Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Υποχωρεί από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της η Ελλάδα λόγω χρηματοδοτικών αναγκών

CNBC: Υποχωρεί από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της η Ελλάδα λόγω χρηματοδοτικών αναγκών
Οποιεσδήποτε κοινωνικές δαπάνες θα πρέπει να αποτελούν μέρος των διαπραγματεύσεων ενός νέου πακέτου, διαφορετικά η Ελλάδα θα χάσει σε αξιοπιστία, τονίζει αναλυτής της BofA Merrill Lynch
Η ώρα της αποπληρωμής έφθασε για την Ελλάδα και παρά τη διασφάλιση της τετράμηνης παράτασης του προγράμματος διάσωσή της, οι… λογαριασμοί αρχίζουν να συσσωρεύονται, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου CNBC, στο οποίο σημειώνεται ότι αυτό τον μήνα η χώρα θα πρέπει να αποπληρώσει προς το ΔΝΤ συνολικό ποσό 1,5 δισ. ευρώ, ενώ για το σύνολο του 2015 οι υποχρεώσεις της ανέρχονται σε 22,5 δισ. ευρώ.
Εκτός όμως από τα χρέη της Ελλάδας, αυξάνονται συνεχώς οι ανησυχίες ότι, παρά την τετράμηνη παράταση που εξασφάλισε, πάλι δεν θα είναι σε θέση να τα αποπληρώσει.
Τα κρατικά έσοδα, σημειώνεται, που αποτελούν κλειδί για να μπορέσει η χώρα να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, υποχώρησαν δραματικά τον Ιανουάριο, καθώς οι Έλληνες σταμάτησαν να πληρώνουν τους φόρους με την ελπίδα ενός νέου νόμου.
Οι τράπεζες, εν τω μεταξύ, επλήγησαν από ένα μεγάλο κύμα φυγής κεφαλαίων, καθώς οι καταθέτες απέσυραν χρήματα τα οποία κατηύθυναν στο εξωτερικό υπό τον φόβο ενός Grexit.
Παράλληλα, ο ισπανός υπουργός Οικονομικών, Luis de Guindos, επανήλθε λέγοντας ότι ένα τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας είναι αναπόφευκτο.
«Είναι απολύτως σαφές από την οπτική των αγορών, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζεται στην επίσημη χρηματοδότηση αν θέλει να παραμείνει στο ευρώ», σημειώνει ο αναλυτής της Commerzbank στη Νέα Υόρκη, David Schnautz, προσθέτοντας ότι «η νέα κυβέρνηση μπορεί να δοκιμάσει διαφορετικούς τρόπους για να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα απ' ό,τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όμως οι επενδυτές τα έχουν ξανακούσει αυτά και όχι μόνο μία φορά».
Η ελληνική κυβέρνηση πιέζει για τα χρήματα που εκτιμά ότι είναι δικαιωματικά δικά της, με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, να σημειώνει ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να απελευθερώσει το 1,9 δισ. ευρώ που έχει κερδίσει από τους τόκους των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί.
Τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν στην Ελλάδα, μόλις ολοκληρωθεί η τελική αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης της χώρας.
Επίσης, επιπλέον ποσό 7,2 δισ. ευρώ, που αφορά την τελευταία δόση του προγράμματος, αναμένεται να εκταμιευθεί, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, να αναφέρει ότι ένα μέρος αυτής θα μπορούσε να δοθεί μέσα στον μήνα, αν η Ελλάδα επιταχύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεών της, όπως άλλωστε συμφωνήθηκε την 20ή Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί παράλληλα να ανακουφίσει τους πολίτες από τα μέτρα λιτότητας των προηγούμενων μηνών, ανακοινώνοντας μέτρα, μεταξύ των οποίων δωρεάν γεύματα και ηλεκτρικό για 300.000 φτωχά νοικοκυριά.
«Οποιοδήποτε μέτρο κοινωνικών δαπανών θα έπρεπε να αποτελεί μέρος ενός νέου προγράμματος που η κυβέρνηση υποτίθεται ότι θα διαπραγματευτεί μέχρι τον Απρίλιο», σημειώνει ο Θάνος Βαμβακίδης της BofA Merrill Lynch, προσθέτοντας ότι «διαφορετικά, η κυβέρνηση θα χάσει πόντους αξιοπιστίας που θα της κοστίσουν κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων».
Επιπλέον, προσθέτει, η υιοθέτηση τέτοιων μέτρων τώρα, θα αυξήσει τις χρηματοδοτικές πιέσεις ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες.
Θα είναι πολύ δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνεται στο δημοσίευμα, να ισορροπήσει μεταξύ των προεκλογικών της υποσχέσεων και των χρηματοδοτικών αναγκών της.
Τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει έξι μεταρρυθμίσεις και πλέον, απομένει να δούμε πόσο καλά θα τα πάει με τους πιστωτές της Ελλάδας.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης