Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Αφερέγγυα η Ελλάδα - Πρέπει να συμφωνήσει άμεσα με τους πιστωτές

tags :
Bruegel: Αφερέγγυα η Ελλάδα - Πρέπει να συμφωνήσει άμεσα με τους πιστωτές
Ελλάδα και πιστωτές πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία εντός των ημερών
Την ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, τονίζει το think tank Brugel.
Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι έχει μπροστά της εβδομάδες ή ίσως και μήνες για να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές της.
Η βασική ιδέα του νέου ελληνικού υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, ακόμα και αν λήξει η επέκταση του προγράμματος, στις 28 Φεβρουαρίου, και πως η ΕΚΤ θα συνεχίζει να στηρίζει τις αδύναμες ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο σύμφωνα με το Brugel, Ελλάδα και πιστωτές πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία εντός των ημερών για τους παρακάτω λόγους:
- Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης έχει διαμηνύσει ότι η Ελλάδα είναι αφερέγγυα.
Όταν ένας υπουργός Οικονομικών δηλώνει την αφερεγγυότητα της χώρας του, τότε η ποιότητα του συνόλου του χρέους που έχει εκδοθεί θα πρέπει να πέσει κάτω από τα όρια του Emergency Liquidity Assistance (ELA).
Το Bruegel δεν πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε μια τέτοια πράξη άμεσα, ωστόσο δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει να δανείζει την Ελλάδα για μεγάλο διάστημα ακόμα.
-Ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας της ΕΚΤ (SSM) θα πρέπει να εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών.
Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν σημαντικό μέρος κρατικού χρέους.
Ως εποπτικός μηχανισμός, θα πρέπει να θέσει ερωτήματα για το αν οι τράπεζες μπορούν να αντέξουν ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.
- Ο SSM πρέπει να απαγορεύσει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν οποιοδήποτε τίτλο εκδίδεται από την αφερέγγυα ελληνική κυβέρνηση.
Αυτό σημαίνει ότι η έμμεση κρατική χρηματοδότηση με την έκδοση βραχυπρόθεσμων έντοκων γραμματίων και τις συμφωνίες επαναγοράς τους στην ΕΚΤ ή στον ELA θα καταστεί αδύνατη.
Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί άμεσα προκειμένου να κλείσει η συμφωνία με τους πιστωτές της, αν επιθυμεί να παραμείνει στην ευρωζώνη, τονίζει το Bruegel.
To Bruegel προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει πίσω τις επιπλέον κυβερνητικές δαπάνες που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο Τσίπρας έχει το δικαίωμα να διαπραγματεύεται με τους εταίρους, αλλά όχι να ξοδεύει χρήματα των φορολογούμενων από άλλες χώρες.
Εκτιμά επίσης ότι πρέπει να συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση στην Ελλάδα.
Παράλληλα πρέπει να εξεταστούν και να καλυφθούν άμεσα οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση για το χρέος και να αναλάβει δεσμεύσεις η Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης