Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Ξεκίνησε η τελική αντίστροφη μέτρηση για την Ελλάδα - Οι κρίσιμες προθεσμίες

CNBC: Ξεκίνησε η τελική αντίστροφη μέτρηση για την Ελλάδα - Οι κρίσιμες προθεσμίες
Οι αγορές δεν φαίνεται να συμμερίζονται την αισιοδοξία των μελών του Eurogroup ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σε περίπτωση ενός Grexit
Οι επόμενες λίγες ημέρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης, σημειώνεται σε δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC, με την αρθογράφο Catherine Boyle να διερωτάται ποιες επιλογές έχουν απομείνει μετά την κατάρρευση των συνομιλιών την Δευτέρα στο Eurogroup και εν όψει της λήξης του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης στις 28 Φεβρουαρίου.
Η Δευτέρα δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια «σκληρή» προθεσμία, σημειώνεται, ακόμη υπάρχει λίγος χρόνος, αν και περιορισμένος, για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να σώσε τόσο τη νέα ελληνική κυβέρνηση όσο και την υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Πολλοί στην Ευρωζώνη ελπίζουν ότι έχει δίκιο ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, όταν έλεγε ότι «ξέρουμε στην Ευρώπη πώς να βρούμε μια πολύ καλή και τίμια λύση έναντι της αρχικής διαφωνίας», καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι το τρέχον αδιέξοδο ενδεχομένως να μην επιλυθεί.
Ποια, όμως, είναι η επόμενη προθεσμία;
Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνέλθει για να συζητήσει σχετικά με τον ΕLA, όπου θα αποφασίσει αν θα ανανεώσει τη χορήγηση του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση, καθώς αν οι ελληνικές τράπεζες χάσουν αυτή τη δυνατότητα, θα υπάρξει μαζική φυγή κεφαλαίων, καθώς για να κρατήσει κάποιος τα χρήματά του θα πρέπει να είναι εξαιρετικά πατριώτης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Για να αποφύγει μαζική φυγή κεφαλαίων, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιβάλει ελέγχους κεφαλαίου.
Αν μέχρι την Παρασκευή η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος, η μόνη επιλογή που απομένει για τη χώρα είναι να αιτηθεί τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, κάτι που θα σήμαινε εποπτεία από τους διεθνείς πιστωτές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, που όμως δεν επιθυμεί ο ελληνικός λαός.
«Πρόκειται για μια δραματική μάχη μεταξύ αγάπης και μίσους στην Ελλάδα – αγάπης για την Ευρωζώνη και μίσους για την λιτότητα», σημειώνει ο επικεφαλής της Oxford Ecomomics, Gabriel Sterne, σε δηλώσεις του στο CNBC.
Αν και η 28η Φεβρουαρίου φέρεται ως η ημέρα χωρίς επιστροφή, λόγω της λήξης του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, ωστόσο δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς αυτό θα μπορούσε να συμβεί όταν η ΕΚΤ αποφασίσει να σταματήσει το πρόγραμμα έκτακτης παροχής ρευστότητας στις τράπεζες (ELA) ή όταν η ελληνική κυβέρνηση ξεμείνει από χρήματα.
Τέλος, και όσον αφορά τις αγορές, στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι σε περίπτωση που εξευρεθεί λύση αυτό θα είναι επωφελές για τις αγορές, οι οποίες «μένουν πίσω» τώρα εξαιτίας της ελληνικής κρίσης.
Σε αντίθετη περίπτωση, οι αγορές δεν φαίνεται να συμμερίζονται την αισιοδοξία των άλλων μελών του Eurogroup ότι ο αντίκτυπος από ένα Grexit θα είναι ανεπαίσθητος.
Παράλληλα, αυξάνεται συνεχώς εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ίσως να μην είναι τελικά άσκημα και για την Ελλάδα μακροπρόθεσμα.
«Θα πρόκειται για μια μεγάλη χρεοκοπία να φύγουν από την Ευρωζώνη, θα απαλλαγούν από ένα μεγάλο μέρος της οφειλής, θα υποτιμηθούν οι καταθέσεις», ωστόσο ύστερα από έξι μήνες μεγάλης φρίκης, θα μπορούσε να υπάρξει μια καλή ανάρρωση», σημειώνει ο Sterne.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης