Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Επικίνδυνες για την Ελλάδα οι «πολιτικές Βενεζουέλας» του Αλ. Τσίπρα

tags :
WSJ: Επικίνδυνες για την Ελλάδα οι «πολιτικές Βενεζουέλας» του Αλ. Τσίπρα
To...άγγιγμα του Chavez δεν αρκεί για να πετύχει ο Αλ. Τσίπρας υποστηρίζει ο Simon Nixon
Σε κίνδυνο θέτουν την Ελλάδα οι «πολιτικές Βενεζουέλας» που εφαρμόζει ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζει σε άρθρο του στη Wall Street Journal, ο Simon Nixon.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο τίτλος του δημοσιεύματος, ο Τσίπρας χρειάζεται κάτι περισσότερα από το «άγγιγμα του Tsavez», προκειμένου να πετύχει.
Οι πολιτικές Βενεζουέλας του Τσίπρα, είναι επικίνδυνες για την Ελλάδα, αναφέρει σε άρθρο του στην The Wall Street Journal, ο Simon Nixon, υποστηρίζοντας ότι ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός χρειάζεται κάτι περισσότερο από το «άγγιγμα του Τσάβεζ».
Τρία χρόνια μετά τον Μάρτιο του 2012, όταν η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με την έξοδο από το ευρώ, οι ευρωπαίοι εκτιμούν ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν ολοκληρώθηκαν.
Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς μέσα σε μερικές εβδομάδες, ενδεχομένως και ημέρες, πρέπει να καταλήξει συμφωνία με την ευρωζώνη, διαφορετικά η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ευρώ.
Σύμφωνα με τον Nixon, οποιαδήποτε ανάλυση για το ελληνικό ζήτημα δεν περιλαμβάνει τη δυσλειτουργία του ελληνικού δημοσίου, δεν είναι σοβαρή.
Ωστόσο δεν λείπουν οι αναλυτές που αποδίδουν την κακοτυχία της Ελλάδας στη λιτότητα που έχει επιβάλλει η Γερμανία και στην επιμονή της ότι η ίδια επιβαρύνεται από μη βιώσιμα χρέη.
Στη Γερμανία λένε ότι έχει μια «ηθική ευθύνη» να διαγράψει αυτά τα χρέη.
Αυτή η απλοϊκή αφήγηση, σχολιάζει ο αρθρογράφος, έχει γίνει τόσο διάχυτη, που ο Αλ. Τσίπρας βρίσκει τον εαυτό του να επευφημείται από μια απίθανη διεθνή συμμαχία, πρόθυμη προφανώς να παραβλέψει το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός του εμφανίζεται να είναι «δανεικό» από τον πρώην ηγέτη της Βενεζουέλας, Hugo Chavez.
Η λιτότητα, υποστηρίζει ο Nixon, δεν αποτελεί την κύρια υπεύθυνη για την μείωση κατά 26% του ελληνικού ΑΕΠ, όπως λανθασμένα πιστεύεται.
«Αλλά η Λετονία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, που έχουν περάσει από παρόμοια λιτότητα και μεταρρυθμίσεις, τώρα προβλέπεται να είναι οι οικονομίες με την ταχύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη φέτος», εξηγεί ο αρθρογράφος της WSJ.
Όσον αφορά το ελληνικό χρέος, ο Nixon εκτιμά ότι είναι βιώσιμο, καθώς παρά το γεγονός ότι διαμορφώνεται στο 175% του ΑΕΠ, μεταξύ των υψηλότερων παγκοσμίως, οι λήξεις είναι οι μεγαλύτερες στην ευρωζώνη και το κόστος εξυπηρέτησης ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, είναι μεταξύ των χαμηλότερων «χάρη στην γενναιοδωρία των δανείων της ευρωζώνης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης