Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Τι θα μπορούσαν να σημάνουν για τον Putin οι διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του B. Nemtsov

CNBC: Τι θα μπορούσαν να σημάνουν για τον Putin οι διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του B. Nemtsov
Οι επόμενες εβδομάδες, σημειώνεται στο δημοσίευμα, θα είναι κρίσιμες καθώς θα φανεί αν ο θάνατος του Nemtsov ήταν η στιγμή κατά την οποία η «φλόγα» της αντιπολίτευσης άρχισε να καίει περισσότερο ή αν εξαφανίστηκε
Oι αντιδράσεις των ρώσων πολιτών για τον θάνατο του Boris Nemstov, του αντιπολιτευόμενου ρώσου πολιτικού που σκοτώθηκε κοντά στο Κρεμλίνο την Παρασκευή το βράδυ, θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τη Ρωσία για δεκαετίες, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC.
Ήδη αφθονούν οι θεωρίες συνωμοσίες σχετικά με το ποιος διέταξε την εκτέλεση του ρώσου πολιτικού.
Οι περισσότεροι από 70.000 που διαδήλωσαν στη μνήμη του Nemtsov την Κυριακή, φάνηκε να πιστεύουν ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έτειναν το δάκτυλο στη Δύση, ή σε άλλες δυνάμεις που ίσως να ήθελαν περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Ρωσίας.
Η επιτροπή που διερευνά τη δολοφονία του Nemtsov έχει αναφέρει ότι εξετάζει ακόμη και σύνδεση του φόνου του ρώσου πολιτικού με τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και την ισλαμιστική τρομοκρατία.
«Ανεξαρτήτως του ποιος ανέλαβε τη δολοφονία, είναι πιθανό να παγιώσει το χάσμα μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του ρώσου προέδρου Vladimir Putin», αναφέρει η Otilia Dhand, ανώτερη αντιπρόεδρος της Tenea Intelligence.
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Putin ίσως να κερδίσει υποστήριξη μετά τη δολοφονία αυτή.
Εν μέσω ανησυχιών σχετικά με αντιρωσική συνωμοσία, ο ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να ειδωθεί ως μια ενοποιητική, κεντρική πολιτική φιγούρα και επαρκώς συμβιβαστική τόσο για τη δεξιά όσο και την αριστερά, σημειώνει από την πλευρά του ο Ovanes Oganisyan, στρατηγικός αναλυτής της MidLincoln Research.
Οι επόμενες εβδομάδες, σημειώνεται στο δημοσίευμα, εκτιμάται ότι θα είναι κρίσιμες καθώς θα φανεί αν ο θάνατος του Nemtsov ήταν η στιγμή κατά την οποία η «φλόγα» της αντιπολίτευσης άρχισε να καίει περισσότερο ή αν εξαφανίστηκε.
Σε περίπτωση που υπάρξουν περισσότερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από την αντιπολίτευση ανά τη χώρα, μια βίαιη καταστολή από το Κρεμλίνο, πιθανότατα θα ακολουθήσουν οι υποστηρικτές του.
Ορισμένοι ηγέτες της αντιπολίτευσης μπορεί να επιλέξουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, αντί να περιμένουν να δουν ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος εκείνου που σκότωσε τον Nemtsov.
Παράλληλα, περισσότερες κυρώσεις από τις δυτικές κυβερνήσεις θα ακολουθήσουν, αν η ρωσική διοίκηση προσπαθεί να πατάξει τις διαμαρτυρίες.
Οι πιθανότητες μιας διπλωματικής λύσης όσον αφορά την Ουκρανία θα αρχίσουν να ξεθωριάζουν.
«Αυτή φαίνεται να είναι, όχι μόνο μια πιο απρόβλεπτη, αλλά επίσης μια πολύ διαφορετική Ρωσία από ό,τι φαινόταν να είναι πριν από ένα έτος, λιγότερο από ένας εταίρος και περισσότερο ένας πραγματικός αντίπαλος», σημειώνει ο Tim Ash, επικεφαλής έρευνας για τις αναδυόμενες αγορές της Standard Bank.
Παρά την αναταραχή και το γεγονός ότι η ουκρανική διαμάχη απέχει ακόμη από το να επιλυθεί, φαίνεται να υπάρχει περισσότερο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Ρωσία ύστερα από το καταστροφικό 2014.
Το ρούβλι είναι το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις μέχρι τώρα το 2015 και οι Ρωσικές χρηματιστηριακές αγορές που κυριαρχούνται από το δολάριο, επίσης έχουν την καλύτερη απόδοση μεταξύ των μεγάλων αγορών από τις αρχές του 2015.
Αυτό εν μέρει αντικατοπτρίζει το μικρό ράλι των τιμών του πετρελαίου, καθώς και τη χαμηλή βάση από την οποία ξεκίνησαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης