Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το παρασκήνιο της θυελλώδους συνεδρίασης του Eurogroup στον διεθνή Τύπο - Έντονη ανησυχία

Το παρασκήνιο της θυελλώδους συνεδρίασης του Eurogroup στον διεθνή Τύπο - Έντονη ανησυχία
Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - πιστωτών
Για σοβαρή εμπλοκή στις χθεσινές διαπραγματεύσεις του Eurogroup για την Ελλάδα κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015.

Financial Times

Οι Financial Times παρουσιάζουν το παρασκήνιο της χθεσινής συνεδρίασης και το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup, το οποίο δεν εκδόθηκε ποτέ μετά το βέτο του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη λόγω εντολής από την Αθήνα.
Όπως σημειώνεται το ανακοινωθέν είχε ήδη την υπογραφή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ενώ από τη συνεδρίαση είχε αποχωρήσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, πιστεύοντας ότι έχει κλείσει το ζήτημα.
Ωστόσο μετά από παρέμβαση του Μαξίμου το ανακοινωθέν απορρίφθηκε καθώς έκανε λόγο για παράταση και ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.

Spiegel
Το παρασκήνιο της χθεσινής θυελλώδους συνεδρίασης του Eurogroup παρουσιάζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
«Η Ελλάδα σνομπάρει την Ευρώπη», αναφέρει το Spiegel και τονίζει ότι ο πρόεδρος του Eurogroup ήταν εκνευρισμένος, καθώς την τελευταία στιγμή ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας απέσυρε την έγκρισή του στο κοινό ανακοινωθέν.
«Η πρόοδος δεν ήταν αρκετή για να καταλήξουμε σε κοινό συμπέρασμα.
Τώρα όλοι ξέρουμε καλύτερα που στεκόμαστε.
Απλά δεν έχουμε κοινό ανακοινωθέν», ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Όπως τονίζει το Spiegel μετά από έξι ώρες συνεδρίασης, το αποτέλεσμα ήταν ένα νέο σκάνδαλο στην κόντρα Ελλάδας – Ευρώπης.
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfang Schaeuble, αναχώρησε από το Eurogroup πιστεύοντας ότι το κοινό ανακοινωθέν έχει κλειδώσει, ωστόσο στη συνέχεια ο Γ. Βαρουφάκης απέσυρε την έγκρισή του, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό.

Deutsche Welle
Η Ελλάδα βρέθηκε χθες χωρίς συμμάχους στην κρίσιμη διαπραγμάτευση στο Eurogroup με τους εταίρους της να συντάσσονται με τις γερμανικές θέσεις, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.
Όπως αναφέρεται, στοιχεία θρίλερ προσδίδουν οι γερμανοί ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες στις διαπραγματεύσεις του χθεσινού Eurogroup.
Αντί όμως να υπάρξει μια πρώτη σύγκλιση μετά από σκληρές πολύωρες διαπραγματεύσεις, το κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης παρέμεινε στο συρτάρι.
Όπως μεταδίδουν οι γερμανοί ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες μέχρι σε ένα χρονικό σημείο αργά το βράδυ φαινόταν ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων είχε πάρει θετική κατεύθυνση, υπήρχαν σημάδια προόδου και ότι μετά την έκθεση των ελληνικών θέσεων και προτάσεων θα έβγαινε ένα κοινό ανακοινωθέν.
Το κοινό ανακοινωθέν θα περιελάμβανε δύο βασικά σημεία: ότι η Ελλάδα και η ΕΕ επιθυμούν να συνεργαστούν και ότι μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων, αποτελούμενη από τους δανειστές και την Ελλάδα, θα προχωρούσε σε μια λεγόμενη «τεχνική διαπραγμάτευση» για το επόμενο τακτικό Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.
Σύμφωνα με τη γερμανική εκδοχή τα πράγματα είχαν φτάσει σε αυτό το σημείο όταν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfang Schaeuble έφυγε για το Βερολίνο με την πεποίθηση ότι σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
Λίγο αργότερα ωστόσο ο έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται να κάνει πίσω και να ανακαλεί.
Οι γερμανοί ανταποκριτές επικαλούνται πηγές από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, που αναφέρουν ότι ο κ. Βαρουφάκης ήταν γενικόλογος στις θέσεις του, ότι επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της Ελλάδας δίνοντας έμφαση στην ανθρωπιστική κρίση που έφερε το μνημόνιο, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει εναλλακτικές κοστολογημένες προτάσεις.
Εκείνο που παραξένεψε μέχρι και ενόχλησε τους ομολόγους του κ. Βαρουφάκη ήταν ότι δεν έδωσε γραπτώς τις θέσεις του, αλλά ότι τις εξέθεσε μόνο προφορικά.

Guardian
Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαίους πιστωτές της όσον αφορά το χρέος και τη χαλάρωση των όρων του προγράμματος που έχει προκαλέσει εδώ και πέντε χρόνια λιτότητα στη χώρα, σημειώνεται σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Guardian.
Οι πρώτες σοβαρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατάφεραν να σημειώσουν πρόοδο ή να οδηγήσουν σε μια κοινή δήλωση.
Ενώ δεν προβλεπόταν μια άμεση συμφωνία, όπως σημειώνεται, αιχμή του Eurogroup ήταν η δημιουργία ενός πλαισίου για τις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες πριν την τακτική συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των χωρών – μελών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα, στόχος που όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, δεν επετεύχθη.
Φαίνεται, σημειώνεται στο δημοσίευμα, ότι η νέα κυβέρνηση της Αριστεράς στην Αθήνα απομονώθηκε στην προσπάθειά της να αποκομίσει καλύτερους όρους από την Ευρώπη.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο νέος έλληνας πρωθυπουργός, σημειώνεται, φαίνεται ότι είχε παροτρύνει τον υπουργό Οικονομικών του, Γιάνη Βαρουφάκη, να παραμείνει σταθερός έναντι των πιέσεων να προχωρήσει σε οποιαδήποτε παραχώρηση.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο άρθρο, το αδιέξοδο αυτό θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα για την Ελλάδα να μείνει από μετρητά τον επόμενο μήνα, αθετώντας μονομερώς το πρόγραμμα διάσωσης και αναγκαζόμενη να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα.
Μια τέτοια προοπτική θεωρείται καταστροφική, έμπλεη κινδύνους για τις Βρυξέλλες, το Παρίσι και τη Ρώμη.
Ωστόσο, το Βερολίνο, η φωνή του οποίου έχει μεγαλύτερη σημασία από ό,τι οποιουδήποτε άλλου στις διαπραγματεύσεις, είναι «εξαιρετικά χαλαρό» όσον αφορά την ελληνική κρίση και αντίθετο στο «σκίσιμο» των μέχρι τώρα συμφωνιών με τις οποίες η Ελλάδα τυπικά δεσμεύεται τυπικά.
«Έχουμε ένα πρόγραμμα», δήλωσε ο Wolfgang Schaeuble, ο ισχυρός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. 
Το πρόγραμμα είτε θα εφαρμοστεί είτε δεν θα υπάρξει πρόγραμμα, ανέφερε ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος της Ε.Ε., προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση χωρίς όρους».
Οι Γερμανοί έχουν επισημάνει ότι είναι διατεθειμένοι να ακούσουν την ελληνική πλευρά, μεταθέτοντας το βάρος της ευθύνης στον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, να παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις σχετικά με το τι θέλει Αθήνα. 
Ωστόσο, δεν είναι μόνον η Γερμανία που αντιστέκεται στις απαιτήσεις του έλληνα πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, σημειώνεται.
Ισπανία και την Πορτογαλία, έχοντας επίσης διασωθεί και ακολουθήσει τη δική τους «τιμωρία» με τα προγράμματα λιτότητας, δεν εμφανίζονται διατεθειμένες να φανούν γενναιόδωρες προς τους Έλληνες.
Η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας ανησυχεί ιδιαίτερα ότι οι παραχωρήσεις προς την Ελλάδα θα μπορούσαν να ενισχύσουν την υποστήριξη προς το Podemos, κόμμα που εναντιώνεται στη λιτότητα και το οποίο ηγείται στις δημοσκοπήσεις πριν από τις γενικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν προς τα τέλη του 2015.
Παράλληλα, και η Πορτογαλία ανησυχεί για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, φοβούμενη ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελεί προηγούμενο για τα ασθενέστερα μέλη του ενιαίου νομίσματος.
Η Γαλλία και η Ιταλία, εν τω μεταξύ, αν και σε γενικές γραμμές φαίνονται υπέρ μιας χαλάρωσης της δημοσιονομικής αυστηρότητας, έχουν ενοχληθεί από τη διπλωματική τακτική του Τσίπρας, που πολλοί στις Βρυξέλλες τη θεωρούν και αλλού ως φορτική και αντιπαραγωγική.
Ωστόσο, ο Pierre Moscovici, επίτροπος της Ε.Ε. για τις οικονομικές υποθέσεις και πρώην υπουργός Οικονομικών, αλλά και ο Michel Sapin, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας τόνισαν ότι η ελληνική εκλογές έχουν αλλάξει τις εξισώσεις, με τον Moscovici να σημειώνει ότι η «θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ».

CNBC
Την άποψη ότι το ελληνικό δράμα παραμένει ύστερα από την άκαρπη έκβαση των διαπραγματεύσεων στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup διατυπώνει το CNBC.
Το δημοσίευμα αφού αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να φτάσει σε μια συμφωνία με την ΕΕ σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης της, επικαλείται τη δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με το CNBC, ο υπ.Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης χαρακτήρισε «πολύ καλές» τις συνομιλίες, εκτιμώντας ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί την ερχόμενη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.
«Όσοι συμμετείχαν στο Eurogroup, κατάλαβαν ότι ζούσαν για ακόμα μια φορά την Ημέρα της Μαρμότας» τόνισε στο CNBC ο Tony Nash, αντιπρόεδρος της Delta Economics.
Ωστόσο, και σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Nash εκτιμά ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα για την επίτευξη μιας προσωρινής συμφωνίας.
«Αλλά ολοένα και περισσότερο αυξάνεται η πεποίθηση ότι πρέπει να κατατεθεί στο τραπέζι κάτι πιο μόνιμο.
Δεν μπορείς να κρατάς ένα λαό κάτω από πολιτικές λιτότητας για χρόνια χωρίς να τους δίνεις την δυνατότητα να εξέλθουν από αυτές» υποστήριξε ο Nash.
Το CNBC αφού υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει χρόνος μια και στα τέλη Φεβρουαρίου λήγει το ισχύον πρόγραμμα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δοθούν άλλα χρήματα στην Ελλάδα, επισημαίνει πως έρχεται πιο κοντά και πάλι το σενάριο του Grexit.
«Αυτό που κατάφερε να κάνει η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας είναι να δώσει μια αίσθηση κατεπείγοντος σε αυτές τις συνομιλίες.
Η Ελλάδα αντιλαμβάνεται ότι έχει περισσότερη δύναμη, αντιλαμβανόμενη τους κινδύνους που υπάρχουν για την υπόλοιπη Ευρωζώνη, εάν η χώρα αποχωρήσει από τη νομισματική ένωση» επισημαίνει ο Nash.
Το δημοσίευμα, αφού υπενθυμίζει τη δήλωση του Alan Greenspan, του πρώην επικεφαλής της Fed (ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, μια και η παραμονή της δεν βοηθά ούτε την ίδια ούτε τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης), αναφέρεται στη θέση του Nash, ο οποίος υπογραμμίζει πως «το καλύτερο θα ήταν η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη».
«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν με πακέτα ή να αφήσουν την Ελλάδα να οδηγηθεί στη δραχμή» τονίζει ο Nash.
Ωστόσο, το CNBC υπογραμμίζει πως κάποιοι αναλυτές πιστεύουν πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε το Grexit θα είναι αναπόφευκτο.
«Εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός, τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, θα υπάρξει εκροή καταθέσεων και η ΕΚΤ θα κόψει τη ροή χρημάτων προς τις ελληνικές τράπεζες» ανέφερε σε πρόσφατη ανάλυση της η Societe Generale
«Αυτό θα σήμαινε ότι η Ελλάδα δεν θα είναι de facto μέλος της Ευρωζώνης.
Θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί το ευρώ (όπως το Μαυροβούνιο), αλλά θα αναγκαστεί να χρησιμοποιεί και ένα παράλληλο νόμισμα για να ανταποκριθεί στις εσωτερικές υποχρεώσεις της (καταβολή μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεων).
Αυτό θα ήταν ένα Grexit.
Ωστόσο, αυτό δεν θα ήταν μια γρήγορη διαδικασία.
Η Ελλάδα θα έπρεπε να πάει σε νέες εκλογές μια και η κυβέρνηση πήρε την εντολή να βάλει τέλος στη λιτότητα και όχι να βγει από την Ευρωζώνη» αναφέρει Societe Generale, όπως μεταδίδει το CNBC.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν και κάποιοι που βλέπουν πλεονεκτήματα, στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ.
«Ένα πιο αδύναμο νόμισμα θα βοηθούσε να χρησιμοποιηθούν οι τεράστιες ποσότητες της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στην οικονομία πιο άμεσα και να μειωθεί η απειλή ενός παρατεταμένου αποπληθωρισμού.
Με τη συμμετοχή στο ευρώ να συνεπάγεται περαιτέρω χρόνια μιας οδυνηρής εσωτερικής υποτίμησης, η εναλλακτική μιας πιο αδύναμης νέας δραχμής έχει κάποια ελκυστικά χαρακτηριστικά» αναφέρει ο Jonathan Loynes επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics.
«Αν και το ευρώ δεν καταστράφηκε, η απογοήτευση για την απουσία μιας λειτουργικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ ήταν δύσκολο να κρυφτεί.
Οι συνομιλίες τώρα επικεντρώνονται στη συνάντηση της Δευτέρας.
Τα νεύρα θα είναι τεντωμένα μέχρι τότε» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Mizuho Bank.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης