Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Guardian: Αποικία της Γερμανίας η Ευρώπη - Σε ρόλο καταπιεστή η A. Merkel

Guardian: Αποικία της Γερμανίας η Ευρώπη - Σε ρόλο καταπιεστή η A. Merkel
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές εκλογές αποτελεί απόρριψη της γερμανικής κυριαρχίας 
Για τη γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη προειδοποιεί νέο άρθρο του στην Guardian, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά οι πολίτικοι της Γαλλίας , οι διαδηλωτές της Ισπανίας και οι δημοσιογράφοι της Βρετανία βρίσκουν ένα κοινό σημείο.
Ειδικότερα αυτό που ενώνει τις τρεις διαφορετικές πλευρές είναι η πεποίθηση ότι η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε αποικία της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα η γερμανική κυριαρχία σηματοδοτεί ότι η υπόλοιπη ήπειρος ζει πλέον κάτω από το ζυγό των Γερμανών και της πολιτικής λιτότητας.
Κατά την άποψη αυτή, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές εκλογές είναι το λιγότερο αποτέλεσμα της εγχώριας πολιτικής αποτυχίας έναντι μίας επαναστατικής πράξης ανυπακοής ενάντια στον απειλητικό καταπιεστή.
Σε αυτό το πλαίσιο, σχολιάζει ο αρθογράφος «δεν φαίνεται περίεργο ότι αρκετοί Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι έχουν προσπαθήσει προληπτικά να υπερασπιστούν τη νέα ελληνική κυβέρνηση λόγω της αναπόφευκτης επίθεσης από την Angela Merkel, την «πιο τερατώδη ηγέτη της σύγχρονης Δυτικής Ευρώπης».
Ενδεικτικά ο Charles Moore της Telegraph χαρακτήρισε την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ως «λογική, απελπισμένη απάντηση σε μια κατάσταση που θυμίζει περισσότερο αποικία απ’ ότι δημοκρατική χώρα».
Μάλιστα ακόμη και ο εκδότης της Guardian έγραψε ότι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «υπογραμμίζει τη δημόσια απόρριψη των πολιτικών που καθορίζονται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά από το Βερολίνο τα τελευταία χρόνια».
Μπορεί να ακούγεται περισσότερο σαν το Star Wars από πολιτική ανάλυση, αλλά η ιδέα ότι η Merkel κατά κάποιοn τρόπο ελέγχει τους ηγέτες των άλλων 27 κρατών μελών της ΕΕ, αποτελεί περισσότερο από ποτέ κοινή αντίληψη.
Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα «το πρόβλημα είναι ότι η Γερμανία δεν είναι μια ομοιογενής ομάδα καθώς είναι η μεγαλύτερη οικονομία και η πολυπληθέστερη χώρα της Ευρώπης».
Όμως, όπως κάθε άλλη ευρωπαϊκή κοινωνία, αποτελείται από διάφορες ομάδες με πολύ διαφορετικά συμφέροντα που δεν αποτελούν πάντα ένα ενιαίο εθνικό συμφέρον. Το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο, για παράδειγμα, είναι ένας πολύ ισχυρός εγχώριος θεσμός, που για παράδειγμα ανάγκασε την κυβέρνηση να αλλάξει τη θέση της σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική.
Παράλληλα τονίζεται η αποτυχία σε πολλές αποφάσεις της Angela Merkel σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Για παράδειγμα το 2012, αναγκάστηκε να συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει απευθείας κρατικά ομόλογα από τις χώρες που πλήττονται από την κρίση.
Αυτή τη φορά, το συνταγματικό δικαστήριο παρέκαμψε τις αποφάσεις της γερμανικής κυβέρνησης και αμφισβήτησε τη νομιμότητα αυτής της απόφασης για οριστικές νομισματικές συναλλαγές (OMT).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης