Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Roubini προς κεντρικές τράπεζες: Σε κίνδυνο η ανάπτυξη λόγω των αρνητικών επιτοκίων

Roubini προς κεντρικές τράπεζες: Σε κίνδυνο η ανάπτυξη λόγω των αρνητικών επιτοκίων
Σύμφωνα με τον Nouriel Roubini, τα αρνητικά επιτόκια είναι ένα μέτρο παράλογο
Στο μικροσκόπιο του διάσημου οικονομολόγου Nouriel Roubini μπαίνει η νομισματική πολιτική των ισχυρών κεντρικών τραπεζών του πλανήτη και κατ' επέκταση ο αντίκτυπος αυτής στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Όπως τονίζει σε νέο του άρθρο ο Roubini, κατά τα τελευταία έξι χρόνια η νομισματική πολιτική που ασκούν οι κεντρικές τράπεζες έχει εστιάσει κατά κύριο λόγο στη χρήση μη συμβατικών μέτρων.
Οι ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη προχωρούν στην εφαρμογή μέτρων όπως μηδενικά επιτόκια, προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, διαρκείς παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά τις κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος.
Σύμφωνα με τον Nouriel Roubini, τα αρνητικά επιτόκια είναι ένα μέτρο παράλογο.
"Γιατί κάποιος να θέλει να δανείσει χρήματα σε κάποιον, λαμβάνοντας μηδενική ονομαστική απόδοση;", είναι το ερώτημα που θέτει ο διάσημος οικονομολόγος.
Το ίδιο ισχύει και για τα ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις.
Γιατί;
Γιατί προσδίδουν μεγαλύτερη ασφάλεια.
Όμως σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τα αρνητικά επιτόκια ή τα ομόλογα αρνητικών αποδόσεων μπορεί να οδηγήσουν στην εξής πραγματικότητα:
Οι αποταμιευτές να αποταμιεύουν λιγότερα και να ξοδεύουν λιγότερα.
Όμως υπάρχει κίνδυνος για την ανάπτυξη.
Για τον λόγο αυτό, προειδοποιεί ο Roubini, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν στην υιοθέτηση μέτρων που προάγουν την ανάπτυξη...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης