Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fortune: Το βράδυ της Τετάρτης ήταν η σειρά της ΕΚΤ να απαντήσει στην Ελλάδα…αλλά κυρίως στην Ευρωζώνη

Fortune: Το βράδυ της Τετάρτης ήταν η σειρά της ΕΚΤ να απαντήσει στην Ελλάδα…αλλά κυρίως στην Ευρωζώνη
Αν η κυβέρνηση της Ελλάδας διαχειριστεί σωστά την απόφαση της ΕΚΤ, τότε αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της, επισημαίνει το δημοσίευμα του Fortune!
Το βράδυ της Τετάρτης, αναφέρει δημοσίευμα του Fortune, η ΕΚΤ σταμάτησε ουσιαστικά να προσποιείται ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι «σκουπίδι».
Η κίνηση της ΕΚΤ, εκτιμά το Fortune, θα έχει μικρές άμεσες συνέπειες, πέρα από το να δώσει την χαριστική βολή στην προσπάθεια ανάκτησης της πρόσβασης της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές δανεισμού.
Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα χρήματά τους, μέσω του μηχανισμού ELA, ωστόσο με μεγαλύτερο επιτόκιο, ενώ η απόλυτη καταστροφή θα έρθει όταν σταματήσει η εφαρμογή και του εν λόγω μηχανισμού.
Το σημαντικότερο στην απόφαση της ΕΚΤ δεν είναι κατ’ ουσίαν η απόφαση, άλλωστε το μνημόνιο θα έληγε στα τέλη του Φεβρουαρίου, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αυτή πάρθηκε και γνωστοποιήθηκε.
Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια προσπάθεια της ΕΚΤ να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση, μέσω του τραπεζικού συστήματος, εκτιμά το δημοσίευμα, το οποίο στέκει τώρα ευάλωτο στον πανικό που αισθάνονται οι καταθέτες του.
Σε μια περίεργη εξέλιξη, το δημοσίευμα αναφέρει στη συνέχεια πως αυτό ενδέχεται να μετατραπεί σε δυνατό χαρτί, υπέρ της Ελλάδας!
Το μόνο όπλο της Ελλάδας είναι το διακύβευμα ενός σεναρίου εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.
Μετά την απόφαση της ΕΚΤ, το σενάριο για ένα ενδεχόμενο Grexit κάθε άλλο παρά φανταστικό μοιάζει, γεγονός που ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας.
Η απόφαση της ΕΚΤ έφερε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού, το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι η ίδια η χώρα δεν έχει πρόβλημα να πέσει.
Η χώρα είναι στα πρόθυρα της οριστικής κατάρρευσης, αλλά στο ερώτηση της ΕΚΤ «θα κάνεις αυτό που σου λέω ή θα πέσεις», η Ελλάδα εμφανίζεται πρόθυμη να απαντήσει «σπρώξε με».
Συνεχίζει δε υποστηρίζοντας πως η κίνηση του Draghi ήταν παραπλανητική, καθώς στην ουσία αυτό που επιθυμεί είναι να διαφυλάξει την ανεξαρτησία της ΕΚΤ και να αναγκάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί.
Άλλωστε, ο ίδιος είχε επισημάνει κατά την παρουσίαση του QE της ΕΚΤ, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει, αν οι χώρες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν προβούν σε κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση της ζήτησης και της καταναλωτικής δαπάνης.
Το δημοσίευμα καταλήγει με την άποψη της Silvia Merler, του think-tank (δεξαμενή σκέψης) Bruegel των Βρυξελλών:
«η προληπτική κίνηση της ΕΚΤ προστατεύει επίσημα την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, αλλά ταυτόχρονα ωθεί το πολιτικό παιχνίδι που ακολουθεί (Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών και Eurogroup), πέρα από τα όρια των αρμοδιοτήτων μιας κεντρικής τράπεζας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης