Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Expansion: Καταστροφή για την Ευρωζώνη μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Expansion: Καταστροφή για την Ευρωζώνη μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ
Ένα Grexit θα αποτελούσε ανεπανόρθωτη διπλωματική αποτυχία σε οικονομικό επίπεδο και αν συμβεί, δεν θα πρέπει να μιλάμε πλέον μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το μέλλον του ευρώ και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση
Η περασμένη εβδομάδα μάς βοήθησε για να θυμηθούμε τρία πράγματα: το πρώτο είναι ότι η κρίση στην Ευρωζώνη δεν θα πάψει να υφίσταται μέχρι να διαγραφεί μέρος του χρέους, το δεύτερο είναι ότι κάτι που δεν είναι βιώσιμο θα πρέπει αργά ή γρήγορα να σταματήσει –ήδη το είδαμε όταν οι έλληνες ψηφοφόροι απέρριψαν τις πολιτικές που δεν πέτυχαν να μειώσουν το βάρος του χρέους– και το τρίτο, σύμφωνα με τον αρθογράφο της ισπανικής εφημερίδας Expansion, είναι ότι μερικές φορές μπορεί να προκύψουν ατυχήματα.
Όπως επισημαίνεται, απ' όλα τα ατυχήματα που μπορούν να προβλεφθούν, το πιο καταστροφικά θα ήταν χωρίς αμφιβολία μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, το λεγόμενο Grexit.
Αν και αυτή η επιλογή δεν απορρίπτεται, δεν είναι κάτι αναπόφευκτο σε καμία περίπτωση.
Στη Γερμανία, η άποψη που κυριαρχεί είναι ότι η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα αποτελούσε μια καταστροφή για τη χώρα, θα προκαλούσε μια μικρή αναταραχή στην Ευρωζώνη και θα ήταν κάτι αμελητέο για την παγκόσμια οικονομία.
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων καλούν την καγκελάριο Merkel να μην υποκύψει στον εκβιασμό, με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της χώρας, Sigmar Gabriel, να διαβεβαιώνει ότι οι επιπτώσεις από ένα Grexit μπορεί να είναι περιορισμένες.
Πλανάται εντελώς, τονίζει ο αρθογράφος, Wolfgang Munchan, συμπληρώνοντας ότι οι επιπτώσεις θα είναι εξαιρετικά δυσμενείς τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για την Ελλάδα και υπενθυμίζει ότι οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να υπολογίσουν τις επιπτώσεις από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 για παρόμοιους λόγους.
Τελικώς, το σημαντικό δεν ήταν ο αντίκτυπος για όσους βρέθηκαν εκτεθειμένοι από τις απώλειες της Lehman, αλλά τα αλυσιδωτά αποτελέσματα που είχε η κατάρρευσή της σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, οι τιμές των μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων στη ζώνη του ευρώ θα υποχωρήσουν κατακόρυφα.
Αν φθάσουμε σε αυτό το σημείο, οι επενδυτές θα άρχιζαν να αναρωτιούνται αν η Ευρωζώνη εξακολουθεί να αποτελεί μια νομισματική ένωση ή αν απλά αποτελεί ένα «καθεστώς» με ένα κοινό νόμισμα με τις πόρτες διάπλατα ανοιχτές.
Δεν θα αργούσαν, μάλιστα, να διερωτώνται αν η Πορτογαλία είναι μια ασφαλής χώρα.
Παράλληλα, θα πρέπει να σκεφτούμε και τις επιπτώσεις σε πολιτικό επίπεδο.
Μια έξοδος της Ελλάδας θα υποδήλωνε ότι η χώρα ναι μεν θα βρισκόταν εκτός Ευρωζώνης, όμως θα ήταν μέλος της Ε.Ε.
Σε αυτή την περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να στηριχθεί στην χωρίς όρους στήριξη της Ελλάδας στο θέμα των κυρώσεων προς τη Ρωσία, διερωτάται ο αρθογράφος.
Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα, αν και το αποτέλεσμα θα εξαρτιόταν από το πώς θα γινόταν αυτή.
Από τα πολλά άσχημα αποτελέσματα, το χειρότερο είναι η συνέχιση της υλοποίησης πολιτικών που δεν αποδίδουν και δεν έχουν την υποστήριξη των ελλήνων πολιτών.
Το καλύτερο θα ήταν να μειωθεί το χρέος και περισσότερες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.
Παράλληλα, θα ήταν θετική μια συνάντηση στην οποία θα συμμετείχαν πιστωτές και οφειλέτες, αποτέλεσμα της οποίας θα ήταν μια συμφωνία για τη μείωση του χρέους σε βιώσιμο επίπεδο, θέτοντας άμεσο τέλος στη λιτότητα, αν και όπως σημειώνεται αυτό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα στους επόμενους πέντε μήνες.
Έτσι, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα θα ήταν μια δέσμευση για αναχρηματοδότηση της κυβέρνησης και του τραπεζικού συστήματος, που θα σταματήσει τη λιτότητα και θα δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη.
Η μεγάλη συνάντηση για το χρέος θα πρέπει να περιμένει, επισημαίνεται.
Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση είναι να «καλμάρουν» τις κυρίαρχες οικονομικές απόψεις που κυκλοφορούν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όμως δεν είναι αδύνατο να κερδίσει κάτι στις διαπραγματεύσεις.
Οι συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι μακρές και δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι την τελευταία στιγμή.
Όλες οι πλευρές πρέπει να γνωρίζουν ότι μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα είναι μια ανεπανόρθωτη διπλωματική αποτυχία σε οικονομικό επίπεδο και αν αυτό συμβεί, δεν θα πρέπει να μιλάμε πλέον μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το μέλλον του ευρώ και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης