Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Terra Firma Capital: Η ΕΕ είναι σαν τη FIFA - Ένας διεφθαρμένος θεσμός που λειτουργεί προς όφελός της

tags :
Terra Firma Capital: Η ΕΕ είναι σαν τη FIFA - Ένας διεφθαρμένος θεσμός που λειτουργεί προς όφελός της
Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει
Τους λόγους για τους οποίους η Ευρώπη θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει και να ξεπεράσει την κρίση αναλύει σε άρθρο του στο Bloomberg, ο Guy Hands, ιδρυτής και πρόεδρος της Terra Firma Capital Partners, του μεγαλύτερου private equity στην Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι εάν η Ελλάδα καταρρεύσει, οι κίνδυνοι που θα παρουσιαστούν για το ευρώ θα είναι εξαιρετικά μεγάλοι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Νοέμβριο του 2011, είχε παραθέσει δείπνο σε ανώτερους Γερμανούς τραπεζίτες, στο οποίο η συζήτηση για τη συνεχιζόμενη ελληνική οικονομική κρίση ήταν έντονη.
Οι τραπεζίτες εμφανίστηκαν ανένδοτοι ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει και πάλι να διασωθεί από τη Γερμανία και τους ευρωπαίους εταίρους της, ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο Guy Hands είχε υποστηρίξει ότι μια περαιτέρω διάσωση ήταν η μόνη επιλογή.
Ο λόγος δεν ήταν ότι διαφωνούσε στην άποψη ότι οι Έλληνες ήταν σε μεγάλο βαθμό οι υπεύθυνοι της δικής τους ατυχίας.
Απλά πίστευε ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ήταν πολύ αδύναμο για να επιβιώσει μια ελληνική χρεοκοπία.
Η αναταραχή που θα ακολουθούσε, θα αποτελούσε άμεση απειλή για το ευρώ και την παγκόσμια οικονομία.
Ο κίνδυνος μετάδοσης ήταν απλά πάρα πολύ μεγάλος, μια άποψη που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν φαίνεται να συμμερίζονται.
Τρία χρόνια μετά, η μόλυνση παραμένει ένα σοβαρός κίνδυνος.
Αλλά η ασθένεια είναι διαφορετική και ο ασθενής είναι ισχυρότερη.
Ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει σε τέλμα, το τραπεζικό σύστημα και η παγκόσμια οικονομία είναι σε καλύτερη κατάσταση.
Γι 'αυτό είναι πλέον απαραίτητο για τους ηγέτες της Ευρώπης να επιμείνουν ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα θα πρέπεινα τηρήσει τις οικονομικές δεσμεύσεις της, ανεξάρτητα από το τι υποσχέθηκε το εκλογικό σώμα.
Ευτυχώς, μια άμεση μετεκλογική κρίση αποφεύχθηκε όταν ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η χώρα του δεν θα χρεοκοπούσε.
Όμως, απαιτώντας επαναδιαπραγμάτευση σχετικά με τους όρους αποπληρωμής, ελπίζει να επιτύχει τους ίδιους σκοπούς με διάφορα μέσα.
Οι ηγέτες της Ευρώπης δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να τον αφήσουν να  εφαρμόσει το σχέδιο του.
Θα πρέπει να είναι σαφής και σταθερή η απαίτηση από την Ελλάδα να πληρώσει και να κάνει ό, τι υποσχέθηκε.
Αυτή η τακτική δεν είναι από καμία επιθυμία να τιμωρηθεί ο ελληνικός λαός.
Έχει βιώσει σοβαρές μειώσεις στο βιοτικό επίπεδο κατά τα τελευταία χρόνια.
Αλλά έχει επίσης ωφεληθεί σημαντικά από την υιοθέτηση του ευρώ και, αφού ξέσπασε η κρίση, μια τεράστια διαγραφή των χρεών του ανέλαβαν και οι υπόλοιποι φορολογούμενοι στην βόρεια Ευρώπη.
Είναι αλήθεια ότι το ελληνική ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25% από το 2009 - μια σχεδόν άνευ προηγουμένου μείωση για μια ανεπτυγμένη οικονομία.
Αλλά το ΑΕΠ παραμένει κοντά στο διπλάσιο του επιπέδου στο οποίο βρισκόταν όταν η Ελλάδα όταν υιοθέτησε το ευρώ το 2002.
Οι πραγματικοί μισθοί έχουν πέσει κατά 20% από την κρίση - αλλά, επίσης, εξακολουθούν να είναι πάνω από τα επίπεδα του 2001.
Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι για την Ελλάδα.
Αλλά ο αντίκτυπος της αθέτησης και της εγκατάλειψης του ευρώ θα ήταν πολύ χειρότερος για το ελληνικό βιοτικό επίπεδο βραχυπρόθεσμα.
Η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στους μισθούς του δημοσίου τομέα ή στα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας, ο τραπεζικός τομέας της χώρας θα βρεθεί σε κρίση, οι αποταμιεύσεις θα χάσουν την αξία τους και το κόστος των εισαγωγών θα αυξηθεί.
Αυτό εξηγεί γιατί, παρ 'όλες τις δυσκολίες, μια έρευνα στα τέλη του περασμένου έτους διαπίστωσε ότι το 59% των Ελλήνων εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το ευρώ ήταν καλό για τη χώρα τους, σε σύγκριση με 29% που ήταν εναντίον του ευρώ.
Αυτό είναι ένα υψηλό επίπεδο στήριξης σε σχέση με την την Ιταλία, τη Γαλλία ή την Ισπανία.
Η τελευταία δημοσκόπηση της ΕΕ διαπίστωσε επίσης ότι το ποσοστό των Βρετανών πολιτών που πιστεύουν ότι θα έχουν ένα καλύτερο μέλλον εκτός ΕΕ, είναι υψηλότερο από το ποσοστό των Ελλήνων που πιστεύουν το ίδιο.
Η αύξηση της υποστήριξης για τα αντιευρωπαϊκά κόμματα σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη υπογραμμίζει περαιτέρω τους κινδύνους που επιτρέπουν στους Έλληνες να υπαναχωρήσουν από τις δεσμεύσεις τους για την αποπληρωμή των δανείων και να μεταρρυθμίσουν την οικονομία τους.
Εάν δεν υπάρχει υποστήριξη από την ΕΕ, θα μπορούσε να υπονομεύσει θανάσιμα  και τα δύο.
Δεν είναι μόνο ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές δικαίως πιστεύουν ότι αν η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει άφεση χρέους, η επιτυχία αυτή μπορεί να δείξει ότι πολύ μεγαλύτερες και σημαντικές οικονομίες που παραμένουν σε δύσκολη θέση, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, θα μπορούσαν να το κάνουν.
Επιτρέποντας στην Ελλάδα να ξεφύγει από τις δεσμεύσεις της, θα δώσει επίσης μια τεράστια ώθηση στα ακροαριστερά και ακροδεξιά κόμματα αλλού στην Ευρώπη, οι οποίοι έχουν πλασάρουν εύκολες λύσεις στα προβλήματα των χωρών τους.
Η μείωση της στήριξης της ΕΕ στη Βόρεια Ευρώπη δεν είναι λόγω της λιτότητας, αλλά επειδή το κοινό στις χώρες αυτές πιστεύει ότι έχουν χρησιμοποιηθεί από άλλους λαούς.
Οι Βρυξέλλες θεωρούνται όλο και περισσότερο ως το πολιτικό ισοδύναμο της FIFA - ένα διεφθαρμένο θεσμό που παραβιάζει τους κανόνες και λειτουργεί περισσότερο προς όφελός της από ό, τι για οποιοδήποτε ευρύτερο καλό.
Δίνοντας στην Ελλάδα ελεύθερη πρόσβαση στα χρήματα της Ευρώπης μόνο θα εμβαθύνει αυτή η δυσπιστία.
Οι τελικοί δικαιούχοι της βοήθειας προς την Ελλάδα θα είναι τα αντιευρωπαϊκά κόμματα, όπως το UKIP και η Λεπέν του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία.
Αυτό, βέβαια, θα δώσει ιδιαίτερη χαρά σε αυτούς που θέλουν να δουν το ευρωπαϊκό σχέδιο να αποτυγχάνει, καταλήγει ο Guy Hands.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης