Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΕΜΠ: Για το 65% της μείωσης του ΑΕΠ ευθύνεται η ραγδαία αύξηση της ανεργίας

ΕΜΠ: Για το 65% της μείωσης του ΑΕΠ ευθύνεται η ραγδαία αύξηση της ανεργίας
Αποκαλυπτικά τα ευρήματα της έρευνας του ΕΜΠ
Στην αύξηση της ανεργίας αποδίδεται το 65% της πτώσης του Ακαθάριστου Ελληνικού Προϊόντος για την 7ετία 2008 – 2014.
Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει έρευνα της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία διενεργήθηκε κατόπιν ανάθεσης της ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ.Κούνεβα.
Ειδικότερα, κατά τη σημερινή παρουσίαση της έρευνας, εξήχθησαν τα εξής συμπεράσματα:
•  Η παραμονή στην ανεργία κάθε μισθωτού την περίοδο 2008-2014 προκάλεσε μια μείωση της παραγωγής της ελληνικής οικονομίας κατά 10.837 ευρώ το χρόνο. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η έρευνα, σχεδόν το 30% αυτής της μείωσης είναι έμμεση, οφείλεται δηλαδή στην ένταση των σχέσεων αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους κλάδους της οικονομίας.
• Κάθε άνεργος προκαλεί μείωση της ζήτησης για εισαγόμενα καταναλωτικά προϊόντα κατά 1.240 ευρώ τον χρόνο και μια μείωση της παραγωγής σε τρίτες χώρες (στην Ε.Ε.) κατά 2.263 ευρώ.
• Αλλά η παραμονή στην ανεργία ενός πρώην μισθωτού επιδρά και στις εισαγωγές των ενδιάμεσων προϊόντων και υπηρεσιών (πρώτες ύλες κλπ) κατά 896 τον χρόνο, ανεβάζοντας έτσι τη συνολική απώλεια για τους εμπορικούς εταίρους στην Ε.Ε. στα 3.158 ευρώ τον χρόνο ανά άνεργο.
Η κατά κλάδο επίδραση της ανεργίας των πρώην μισθωτών στο σπιράλ της κρίσης στην Ελλάδα αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, στα εξής στοιχεία:
• Οι μεγαλύτερες απώλειες όγκου παραγωγής καταγράφονται στον τριτογενή τομέα της οικονομίας, πράγμα που απεικονίζει και τη διαρθρωτική ιδιαιτερότητα της ελληνικής οικονομίας, με τη διόγκωση του τομέα υπηρεσιών. Οι απώλειες από την ανεργία των πρώην μισθωτών, μεταξύ 2008 και 2013,υπερτετραπλασιάζονται (από 1,4 δισ. σε 6,1 δισ.). Ανάλογες, αλλά σε μικρότερα μεγέθη είναι οι απώλειες στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.
• Στους κλάδους με τις μεγαλύτερες απώλειες παραγωγής λόγω της ανεργίας των πρώην μισθωτών προηγούνται η διαχείριση ακίνητης περιουσίας, τα καταλύματα/υπηρεσίες εστίασης, το χονδρικό εμπόριο, τα τρόφιμα ποτά, το λιανεμπόριο, η φυτική και ζωική παραγωγή.
Διαφορετική είναι η επίδραση της ανεργίας των Ελλήνων πρώην μισθωτών στους εμπορικούς εταίρους της χώρας στην Ε.Ε.
• Εδώ, οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στον δευτερογενή τομέα, γεγονός που απεικονίζει την εξάρτηση της εγχώριας κατανάλωσης από εισαγόμενα αγαθά βιομηχανικής παραγωγής (από αυτοκίνητα, μέχρι ηλεκτρικές μικροσυσκευές).
• Από τη συνολική απώλεια 11,3 δισ. ευρώ που κόστισαν οι άνεργοι μισθωτοί στην Ελλάδα στην παραγωγή των εμπορικών της εταίρων, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν κατά σειρά η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
• Οι κλάδοι παραγωγής των εμπορικών εταίρων της χώρας στην Ε.Ε. που πλήττονται πιο πολύ είναι τα τρόφιμα –ποτά, ένδυση- δέρμα, φυτική και ζωική παραγωγή, φαρμακευτικά, χημικά και, φυσικά, τα οχήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης