Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BNP Paribas: Άτυπη διορία έως τις 16 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα - Συμφωνία γέφυρα ή παράταση;

tags :
BNP Paribas: Άτυπη διορία έως τις 16 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα - Συμφωνία γέφυρα ή παράταση;
Η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει στις προεκλογικές υποσχέσεις της, αν και ορισμένες έχουν αποδυναμωθεί
Η πρώτη ομιλία του νέου πρωθυπουργού στην Ελλάδα Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή χθες δεν έδειξε σημάδια υποχώρησης της κυβέρνησής του στην προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Αυτό αναφέρει στη σημερινή ανάλυσή της η BNP Paribas, υπό τον τίτλο "Greece: The PM insists on a bridge agreement, not an extension of the programme" (Ελλάδα: Ο πρωθυπουργός επιμένει σε συμφωνία - γέφυρα, όχι σε παράταση του προγράμματος), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, στην οποία επισημαίνεται ότι η ομιλία του Τσίπρα σηματοδότησε επίσης ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στις περισσότερες από τις προεκλογικές υποσχέσεις της, αν και μερικές έχουν να αποδυναμωθεί.
Η κυβέρνηση στοχεύει στην αποκατάσταση της συλλογικής διαπραγμάτευσης των μισθών, με τον ελάχιστο μισθό να επιστρέφει στα 751 ευρώ το μήνα (από 586 ευρώ σήμερα), σταδιακά από τώρα έως το 2016.
Μετά την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, τα μάτια θα είναι στραμμένα τώρα στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Τετάρτη, όπου ο υπουργός Οικονομικών πρόκειται να υποβάλει την αναλυτική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για μια λύση με τους ευρωπαίους ομολόγους του.
Η συνάντηση αυτή προηγείται της συνόδου κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και του Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.
Το Eurogroup επομένως έχει θέσει την 16η Φεβρουαρίου ως προθεσμία στην Ελλάδα να ζητήσει μια «επέκταση» του προγράμματός της.
Συνολικά, η νέα κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το αίτημά της για μια νέα συμφωνία.
Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε Β-.
Σύμφωνα με τον οίκο, οι περιορισμοί ρευστότητας έχουν στενέψει το χρονοδιάγραμμα κατά τη διάρκεια του οποίου η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει σε συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές της για ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Επίσης, τόσο η Moody's όσο και η Fitch έχουν προειδοποιήσει με υποβάθμιση της Ελλάδας, εξαιτίας της αυξημένης αβεβαιότητας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους επίσημους πιστωτές της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης