Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Stiglitz: Η λιτότητα απέτυχε στην Ελλάδα - Η Ευρώπη να σεβαστεί το μήνυμα των εκλογών

Stiglitz: Η λιτότητα απέτυχε στην Ελλάδα - Η Ευρώπη να σεβαστεί το μήνυμα των εκλογών
Ο Αμερικανός οικονομολόγος τονίζει ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να απορρίψει το αίτημα των Ελλήνων ψηφοφόρων για διαγραφή του χρέους
Την αποτυχία της πολιτικής της λιτότητας που επεβλήθη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια επισημαίνει με νέο άρθρο του ο νομπελίστας oικονομολόγος J. Stiglitz.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό οικονομολόγο, η πολιτική της λιτότητας εμποδίζει την ανάπτυξη και οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας, ενώ δεν μπορεί να μειωθεί το ποσοστό του χρέους έναντι του ΑΕΠ.
«Δυστυχώς χρειαζόμαστε ένα νέο πείραμα» αναφέρει ο Stiglitz σημειώνοντας ότι η λιτότητα έχει επανειλημμένα αποτύχει, κάτι που έγινε ήδη ορατό από το 1929, στην περίπτωση του πρώτου κραχ στο αμερικανικό χρηματιστήριο την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης (Great Depression).
Και όμως, όταν η Ελλάδα είχε προβλήματα, τη δοκίμασαν ξανά».
Σε αυτό το πλαίσιο ο Stiglitz τονίζει η Ελλάδα θα μπορούσε να κατηγορηθεί για τα προβλήματά της, αν ήταν η μόνη χώρα όπου το «φάρμακο» της τρόικας απέτυχε παταγωδώς.
«Αυτό που χρειάζεται δεν είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αλλά μία διαρθρωτική μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της Ευρωζώνης και μια ριζική επανεξέταση των πλαισίων πολιτικής που έχουν οδηγήσει στη θεαματικά κακή απόδοση της νομισματικής ένωσης» προσθέτει.
«Επίσης η Ελλάδα μας θύμισε για άλλη μια φορά μας πόσο πολύ χρειάζεται ο κόσμος επίσημους κανόνες για την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους.
Το μεγάλο χρέος προκλήθηκε όχι μόνο από την κρίση του 2008, αλλά και από την κρίση της Ανατολικής Ασίας στη δεκαετία του 1990 και την κρίση της Λατινικής Αμερικής στη δεκαετία του 1980 και συνεχίζει να προκαλεί ανείπωτο πόνο στις ΗΠΑ, όπου εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν χάσει τα σπίτια τους, και τώρα απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους στην Πολωνία και αλλού, που πήραν δάνεια σε ελβετικό φράγκο» αναφέρει στο άρθρο του ο Stiglitz.
Ο Stiglitz υπενθύμιζε ότι πριν από χρόνια, στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι σύμμαχοι αναγνώρισαν ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία για μία νέα αρχή στη Γερμανία.
Οι σύμμαχοι δεν διέγραψαν μόνο το χρέος αλλά παρείχαν πραγματική βοήθεια στη Γερμανία παρέχοντας περαιτέρω δημοσιονομικά κίνητρα.
«Όταν οι εταιρείες πτωχεύουν, μια συμφωνία ανταλλαγής χρέους - ιδίων κεφαλαίων είναι μια δίκαιη και αποτελεσματική λύση» σημειώνει ο Stiglitz.
Όσον αφορά το ελληνικό χρέος, ο Αμερικανός οικονομολόγος αναφέρει ότι «η ανάλογη προσέγγιση για την Ελλάδα είναι να μετατρέψει τα υφιστάμενα ομόλογα με ομόλογα που συνδέονται με την ανάπτυξη.
Αν η Ελλάδα το κάνει καλά, οι πιστωτές της θα λάβουν περισσότερα από τα χρήματά που έχουν δώσει, αν δεν το κάνει, θα πάρουν λιγότερα.
Τότε οι δύο πλευρές θα έχουν ένα ισχυρό κίνητρο για να ακολουθήσουν πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης».
Τέλος ο Stiglitz υπογραμμίζει ότι σπάνια οι εκλογές στέλνουν ένα τόσο σαφές μήνυμα, όπως αυτό στην Ελλάδα.
«Εάν η Ευρώπη απορρίψει το αίτημα των Ελλήνων ψηφοφόρων για μια αλλαγή πορείας, θα είναι σαν να λέει ότι η δημοκρατία δεν έχει καμία σημασία, τουλάχιστον όταν πρόκειται για την οικονομία.
Ελπίζουμε ότι όσοι κατανοούν τα οικονομικά στοιχεία του χρέους και της λιτότητας και που πιστεύουν στη δημοκρατία και τις ανθρώπινες αξίες θα επικρατήσουν» καταλήγει ο Stiglitz.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης