Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Η Ελλάδα επιτίθεται καθώς οι πιέσεις από τους Ευρωπαίους αυξάνονται

CNBC: Η Ελλάδα επιτίθεται καθώς οι πιέσεις από τους Ευρωπαίους αυξάνονται
Το μόνο που έχει καταφέρει η Αθήνα, είναι να αποξενωθεί ακόμη περισσότερο από τους εταίρους της, σημειώνεται σε άρθρο του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου
Η Γερμανία και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να αυξάνουν τις πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση, καλώντας την να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί προκειμένου να λάβει την τετράμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης.
Εν τω μεταξύ, όμως, η Αθήνα το μόνο που κατάφερε μέσα στο σαββατοκύριακο που πέρασε, είναι να αποξενωθεί περισσότερο από τους εταίρους της.
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την επέκταση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας την Παρασκευή, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι δέκτης λιγότερων πιέσεων για να αναμορφώσει την οικονομία της.
Την Κυριακή, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τον χρόνο που έχει στη διάθεσή της για να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό της πλάνο, αν θέλει να διασφαλίσει μελλοντική βοήθεια.
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, προειδοποίησε την Ελλάδα ότι θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές της χώρας αν θέλει να λάβει την εναπομένουσα δόση της βοήθειας από το πρόγραμμα διάσωσή της.
Παράλληλα, σε συνέντευξή του σήμερα, Δευτέρα, στο CNBC, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Pierre Gramegna, τόνισε ότι έχει δοθεί στην Ελλάδα ευελιξία σχετικά με τα μεταρρυθμιστικά μέτρα και τώρα πρέπει να κάνει το χρέος της προκειμένου να παραμείνει μέσα στο πρόγραμμα διάσωσης.
«Αν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να λάβει περισσότερα κοινωνικά μέτρα, μπορεί να το κάνει, όμως θα πρέπει να ακολουθεί το πρόγραμμα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «έχουμε δείξει ότι εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση ότι μπορεί να τα καταφέρει και ότι έχουν περιθώριο χειρισμών».
Πρέπει να μείνουν στο πρόγραμμα, έχουν την ευελιξία που χρειάζονται και μετά υπάρχει αρκετός χώρος για διαπραγματεύσεις και συζητήσεις (σ.σ. σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης), όμως τώρα είναι ακόμη πολύ νωρίς, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, πρόκειται για μια ταραχώδη περίοδο για τις σχέσεις με τη ζώνη του ευρώ από τη στιγμή που νέα ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο.
Αν και αρχικά τόνισε ότι θα καταργήσει τους επαχθείς όρους του προγράμματος διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων λιτότητας και ότι θα απαιτούσε διαγραφή του χρέους, ωστόσο αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει όταν κατέστη σαφές ότι η τρόικα δεν υπήρχε περίπτωση να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της.
Ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα πέτυχε την τετράμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης, όμως παρά το γεγονός αυτό, οι σχέσεις της με τους ευρωπαίους εταίρους της όχι μόνο δεν έχουν βελτιωθεί, αλλά φαίνεται να έχουν επιδεινωθεί.
Την Παρασκευή, γερμανός αξιωματούχος ανέφερε στο CNBC ότι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ήταν «προσβλητικός» έναντι των ομολόγων του κατά τις διαπραγματεύσεις, ενώ το σαββατοκύριακο ήταν η σειρά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας να προσβληθούν, όταν ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για προσπάθεια υποτίμησης της Ελλάδας κατά τις διαπραγματεύσεις για την παράταση του ελληνικού προγράμματος.
«Βρήκαμε ένα άξονα δυνάμεων να μας αντιτίθεται (…) ηγούμενο από τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που για προφανείς πολιτικούς λόγους προσπάθησαν να οδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις στο χείλος του γκρεμού», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών για προσπάθεια να σαμποτάρουν και να ανατρέψουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Reuters.
Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αρνήθηκαν τις κατηγορίες, με τον ισπανό πρωθυπουργό Mariano Rajoy, που είναι αντιμέτωπος με την άνοδο του κόμματος που αντιτίθεται στη λιτότητα, του Podemos, να σημειώνει ότι η Ισπανία δεν πρέπει να κατηγορείται για τις ελληνικές απογοητεύσεις που δημιουργούνται από τη ελληνική ριζοσπαστική αριστερά, που υποσχέθηκε στους Έλληνες κάτι που δεν μπορούσε να επιτύχει.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Gramegna σημειώνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να δείξουν αλληλοσεβασμό και ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είναι «προβοκατόρικη» στις σχέσεις της με τους εταίρους της.
Όπως ανέφερε, ο αλληλοσεβασμός είναι ο μόνος δρόμος για να βγούμε από αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Σημείωσε δε, ότι η Ισπανία με τα στοιχεία για το ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2014, που καταγράφηκε ανάπτυξη με ρυθμό 0,7%, κατέδειξε ότι ο δρόμος της λιτότητας θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι «τα προγράμματα που έχει εφαρμόσει η Ευρωζώνη είναι αποτελεσματικά, σε αντίθεση με ό,τι λένε ορισμένοι αναλυτές σχετικά με την Ελλάδα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης