Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Τρία τα σενάρια που μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία άμεσα – Ποιες οι συστάσεις στις ελληνικές μετοχές

UBS: Τρία τα σενάρια που μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία άμεσα – Ποιες οι συστάσεις στις ελληνικές μετοχές
Τις τρεις περιπτώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε χάος τις ευρωπαϊκές αγορές ανέλυσε η UBS στη σημερινή 50σέλιδη έκθεση της με τίτλο «Sovereign risk: country value picks» (δημοσιονομικοί κίνδυνοι: επιλογή με βάση την αξία χώρας), στην οποία και επισημαίνει ανά χώρα τις επενδυτικές ευκαιρίες σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα και τις προοπτικές.
Στην ενότητα για την Ελλάδα, αν και θεωρεί ότι το ρίσκο μέχρι τώρα είναι μικρό, υπάρχουν τρία σενάρια που μπορεί να προκαλέσουν «χάος» στις αγορές. Αυτά είναι:
-Το ΔΝΤ να αποφασίσει να μη δώσει την επόμενη δόση. Για να δώσει το ΔΝΤ τη νέα δόση η Ελλάδα πρέπει να εγκρίνει περαιτέρω μέτρα λιτότητας και η ΕΕ να διαβεβαιώσει ότι θα παράσχει νέο πακέτο στη χώρα, το οποίο θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες από το Μάρτιο του 2012 και μετά, αφού αυτό δεν μπορεί να γίνει από τις αγορές.
-Η ελληνική κυβέρνηση χάσει την εμπιστοσύνη, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε εκλογές. Οι εκλογές θα καθυστερήσουν τα μέτρα λιτότητας και τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
-Η ΕΕ να αρνηθεί να δώσει το μερίδιο της για την επόμενη δόση, ενώ ταυτόχρονα να έχουν αποτύχει οι διαπραγματεύσεις για δεύτερο πακέτο στην Ελλάδα.
Εάν συμβούν τα παραπάνω, τότε η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη. Αυτό θα προκαλέσει χάος στις αγορές με τον πανικό να επεκτείνεται και στην Ισπανία, και στην Ιταλία αλλά και στη Γαλλία, και με τους επενδυτές θα απέχουν από τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.
Η UBS δε θεωρεί ότι μπορεί να οδηγηθούν εκεί οι εξελίξεις, αφού θεωρεί ότι οι πολιτικοί δεν θα αφήσουν κάτι τέτοιο να συμβεί.
Αναφορικά με τις υπό κάλυψη ελληνικές μετοχές, η UBS δίνει τις εξής συστάσεις:
Σύσταση ουδετερότητα (neutral) σε ΕΕΕΚ, ΔΕΗ, Eurobank και Marfin Popular. Σύσταση αγορά (buy) σε ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Alpha Bank, ενώ σύσταση πώληση (sell) δίνει στην Πειραιώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης