Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

O Mobius συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ - Η λιτότητα στην Ελλάδα απέτυχε - Ελκυστικές οι τράπεζες

O Mobius συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ - Η λιτότητα στην Ελλάδα απέτυχε - Ελκυστικές οι τράπεζες
Η Ευρώπη πρέπει να σχεδιάσει ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης
Παραμένει η αβεβαιότητα για την Ελλάδα, προειδοποιεί σε νέο άρθρο - παρέμβασή του ο γκουρού των αγορών και επικεφαλής της Franklin Templeton Investments, Mark Mobius.
Όπως επισημαίνει, στο άρθρο, υπό τον τίτλο "A Few Words on Greece" (Λίγα λόγια για την Ελλάδα), στις 25 Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ακρο-αριστερό κόμμα υπό τον Αλέξη Τσίπρα, αναδείχθηκε νικητής στις εκλογές, καταλαμβάνοντας 149 έδρες στην ελληνική βουλή, μόλις δύο έδρες λιγότερες από την απόλυτη πλειοψηφία.
Καθώς η Ελλάδα είναι μια μικρή οικονομία τόσο για την Ευρωζώνη, όσο και για τις αναδυόμενες οικονομίες, ο κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία χαρακτηρίζεται μικρός, αφού ήδη οι διεθνείς αγορές έχουν αποτιμήσει τις εξελίξεις που σημειώνονται επί ελληνικού εδάφους.
Ωστόσο, χωρίς καμία αμφιβολία οι ελληνικές εκλογές φέρνουν στο προσκήνιο το μείζον πρόβλημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο το ζήτημα του χρέους στο σύνολο της Ευρωζώνης απαιτεί μεγάλες αλλαγές και συντονισμένη δράση.
Τώρα που οι ελληνικές εκλογές ανήκουν στο παρελθόν, η νέα ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στην εφαρμογή πολιτικών για την τόνωση της ανάπτυξης, δίδοντας έμφαση στην πραγματική αλλαγή.
Yπάρχει διάχυτη αισιοδοξία πως, μέσω αυτών των πολιτικών ανάπτυξης, οι Έλληνες πολίτες μπορούν να ελπίζουν για μια καλύτερη ζωή και όχι σε ένα μέλλον που θα στηρίζεται στην αποπληρωμή του χρέους.
Eίναι ξεκάθαρο πως η συνεχιζόμενη έμφαση στις περικοπές δαπανών και τη μείωση των επενδύσεων δεν βοήθησε - και δεν μπορεί να βοηθήσει - την Ελλάδα.
Aυτό που η Ελλάδα χρειάζεται είναι ακριβώς το αντίθετο.
Τόνωση των επενδύσεων για να χαράξει τον δρόμο προς την ανάκαμψη.
Για να το επιτύχει αυτό η νέα κυβέρνηση επιθυμεί να επικεντρωθεί στη διευκόλυνση και ανακούφιση του μέσου Έλληνα πολίτη από τα βάρη των τελευταίων ετών.
Πράγματι αυτός είναι ο σωστός δρόμος.
Ακόμη περισσότερη αισιδοξία θα επιφέρει στην Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες η βούληση της νέας κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους των πακέτων διάσωσης που έχει λάβει η Ελλάδα.
H ικανότητα της Ελλάδας να διαπραγματευθεί με τους δανειστές της, τόσο για τη μελλοντική της χρηματοδότηση, όσο και για τη βιωσιμότητα του χρέους της, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις.
Ορόσημο για την Ελλάδα αποτελεί η 28η Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία λήγει επισήμως το οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόζει η χώρα.
Aυτό που μένει να γίνει γνωστό είναι το εξής:
Θα κατορθώσει η Ελλάδα να διαπραγματευθεί την παράταση του υφιστάμενου προγράμματός της;
Θα κατορθώσει η Ελλάδα να διαπραγματευθεί για κάποιο άλλο μέτρο διευκόλυνσης προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία;
Φυσικά κανείς δεν πρέπει να αγνοεί την εξής πραγματικότητα:
Πως ο διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ευθύς εξαρχής πολέμιος της λιτότητας και συνεχίζει να είναι.
Η λιτότητα δεν ήταν ποτέ δημοφιλής στην Ελλάδα, όμως την ίδια στιγμή κανείς δεν επιθυμεί πραγματικά την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.
To διττό αυτό γεγονός αποτελεί μια τεράστια πρόκληση, αφού μέχρι πρότινος η λιτότητα αποτελούσε προϋπόθεση για την εξασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Το σίγουρο όμως είναι ένα: Η Ελλάδα και πρέπει και θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.
H Γερμανία, μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, διασώθηκε, το χρέος της διαγράφηκε, ενώ έλαβε ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα, υπό τη σκέπη του σχεδίου Μάρσαλ.
Tώρα ήρθε η ώρα για την Ελλάδα.
Η Ευρώπη πρέπει να σχεδιάσει ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης.

H επενδυτική στρατηγική του Mark Mobius για την Ελλάδα
Σύμφωνα με τον Mark Mobius, η Franklin Templeton Investments θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Tαυτόχρονα θεωρεί πως το επενδυτικό outlook για την Ελλάδα κρίνεται ικανοποιητικό σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Οι ελληνικές μετοχές δεν είναι υπερτιμημένες, ακόμη κι αν διαπιστώνονται σημαντικές διαφοροποιήσεις στις αποτιμήσεις τους.
Οι τραπεζικές μετοχές κρίνονται ελκυστικές.

(πρώτη ενημέρωση 4 Φεβρουαρίου 2015, 23:18)

Μ.Φ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης