Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Telegraph: Σφίγγει ο κλοιός για την Ελλάδα - Ασφυκτικές πλέον οι πιέσεις μετά την απόφαση της ΕΚΤ για τα collaterals

Telegraph: Σφίγγει ο κλοιός για την Ελλάδα - Ασφυκτικές πλέον οι πιέσεις μετά την απόφαση της ΕΚΤ για τα collaterals
"Εξήγησα στον Draghi πως αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη...", δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον M. Draghi
Με την απόφασή της να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως collaterals (εγγυήσεις), η ΕΚΤ σφίγγει το ζωνάρι ασφυκτικά γύρω από την Ελλάδα, αναφέρει η βρετανική Telegraph, σχολιάζοντας την αιφνιδιαστική κίνηση των αξιωματούχων της Φρανκφούρτης το βράδυ της Τετάρτης 4 Φεβρουαρίου.
Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, η ΕΚΤ αυξάνει κατακόρυφα τις πιέσεις προς την Ελλάδα.
H αιφνίδια απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα προκάλεσε ευθύς αμέσως αναταράξεις διεθνώς, ρίχνοντας το ευρώ και περιορίζοντας τα - μέχρι εκείνη τη στιγμή - ισχυρά κέρδη που κατέγραφε η Wall Street.
H απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά collaterals ήρθε μόλις λίγες ώρες μετά τη συνάντηση - το μεσημέρι της Τετάρτης - μεταξύ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με τον διοικητή της ΕΚΤ M. Draghi στη Φρανκφούρτη.
"Εξήγησα στον Draghi πως αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη...", δήλωσε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Γ. Βαρουφάκης, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον M. Draghi.
Πιο συγκεκριμένα, μετά από απόφαση του ΔΣ της, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως σταματά να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες, ως collaterals (εγγυήσεις) για τη χορήγηση ρευστότητας.
H απόφαση της ΕΚΤ θα τεθεί σε ισχύ από τις 11 Φεβρουαρίου, καθώς τότε λήγει η υφιστάμενη κύρια πράξη αναχρηματοδότησης (current main refinancing operation).
Η κίνηση οδηγεί καθολικά τις ελληνικές τράπεζες στον μηχανισμό έκτακτης χορήγησης ρευστότητας (ELA), με το ποσό να υπολογίζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr, στα 80 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως σταματά να δέχεται ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα, διευκρινίζοντας πως η απόφασή της αυτή βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τους ισχύοντες κανόνες του Ευρωσυστήματος.
Η ΕΚΤ εξηγεί πως έλαβε αυτή την απόφαση, καθώς θεωρεί πως είναι σχεδόν απίθανη η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Η ΕΚΤ εξηγεί επίσης πως η απόφασή της να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως collaterals δεν έχει αντίκτυπο στο status των ελληνικών τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης