Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Το 15% των καταθέσεών τους έχουν απολέσει οι ελληνικές τράπεζες από τον Νοέμβριο

Citigroup: Το 15% των καταθέσεών τους έχουν απολέσει οι ελληνικές τράπεζες από τον Νοέμβριο
Οι Έλληνες έχουν αποσύρει περί τα 20 δισ. ευρώ από τις τράπεζες, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi
Η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας ωθεί πολλούς έλληνες πολίτες να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες της χώρας, περιπλέκοντας έτι περαιτέρω την ικανότητα χρηματοδότησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που ολοένα και περισσότερο εξαρτώνται από τις πράξεις χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Citigroup, από τον περασμένο Νοέμβριο οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες φθάνει τα 20 δισ. ευρώ, με τις καταθέσεις να διαμορφώνονται μεταξύ 140 – 150 δισ. ευρώ, ήτοι 12-15% λιγότερες έναντι του Νοεμβρίου.
Η απόσυρση κεφαλαίων εντάθηκε ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, λόγω των αμφιβολιών σχετικά με την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.
Η Citigroup, βασιζόμενη στα δημοσιεύματα του εγχώριου Τύπου, σημειώνει ότι μόνον την περασμένη εβδομάδα οι εκροές καταθέσεων έφθασαν το 1 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να αναπνεύσουν χάρη στη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη Παρασκευή μεταξύ της Ελλάδας και του Eurogroup, εφόσον βεβαίως αύριο οι ευρωπαίοι εταίροι της χώρας εγκρίνουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποστείλει πριν από τα μεσάνυχτα σήμερα, Δευτέρα.
Σύμφωνα με τη Citigroup, αν αύριο, Τρίτη, εγκριθεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας, αυτό θα βοηθούσε ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει απόφαση για τη συνέχιση χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης