Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Κίνδυνος η Γερμανία να προκαλέσει τη χρεοκοπία της Ελλάδας – Σίγουρη η αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους μέχρι το 2012

UBS: Κίνδυνος η Γερμανία να προκαλέσει τη χρεοκοπία της Ελλάδας – Σίγουρη η αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους μέχρι το 2012
Αυξημένο θεωρεί πλέον τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, η UBS στο σημερινό 3σέλιδο σημείωμα της για τις εξελίξεις στην κρίση χρέους της χώρας, επισημαίνοντας ότι ακόμη και αν η Ελλάδα καταφέρει να επιτείνει τις προσπάθειες προσαρμογής, η απαίτηση της Γερμανίας να συμμετέχουν οι ιδιώτες πιστωτές σε μία διαδικασία επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων ενέχει σημαντικούς κινδύνους πρόκλησης κάποιου πιστωτικού γεγονότος//..
Το βασικό σενάριο της UBS για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέχρι το 2012 παραμένει, αλλά θεωρεί υπάρχει κίνδυνος αυτή η εξέλιξη να προκληθεί άμεσα.
Πιο συγκεκριμένα, ο αναλυτής της UBS, Fabio Trussardi, επισημαίνει ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί για τη χώρα από το περσινό πρόγραμμα προσαρμογής αποδείχθηκαν τελικά εξαιρετικά αισιόδοξοι, με αποτέλεσμα πλέον να απαιτείται νέο πρόγραμμα. Αν και η UBS θεωρεί ότι τελικά το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής θα εγκριθεί από την ελληνική Βουλή, ωστόσο σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν τη μη πληρωμή της πέμπτης δόσης από το ΔΝΤ και την ΕΕ ύψους 12 δις. ευρώ με την επακόλουθη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Παράλληλα, στην ανάλυση αναφέρεται η επιμονή των οίκων αξιολόγησης για τον πως θα χειριστούν την περίπτωση του roll over των ελληνικών ομολόγων. Κατά τη UBS σε περίπτωση που υπάρξει υποχρεωτική συμμετοχή στην ανταλλαγή παλαιών ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας τότε θα είναι η αρχή μίας χρεοκοπίας την οποία θα ακολουθήσει αργότερα μία νέα αναδιάρθρωση με haircut. Κατά τη UBS είναι πολύ πιθανότερη μία τέτοια εξέλιξη παρά μία βίαιη αναδιάρθρωση.
Παράλληλα, η UBS διατηρεί επιφύλαξη για τις συστάσεις της αναφορικά με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, καθώς αναμένεται στις αρχές του Ιουλίου θα ανακοινωθούν τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, όπου και θα δοθεί μία εικόνα για την πορεία του κλάδου.
Τέλος, αναφορικά με την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου η UBS εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 1,35 δολ. σε 3μηνο ορίζοντα και 1,38 δολ. σε 6μηνο ορίζοντα, από 1,42 δολ. σήμερα. Στα 110 δολάρια βλέπει το αργό το επόμενο 12μηνο, ενώ άνοδος θα υπάρξει και στο χρυσό το ίδιο διάστημα, με τη UBS να τοποθετεί το συμβόλαιο στα 1.650 δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης