Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Το Grexit πρέπει να αποτραπεί - «Ναι» στη διάσκεψη για το χρέος

Financial Times: Το Grexit πρέπει να αποτραπεί  - «Ναι» στη διάσκεψη για το χρέος
Όσοι υποτιμούν τον κίνδυνο είναι καλοί στην αριθμητική, αλλά δεν αντιλαμβάνονται τις περίπλοκες δυναμικές μιας χρεοκοπίας
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να αποτραπεί, υποστηρίζει σε άρθρο του στους Financial Times ο Wolfgang Münchau, ενώ τάσσεται υπέρ της διάσκεψης για το χρέος.
Όπως τονίζει ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας, το Grexit θα μπορούσε να συμβεί αλλά δεν είναι αναπόφευκτο.
Οι Γερμανοί θεωρούν ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνης θα ήταν ολέθρια για τη χώρα, θα αποτελούσε μικρό σοκ για την ευρωζώνη και θα ήταν αδιάφορη για την παγκόσμια οικονομία.
Τα άρθρα των εφημερίδων ζητούν από την καγκελάριο Angela Merkel να μην υποκύψει στον εκβιασμό. Ακόμη και ο Sigmar Gabriel, πρόεδρος και υπουργός Οικονομικών των Σοσιαλδημοκρατών, δηλώνει ότι οι επιπτώσεις από το Grexit μπορούν να περιοριστούν.
Κάνει τεράστιο λάθος.
Στην πραγματικότητα, οι επιπτώσεις του Grexit θα ήταν εξίσου καταστροφικές για την ευρωζώνη, όσο και για την ίδια την Ελλάδα.
Όσοι υποτιμούν τον κίνδυνο είναι καλοί στην αριθμητική, αλλά δεν αντιλαμβάνονται τις περίπλοκες δυναμικές μιας χρεοκοπίας τέτοιου μεγέθους, αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.
Στο σημείο αυτό επιχειρείται μια σύγκριση με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.
Τότε οι Αμερικανοί υποτίμησαν τις επιπτώσεις της χρεοκοπίας με ανάλογο σκεπτικό.
Δεν ήταν η επίδραση σε όσους είχαν άμεση έκθεση στην Lehman που είχε σημασία.
Σημασία είχαν οι τεράστιες παγκόσμιες αλυσιδωτές επιπτώσεις.
Στη συνέχεια αναλύονται οι δραματικές επιπτώσεις του Grexit, ενώ τονίζεται ως καλύτερη μια ελάφρυνση από το χρέος, σε συνδυασμό με μεταστροφή από το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έναν δημοσιονομικά ουδέτερο προϋπολογισμό, συν τις μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροείσπραξης.
Ο δηλωμένος στόχος της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι να πετύχει τόσο την μείωση στο συνολικό δανειακό βάρος όσο και στο δημοσιονομικό πλεόνασμα που έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές.
Ο Munchau τάσσεται υπέρ μιας ευρείας διάσκεψης πιστωτών και δανειοληπτών που θα καταλήξει σε συμφωνία για μείωση του επιπέδου του χρέους σε ένα βιώσιμο επίπεδο και θα σταματήσει άμεσα την λιτότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης