Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Ελλάδα και Ευρώπη αντί να επιλύσουν την κρίση, επιδίδονται σε… φιλοσοφικές κόντρες

CNBC: Ελλάδα και Ευρώπη αντί να επιλύσουν την κρίση, επιδίδονται σε… φιλοσοφικές κόντρες
Μερικοί από τους βασικούς παράγοντες φαίνεται να σκάβουν βιβλία φιλοσοφίας
Σε παιχνίδια φιλοσοφικών τσιτάτων επιδόθηκαν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί τις τελευταίες ημέρες, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν τις εντυπώσεις στο παιχνίδι για την άρση του σημερινού αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
Μερικοί από τους βασικούς παράγοντες φαίνεται να σκάβουν βιβλία φιλοσοφίας.
Ο πολυμαθής ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, αναφέρθηκε στον Γερμανό φιλόσοφο Immanuel Kant σε ένα κύριο άρθρο του στους New York Times που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Το άρθρο ήταν μια ωραία υπενθύμιση της ευρωπαϊκής κοινής πολιτιστικής ιστορίας, παρακαλώντας εκείνους που διαβάζουν να βοηθήσουν ελληνικό λαό να ξεφύγει από τα δεσμά της λιτότητας.
Ο Kant "μας δίδαξε ότι η λογική και η ελεύθερη έξοδος από την αυτοκρατορία των σκοπιμοτήτων συμβαίνει με το να κάνει κανείς το σωστό.
Ωστόσο, το τι είναι σωστό είναι ένα θέμα ανοικτό προς συζήτηση.
Από την άλλη, ο Wolfgang Schaueble, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, φαίνεται να υιοθετεί μια μάλλον δογματική φιλοσοφία. 
Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αλλαγών στο υφιστάμενο πρόγραμμα από το γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF την Τρίτη το βράδυ, είπε:
«Το θέμα δεν είναι η επέκταση ενός δανειακού προγράμματος, αλλά το εάν αυτό το πρόγραμμα διάσωσης θα ολοκληρωθεί, ναι ή όχι»
Ο Φρίντριχ Νίτσε είχε επισημάνει ότι η γερμανική λέξη για την «ενοχή» και το «χρέος» είναι ένα και το αυτό:
Ο γερμανός φιλόσοφος είχε υποστηρίξει ότι εκείνοι που δεν μπορούσαν να πληρώσουν οικονομικά το έκαναν μέσω άλλου είδους θυσία.
Ο Οικονομολόγος Stuart Holland, ο οποίος έχει συνεργαστεί για τη συγγραφή του βιβλίου "Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης της Ευρωζώνης", με τους συναδέλφους οικονομολόγους James K. Galbraith και Γιάνη Βαρουφάκη, έχει αναφερθεί στη θέση του Νίτσε, σχολιάζοντας την τρέχουσα στάση των Γερμανών ηγετών έναντι του χρέους.
Η ελληνική απεικόνιση της τρέχουσας κατάστασης δείχνει κάτι μια μανιχαϊστική άποψη για τον κόσμο.
Μια σαφής πάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό.
Όπως αναφέρει ο Steven Englander, της Citigroup, η Ελλάδα προσπαθεί να διεκδικήσει το καλό για την ίδια, πολεμώντας το κακό, ενώ το Eurogroup το βλέπει ως προσπάθεια να επιλυθεί μια επιχειρηματική συμφωνία που πάει άσχημα.
Ποια θα είναι η λύση της κρίσης, κανείς δεν ξέρει.
Ίσως βέβαια κάποιος επικαλεστεί τη ρήση του Πυθαγόρα: ό, τι όλα μπορούν να εξηγηθούν με τα μαθηματικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης