Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Foreign Policy: Η Ελλάδα μην υποκύψει στους γερμανικούς εκβιασμούς, να υπάρξει συμφωνία

Foreign Policy: Η Ελλάδα μην υποκύψει στους γερμανικούς εκβιασμούς, να υπάρξει συμφωνία
Το σχέδιο των δανειστών της ΕΕ, δεν ενισχύει την ανάκαμψη, αλλά οδηγεί τη χώρα στη διαρκή δυστυχία του χρέους
Σκληρή κριτική στη στάση της Γερμανίας απέναντι στην ελληνική κρίση ασκεί ο Philippe Legrain, πρώην σύμβουλος του προέδρου της Κομισιόν, Jose Barroso, ο οποίος σε ανάλυση του στο Foreign Policy καλεί την Ελλάδα να μην υποκύψει στους εκφοβισμούς της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τον Βρετανό οικονομολόγο, η Ελλάδα πρέπει να αντισταθεί.
Δεν είναι μόνο θέμα ηθικού δικαιώματος, αλλά οικονομίας.
Έχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα η Αθήνα, από όση οι περισσότεροι πιστεύουν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, από την εποχή της αρχικής διαπραγμάτευσης, το 1950, μεταξύ της μετα-ναζιστικής Δυτικής Γερμανίας, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έχει οικοδομηθεί πάνω στην έννοια του συμβιβασμού.
Έτσι, υπάρχει τεράστια πίεση μεταξύ της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα να είναι «καλοί Ευρωπαίοι» και των αιτημάτων των Ευρωπαίων για δικαιοσύνη χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους.
Αλλά μερικές φορές ο συμβιβασμός είναι η λάθος πορεία δράσης.
Μερικές φορές χρειάζεται να πάρουν θέση.
Ας το παραδεχτούμε, αναφέρει ο αναλυτής.
Επτά χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, η οικονομία της ευρωζώνης έχει πάρει πολύ χειρότερες αποφάσεις από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η οικονομία έχει χειρότερη πορεία από την Ιαπωνία κατά τη χαμένη δεκαετία του 1990 και ακόμα χειρότερα από ό, τι η Ευρώπη στη δεκαετία του 1930.
Το ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι 2% χαμηλότερο από ό, τι πριν από επτά χρόνια και η ανεργία είναι σε διψήφια ποσοστά.
Η πολιτική στάση καθορίζεται από την κυβέρνηση της Angela Merkel στο Βερολίνο και υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, ενώ μερικές φορές μετριάζεται  από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη.
Συνεχίζοντας με τις τρέχουσες πολιτικές λιτότητας και τις περικοπές των μισθών, ανεκτικότητα για τις τράπεζες, μη αναδιάρθρωση του χρέους, ο μερκαντιλισμός της Γερμανίας οδηγεί την Ευρώπη στην τάφρο.
Η έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης είναι απίθανο να το αλλάξει αυτό.
Έτσι ένας «συμβιβασμός» δεν πρέπει απλά να μετατοπίσει τη γραμμή Merkel ένα χιλιοστό.
Πρέπει να αμφισβητηθεί και να διαλυθεί.
Ενώ μόνο η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι σε θέση να αλλάξει το σύνολο της νομισματικής ένωσης, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για την αυξανόμενη πολιτική αντίδραση εναντίον των πολιτικών λιτότητας της ευρωζώνης.
Πιο άμεσα, η Ελλάδα μπορεί να σωθεί.
Το σχέδιο των δανειστών της ΕΕ, δεν ενισχύει την ανάκαμψη, αλλά οδηγεί τη χώρα στη διαρκή δυστυχία του χρέους.
Το σχέδιο των τεσσάρων σημείων που προέβαλε ο τολμηρός νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, είναι κατ 'εξοχήν λογικό.
Αυτό περιλαμβάνει ένα μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ ετησίως, αντί του 3% αυτό το έτος και 4,5% στη συνέχεια.
Μερικά από τα επιπλέον κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.
Με χρέος άνω των 175% του ΑΕΠ, η χώρα θα πρέπει να απαλλαγεί από τα διμερή δάνεια με πληρωμές που συνδέονται με αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα.
Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μεταρρυθμίσει πραγματικά την οικονομία, με τη βοήθεια του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), και κυρίως να αντιμετωπίσει το διεφθαρμένο, πελατειακό πολιτικό σύστημα, να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να σπάσει την ισχύ των ολιγαρχών που ασκούν ασφυκτική πίεση στην ελληνική οικονομία.
Αν το σχέδιο Βαρουφάκη προταθεί στην τράπεζα επενδύσεων, θα γίνει αντιληπτό ως απολύτως λογικό.
Ωστόσο, στο παράλληλο σύμπαν που κατοικείται από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schäuble, οι εν λόγω απαιτήσεις θεωρούνται ως "ανεύθυνες".
Η Ελλάδα πρέπει να γονατίσει για να εξυπηρετήσει τους ξένους πιστωτές της, στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Ενώ η ελληνική κυβέρνηση είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση, εξακολουθεί να υπάρχει ο φόβος ότι η δύναμη της γερμανικής κυβέρνησης θα επικρατήσει.
Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ξεμείνει από μετρητά - ίσως τον επόμενο μήνα.
Αντιμετωπίζοντας ένα bank run οι ελληνικές τράπεζες, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αρνηθεί το δικαίωμα της κεντρικής τράπεζας της χώρας να επιτρέπει τη χρήση του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας που χρειάζονται για να επιβιώσουν.
Σε εκείνο το σημείο, η παράδοση του συμβιβασμού θα μπορούσε να το επιβάλει.
Ή όχι.
Η πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει μικρή επιρροή στις διαπραγματεύσεις της με τις αρχές της ευρωζώνης είναι ψευδής.
Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία και η Ελλάδα παράνομα αναγκαστεί να βγει από το ευρώ από το Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη, θα προκαλούσε ίσως μια χρεοκοπία για όλα τα χρέη της Ελλάδας, τόσο προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης όσο και της ΕΚΤ, καθώς και των υποχρεώσεων της μέσω του Target 2.
Η κερδοσκοπία θα αρχίσει σύντομα σχετικά με το ποια χώρα θα μπορούσε να ακολουθήσει στην έξοδο από το ευρώ (Πορτογαλία;)
Και το ενιαίο νόμισμα θα δούμε ξαφνικά να είναι ανακλητό.
Μήπως το Βερολίνο και η Φρανκφούρτη θέλουν πραγματικά να ωθήσουν την Αθήνα προς το χείλος του γκρεμού;
Υπάρχουν αμφιβολίες.
Ειδικά δεδομένου ότι αν απελευθερωθεί από το εξωτερικό χρέος της και μια υπερτιμημένη συναλλαγματική ισοτιμία, η Ελλάδα θα αναμφίβολα θα αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι μόλις το άμεσο χάος υποχωρήσει.
Μετά από όλα, ακόμα και μια οικονομία όπως η Αργεντινή άρχισε να αναπτύσσεται και πάλι μόλις ένα χρόνο μετά την αθέτηση των υποχρεώσεων από την κυβέρνησή της και τη διακοπή της σύνδεσης με το δολάριο το 2002.
Φυσικά, οι αρχές της ευρωζώνης μπορεί να μην έχουν υπολογίσει σωστά, ή να επιτρέπουν τα συναισθήματά τους να νικούν την οικονομική λογική.
Και καθώς η Αθήνα δεν θέλει να φύγει από το ευρώ, έχει επίσης μια εναλλακτική επιλογή, όπως ο Willem Buiter, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, και ο John Cochrane του Πανεπιστημίου του Σικάγο έχουν επισημάνει.
Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να καλύψει τις εγχώριες υποχρεώσεις της, όπως πληρωμές συντάξεων, με την έκδοση διαπραγματεύσιμων IOUs, που θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να κάνουν πληρωμές φόρων.
Στην πραγματικότητα, δημιουργώντας ένα παράλληλο νόμισμα.
Αυτά τα εικονικά χρήματα θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς.
Για παράδειγμα, για την ανακεφαλαιοποίηση προβληματικών τραπεζών.
Αυτό θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να αθετήσει τις υποχρεώσεις της προς του πιστωτές της ΕΕ σχετικά ανώδυνα, παραμένοντας εντός του ευρώ.
Η ευρωζώνη και ένα μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης εκτιμούν ότι η Ελλάδα είναι ανόητο να αντισταθεί στη Γερμανία.
Αλλά μήπως θα ήταν πραγματικά ανόητο να υποκύψει σε αυτήν.
Αν συμβεί αυτό θα αφήσει τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής στο στρατόπεδο του αντιμερκελισμού, εξέλιξη που θα μπορούσε να προμηνύει κακούς πολιτικούς οιωνούς.
Εφ 'όσον η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να παραμείνει σταθερή - όπως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και πολλοί Ευρωπαίοι - μπορεί να αποκτήσει μια πιο δίκαιη συμφωνία για τον ελληνικό λαό και, με λίγη τύχη, για την ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης