώς η τρέχουσα κατάσταση παραπέμπει έντονα στις ταραχώδεις ημέρες του 2011 και του 2012, όπου η Ελλάδα κινδύνευε άμεσα με έξοδο από την Ευρωζώνη.
Αναπολώντας εκείνα τα… χρόνια, το Forbes υπενθυμίζει πως τον Νοέμβριο του 2011 ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου υπέβαλε την παραίτησή του υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής.
Στις αρχές του 2012, συγκροτήθηκε μία νέα κυβέρνηση, η οποία υπέβαλε αίτημα για πρόσθετο δάνειο, ύψους 130 δισ. ευρώ.
«Τρία χρόνια μετά το δεύτερο πακέτο βοήθειας, βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο. Ξανά, η Ελλάδα εξέλεξε μία νέα κυβέρνηση, προκειμένου να αναχαιτίσει τη λαίλαπα της λιτότητας» τονίζει το αμερικανικό περιοδικό.
«Η ανεργία παραμείνει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, η χώρα είναι αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές, το κόστος δανεισμού είναι αυξημένο και οι ελληνικές μετοχές χαροπαλεύουν» αναφέρει, περιγράφοντας την τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.


Greek10yryieldequityreturns


«Η πολιτική αβεβαιότητα βλάπτει την ελληνική οικονομία, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά -0,2% το δ’ 3μηνο του 2014» διατείνει εν συνεχεία, υπενθυμίζοντας πως από το 2009 έως σήμερα οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 1/3.
Παράλληλα, συνεχίζει, οι επενδυτές αποσύρουν τα χρήματά τους, αναβάλλοντας κάθε αναπτυξιακό project, λόγω της διαφωνίας μεταξύ Αθήνας – Βρυξελλών.
Εκτός αυτών, η ελληνική κυβέρνηση εκδιώχνει την Eldorado Gold από την επένδυση της Χαλκιδικής, ενώ παράλληλα… αυτογελοιοποιείται προτείνοντας την πρόσληψη φοιτητών, νοικοκυριών και τουριστών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
«Τέτοιες προτάσεις μειώνουν ακόμη περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα» αποφαίνεται το Forbes.
Η ιστορία μας μαθαίνει, υπερθεματίζει, ότι οι οικονομικές και νομισματικές ενώσεις δουλεύουν όταν:
- Τα πλούσια κράτη χρηματοδοτούν τα φτωχότερα χωρίς την επιβολή δυσμενών όρων
- Υπάρχει μία διαρκής και ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων μεταξύ των κρατών – μελών της ένωσης
«Δίχως την απευθείας και άνευ όρων χορήγηση χρημάτων, η πιθανότητα μακροπρόθεσμης επίλυσης του ελληνικού προβλήματος, η οποία συνιστά και προϋπόθεση για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, είναι εξαιρετικά μικρή» υπογραμμίζει το Forbes.
«Εάν το ελληνικό χρέος δεν τύχει αναδιάρθρωσης, τότε θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ» καταλήγει το αμερικανικό περιοδικό.

Γεράσιμος Χιόνης
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 9 Μαρτίου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης